Evacuări după accidentul nuclear din Rusia

Autoritățile ruse le-ar fi recomandat cetățenilor din satul Nionoksa să părăsească localitatea după ce nivelul radiațiilor din zonă a crescut în urma exploziei din regiunea Arhanghelsk, produsă pe 8 august.
Potrivit meteorologilor ruși, în orașul Severodvinsk nivelul radiațiilor a fost de 16 ori mai mare decât valorile obișnuite. Autoritățile locale susțin că autoritățile din domeniul militar interven începând de miercuri în zonă.
„Am primit o notificare despre acțiunile planificate de către autoritățile militare. În acest sens, locuitorilor din Nionoksa le-a fost solicitat să părăsească satul începând cu 14 august”, au informat autoritățile din Severodvinsk.
Potrivit Interfax, autoritățile din regiunea Arhanghelsk neagă existența unei notificări în acest sens.
Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).
Incidentul de tip nuclear intervine într-un moment crucial în competiţia militară dintre Statele Unite și Rusia. Administrația Donald Trump tocmai a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Accidentul nuclear di rusia confirma fara dubiu ca Trump a avut dreptate. Acest experiment nu a aparut intr-o singura noapte dupa incetarea Tratatului INF. Rusii lucreaza de ani sau chiar zeci de ani de zile la tipurile astea de armament.

  2. Iata ce face piticul atomic Putinskaya. Nu mai are mult, si dispare acest tinut de pe fata pamantului. Natura Mama nu IARTA.

  3. În Baia Mare săptamâni bune după Cernobâl nivelul radiației la sol depășea de zeci de ori nivelul permis. Nu vorbim de laptele sau cașul de oaie sau vită, mai ales cel din țara Maramureșului care erau surse de multipi izotopi radioacivi. În toate piețele era afișată interdicția consumului și comercializarea. Câte persoane și pentru ce boli s-au prăpadit din cauza acestui dezastru în România nu a contabilizat nimeni! Despre recentul dezastrul nuclear de la Fukuscima pe malul mării destul de puține relatări. Tam tam dacă se întâmplă în spațiul ex sovietic. Aunci retiale imagini ale accidentului, imagini ale zonei părasite, floră, faună etc.. Daca-i în Japonia vedem càteva sâptamâni oameni viețuind deavalma în săli de sport, echipe în ținută de protecție chimică prin perimetre afectate și premierul nipon filmat mâncâd cireșe din zona! După care tăcere.

  4. din articol sunt pe paralela 64, aproape de cercul polar, cam la 2800 de km de Romania, oricat de grava ar fi fost nu se poate compara cu un reactor nuclear nici din Ucraina, dar nici din Japonia, asa ca ar fi bine sa nu mai traiti cu teama, daca s-a supravietuit dupa Fukushima, atunci si dupa acest accident se poate…furia nu va aduce decat tulburari hepatice, deci veti sustine insudtria farmaceutica…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.