Erdogan, cu religia în campanie

Evocând cucerirea otomană a Constantinopolului și promițând că chemarea la rugăciune a musulmanilor va suna pentru totdeauna, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sâmbătă religia în centrul campaniei pentru alegerile parlamentare din Turcia ce a intrat în ultima săptămână, notează agenția Reuters, citată de Agerpres

A-i convinge pe conservatorii religioși, inclusiv kurzi și naționaliști, să sprijine partidul AKP cu rădăcini islamiste va fi cheia acestor alegeri de pe urma cărora Erdogan speră să obțină mai multe puteri prezidențiale văzute de adversarii săi ca o amenințare la adresa democrației.

Cel mai dominant politician în Turcia pentru mai mult de un deceniu și fondator al AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării n.r.), Erdogan obține mult sprijin din partea maselor pioase. Retorica sa exploatează de multe ori o tensiune ce se întoarce la anii 1920, când Mustafa Kemal Ataturk a făurit o republică seculară din ruinele unei teocrații otomane, mai notează Reuters.

„Nu-i vom lăsa pe cei care vorbesc împotriva chemării noastre la rugăciune”, a pledat el într-un discurs la Istanbul în fața unei mulțimi imense de sute de mii de persoane, pentru a sărbători cucerirea islamică din 1453 ce a transformat capitala Imperiului Bizantin în scaunul puterii otomane.

O înregistrare video difuzată de AKP pentru a comemora cucerirea orașului a culminat cu chemarea la rugăciunea musulmană recitată dintr-un minaret al Hagia Sophia, cea mai mare catedrală a creștinătății timp de 900 de ani până când otomanii au transformat-o într-o moschee.

Ataturk, care a interzis islamul din afacerile de stat și a promovat îmbrăcămintea occidentală și drepturile femeilor, a decretat-o muzeu în 1934. Dar înmugurirea unui sentiment de identitate islamică încurajată de Erdogan a reînviat interesul pentru rugăciune acolo.

Erdogan face apel permanent la turcii musulmani conservatori care se simt că au fost tratați ca cetățeni de mâna a doua în timpul deceniilor guvernării partidelor seculare. El a vorbit cu dispreț despre elita vechilor seculari. „Ei beau whisky pe Bosfor… și se uită la restul oamenilor cu dispreț”, a spus el odată. .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.