Europarlamentarele trec, Guvernul rămâne

Rezultatele pentru alegerile europarlamentare desfășurate ieri au fost amplu influențate de decizia președintelui Klaus Iohannis de a instala, prin referendumul pentru justiție, o trambulină mai mult decât eficientă pentru un PNL care părea că se zbate să supraviețuiască.

Desigur, manevra referendumului i-a asigurat lui Iohannis o relansare politică, stabilindu-l drept candidat oficial pentru PNL la prezidențiale și oferindu-i președintelui controlul total asupra unui partid cu o reprezentare foarte bună în toate județele, orașele, comunele și satele din România. Însă se pare, la doar câteva ore după finalizarea scrutinului, că președintele va rata totuși oportunitatea de a-și instala un guvern fidel lui, în ciuda clasării PSD pe locul doi la europarlamentare. Iar asta se întâmplă din mai multe motive.

Coaliția de guvernare PSD-ALDE continuă să fie puternică în Parlament

Alegerile la Europarlamentare influențează dinamica euro-deputaților în Parlamentul European, nu în cel național. Din punct de vedere legal și moral, guvernul se constituie prin sprijinul Parlamentului. Or, este evident că PSD și ALDE continuă, la această dată, să se bucure de o reprezentare majoritară în termeni de număr de parlamentari. Faptul că ALDE nu a făcut ieri pragul nu influențează cu absolut nimic numărul de deputați și senatori ai formațiunii care sprijină în continuare Guvernul. Același lucru este valabil și pentru PSD care a reușit să mențină un control solid asupra parlamentarilor săi.

Guvernul în sine se află într-o zonă de stabilitate

În ciuda mai multor speculații de săptămâna trecută, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă continuă să joace în aceeași echipă. Nu este o coabitare comodă, dar rezultatul de ieri este o confirmare în plus a stabilității echipei guvernamentale. Pentru că în fața unor rezultate slabe la urne, orice partid, și mai cu seamă PSD, judecând după experiențele trecute, tinde să strângă rândurile și să se concentreze pe ceea ce contează în economia politică reală: pe consolidarea pozițiilor deținute în prezent. Declarațiile victorioase ale președintelui Iohannis de ieri seară demonstrează că orice idilă politică alături de Viorica Dăncilă este imposibilă. Liberalii și cei de la USR Plus probabil că nu vor dori guvernarea pentru că experiențele lor trecute confirmă faptul că acest ou fierbinte duce la o eroziune a preferințelor electorale pentru ei. Cioloș a văzut asta cu ochii lui, iar la PNL sunt suficienți membri care înțeleg că în 6 luni este imposibil să stabilizezi puterea proprie în ministere. De aceea, Guvernul Dăncilă continuă să fie pe de-o parte stabil, stabilitate datorată strângerii rândurilor în condiții de criză și în fața atacurilor prezidențiale, iar pe de altă parte pus în siguranță de faptul că PNL și USR Plus nu vor dori guvernarea.

Iohannis nu vrea ca USR să dobândească mai multă putere pentru că se teme de candidatura lui Dacian Cioloș

De altfel, lucrurile sunt încă și mai complicate pentru că președintele Iohannis probabil că nu va dori să-l eroizeze pe Dacian Cioloș implicându-l într-un guvern, ca premier mai ales. USR Plus și președintele au ieșit din zona de coabitare politică. Rezultatele de ieri confirmă că USR Plus este o amenințare pentru PNL-ul lui Iohannis și deci, prin translație, o amenințare pentru candidatura lui Iohannis la prezidențiale. Altminteri, președintele nu a fost ocolit în campanie de loviturile și înțepăturile lui Cioloș. În fața unei creșteri politice semnificative, Cioloș nu se va mulțumi cu poziția de premier și va dori să preia el însuși președinția. Acest conflict evident de agende și interese fac USR Plus inutilizabil pentru președinte în efortul de a construi un guvern. Iar PNL, fie și cu cei 26,79% luați ieri, nu ar putea să fie cu adevărat legitim în a guverna fără USR Plus.

Ar mai fi, totuși, argumentul eficienței guvernamentale – Guvernul merge bine și a asigurat creștere economică

Funcția de bază a unui guvern este una executivă. Aceea de a pune în act programul de guvernare. Cu toate hibele și sincopele sale, cu toate schimbările și scandalurile publice, cu toate mutările și re-gândirile, guvernul PSD a adus totuși creștere economică și a s-a achitat de peste 70% din promisiunile făcute în 2016. Mandatul acestui Guvern a fost de a aduce creștere economică, ceea ce a făcut, respectând pe parcursul acestui proces deopotrivă țintele de inflație și de deficit. Astăzi România merge mai bine, guvernamental vorbind, decât a făcut-o în ultimii 10 ani. Or asta este totuși un argument care demonstrează că guvernul nu poate pleca. Românii au votat ieri pentru o anume direcție europeană, pentru o direcție în materie de justiție, dar nu împotriva guvernului și cu atât mai puțin împotriva unui program de guvernare care s-a dovedit a fi performant.

Și chiar de-ar fi să plece Dragnea

Accesul la guvernare este rațiunea de a fi a partidelor. Resursele, mânuirea lor și mânuirea puterii pe care resursele simbolice sau materiale o dau reprezintă, de fapt, motivul pentru care partidele se luptă, din patru în patru ani, pentru Guvern. Cu sau fără Dragnea, deși problema tranșării mandatului său este departe de a fi rezolvată, mai marii PSD înțeleg că nu pot scăpa Guvernul printre degete pentru că acest lucru ar duce la dezastru anul viitor: primarii, baza dură electorală a partidelor clasice, vor migra, iar alegerile locale și parlamentare vor fi puse în grav pericol. De aceea, liderii PSD din județe și nu numai, vor strânge din dinți și se vor asigura că Guvernul supraviețuiește, în fața oricărui atac, cu orice cost. Din Parlament ei vor susține în continuare Guvernul prin intermediul majorității parlamentare. Iar în teritoriu se vor asigura că fidelitatea primarilor lor rămâne intactă.

Vor românii o concentrare totală de putere în mâna lui Iohannis?

Probabil că, mai degrabă nu. Pentru că, istoric vorbind, electoratul din România a experimentat la prima mână ororile sociale și economice care se pot naște atunci când și președinția și guvernul sunt deținute de același centru de putere. Cuplul Băsescu-Boc sau chiar cuplul Iliescu-Năstase, cuplul Constantinescu-Ciorbea sau Constantinescu-Radu Vasile, au demonstrat pe deplin că o coagulare a puterii naționale într-o zonă prea restrânsă naște victime semnificative. Românii probabil că nu doresc o asemenea formulă de concentrare totală a puterii în siajul lui Klaus Iohannis și ar opta, mai degrabă, pentru un guvern de o culoare și un președinte de altă culoare. Acest echilibru democratic ar asigura că cele două instituții nu-și depășesc albia constituțională și că cei doi jucători păstrează o funcție bine venită de echilibrare reciprocă. Prin extensie de fapt, acesta este și motivul pentru care Constituția împarte puterea executivă la noi între președinte și Guvern, pentru că arhitecții Constituției au răspuns astfel nevoii de a stabili un echilibru legitim de forțe care să apere democrația în fața unor derapaje autoritare.

Ar mai fi, cu voia dumneavoastră, o problemă: președinția Consiliului Uniunii Europene

Guvernul Dăncilă este în prim proces de asigurare a președinției Consiliului UE. O schimbare de Guvern, prin aducerea altor forțe politice la Palatul Victoria, ar fi dezastruoasă pentru că ar pune în pericol nu doar imaginea României, ci mai ales rezultatele obținute de Consiliu în ultimele cinci luni. România mai deține președinție Consiliului UE încă o lună de acum înainte, iar orice manevră de schimbare a Guvernului este imposibilă în acest interval. Pentru că UE s-ar trezi, brusc, fără interlocutor, sau , cel puțin, fără un interlocutor care știe cu adevărat cu ce se mănâncă dosarele ce țin de Consiliul UE. De aceea, este puțin probabil ca în mai puțin de o lună să avem o schimbare de Guvern. Iar peste o lună efectul de tăvălug al alegerilor se va fi estompat, în așa fel încât miza guvernamentală să nu mai fie atât de sus pe agendă. Într-o lună PSD ar avea timp și teoretic și practic, să opereze acele modificări interne care să-i asigure stabilitatea deplină în zona guvernamentală.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. ” Hotii și infractorii ” la pușcărie!
    Cu asta v-au învins, v-au decredibilizat, au produs furie si vot masiv contra.
    V-au deschis dosare politice- Dragnea și Tariceanu- la amândoi, cu ajutorul acestei „justitii ” marsave, iar în doi ani v-au terminat partidele.
    Indiferent de guvernare, realizari, la colț de stradă oamenii se simțeau ” amenințați ” de partidelor infractorilor, ciuma rosie.
    Clasic, manual, cu eficiență maximă, v-au nimicit, sarmanilor psd-alde.
    „MULTUMITI ” justitiei „independente „, începând cu dosarul „referendum „, că V-AU DISTRUS!
    DE ACOLO A INCEPUT TOTUL, n-ati avut nicio șansă, amaratilor!
    Oamenii se simt „amenințați ” de voi, partide de „infractori „, cu toate că infractorii sunt in justitie, servicii, alte partide, b chiar președinte.
    Slăbiciunea voastră de partid v-au adus înfrângerea.
    Cu atatea demascari, protocole ilegale, abuzuri în justiție, or voi n-ati facut NIMIC, ba v-ați lasat țap ispășitor?
    Acum…mila cu voi dacă nu REACTIONATI dar, pe mari războiului purtat!
    Arăți cum ați fost nimicit, PEDEPSITI papusarii!

  2. Da, dar nu pentru mult timp. UDMR, minoritatile vor cauta alt adapost de unde sa primeasca ceva. Totul e de vanzare! PSD nu le va putea prezenta nimic pe termen scurt.

  3. O analiza a cauzelor pentru care stabilitatea parlamentara si a guvernarii actuale sunt necesare .Argumentele aduse sunt rationale si rezonabile.
    Am asistat la o propagandă masivă a rețelei progresisto-soroșiste prin care aceasta a reușit să scoată masiv la vot tinerii manipulați și îndoctrinați la progresism (=noul bolșevism). Facebook-ul, YouTube-ul au zbârbânit de mesaje anti-Dragnea si pro USR-Ciolos (poreclit „fiul lui SOROS”), ce îndeamnă tinerii să meargă la vot.
    Romania reala si profunda este tarata intr-o directie straina, gresita, concentrarea puterii securistice,prin partide ca USR-Plus,Pro-Romania etc. prin Iohannis, PNL,putere ajutata de un sistem judiciar-Parchete,Instante care fac POLITICA incalcand Legile,ajutata de fiecare data la ALEGERI de cate un BEC aservit, fraudarea fiind la ordinea zilei impotriva PSD.
    PSD ,in conditiile conspiratiei impotriva sa a reprezentat si reprezinta firul subtire NATIONL ,subminat inconstient de TINERETUL DEZAXAT SI SPALAT pe creier de catre EDUCATORII SOROSISTI spre o stergere a identitatii Romaniei.
    Alegerile europarlamentare nu se pot transforma in HAOS si LOVITURA DE STAT .Trupele securiste si sorosiste reprezinta o ideologie straina si Legile trebuie respectate.Condamnarea lui Dragnea reprezinta indeplinirea viselor HIENELOR si patriotii cati sunt daca sunt, nu trebuie sa se lase intimidati in evenimentele urmatoare ,hienele vrand puterea si restauratia „procurorilor si protocoalelor „.

  4. Iohanis este pe faras, Ciolos va castiga prezidentialele cu ajutorul psdului, iar mutalaul va avea soarta lui Dragnea.

  5. O analiza rupta total de realitatea ca Natzimann nu face alt joc decat al Securitatii care l-a instalat, ca de altfel nici Ciocolosh, asa-zisul sau adversar politic, creatie mult mai recenta, din 2015, daca tinem cont de faptul ca Natzimann este o creatie savarsita in 2014!
    Trebuie sa ai nervi pentru a face astfel de analize in care singurul argument valabil e ca delirul europarlamentar nu are legatura cu politica interna, cu configuratia parlamentara si legitimitatea guvernamentala!!!
    Ce s-a ignorat pana in acest moment de la demararea campaniei europarlamentare e interesul actualilor bolsevici sefi din Colhoz de a-si mentine controlul in continuare, fapt care in viziunea lor deformata justifica toate formele de presiune
    si nu numai asupra Romaniei…

  6. Vai, vai, vai! Oare de ce a ratat d-l președinte sărbătorirea dublei, a pardon, triplei victorii, din piața Victoriei? Mă așteptam să îmbrace cunoscuta, celebra Geacă roșie și fuguța să alerge pentru a bea Șampanie, din aceiași sticlă cu prietenii săi: Ceașescu, Malin Bot, Dide, etc. Puteau aprinde focuri de tabără și focuri de artificii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.