Erdogan: Kurzii vor plăti prețul pentru referendum

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă, că autoritățile kurde din Irak vor plăti prețul pentru organizarea referendumului pentru independență, adăugând că nu vor forma un stat independent, relatează The Independent.

Kurzii din Irak au organizat luni un referendum pentru independență, în pofida cererilor și amenințărilor lansate de alte state din regiune care se tem de alte posibile valuri secesioniste. Aproape 93% dintre cei care au votat în referendum s-au declarat favorabili independenței kurzilor.

”Ei nu vor forma un stat independent. Ei au deschis o rană în această regiune și au răsucit cuțitul în ea”, a declarat Erdogan la o întrunire a partidului de guvernământ din Turcia, AKP.

De-a lungul timpului, Erdogan a construit puternice legături comerciale cu autoritățile kurde din nordul Irakului, Turcia fiind o țară de tranzit a exporturilor petroliere din regiunea kurdă.

”Nu regretăm ce am făcut în trecut. Dar, din moment ce condițiile s-au schimbat, Guvernul regional kurd, care întreprinde acțiuni împotriva noastră, va trebui să plătească prețul pentru referendum”, a adăugat președintele turc.

În ultimele zile, Ankara a amenințat în mod repetat că va recurge la sancțiuni economice împotriva regiunii kurde din Irak, iar Erdogan a afirmat că nu exclude posibilitatea unei intervenții militare. Cu toate acestea, liderul de la Ankara a precizat că nu va lua măsuri împotriva civililor, ci împotriva a celor care au organizat referendumul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Izabela Niculescu 253 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.