Ce se ascunde în spatele unor amânări ”fără număr”

EXCLUSIV Magistrații de la Tribunalul Bihor se joacă de-a judecătorii

Un grup de persoane, din care fac parte doi arabi și doi români, a fost trimis în judecată, de către procurorii DIICOT Oradea, pentru trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat. Din anul 2015 judecătorii Tribunalului Bihor au dat doar amânări, până s-a desființat completul la care a fost repartizat dosarul.

Cei patru au făcut obiectul dosarului 5/D/P/2015, instrumentat de către procurorii DIICOT Oradea, cei care i-au trimis în judecată pe inculpați prin rechizitoriul depus la instanța bihoreană în 7 mai 2015.

Surse din cadrul parchetului orădean spun că judecătorii pe masa cărora a ajuns dosarul au acceptat, cu suspectă larghețe, orice solicitare de amânare venită din partea avocaților care-i reprezintă pe cei patru inculpați. Mărturie numeroaselor amânări stă pagina electronică a Tribunalului Bihor, acolo unde dosarul 1648/111/2015 are amânări „fără număr“. Aceleași surse judiciare susțin că intenția judecătorilor ar fi să tragă de timp până s-ar prescrie infracțiunile pentru care cei patru inculpați au fost trimiși în judecată.

Presa locală, din Oradea, consemnează faptul că în baza probatoriului administrat de către procurori, trei dintre suspecți, Wasim Ankar, Gabriel Gheorghe Morgovan și Petru Marius Negrău, ultimii doi din Salonta, au fost arestați la domiciliu, iar ulterior s-au aflat sub control judiciar, prin decizia judecătorului de drepturi și libertăți.  Între timp în grupul suspecților a intrat și Enkar Wadah.

Astăzi, toți cei patru sunt liberi și nu au fost audiați niciodată de către completul de judecată PI 4 care, intre timp s-a și desființat, astfel că dosarul urmează să fie preluat de un alt complet. Dintre ei Marius Petru Negrău este recidivist, el fiind condamnat pentru trafic de țigări de contrabandă, în timp ce Ankar Wasim, care  deține o alveolă într-un centru comercial, din Timișoara, își vede  nestingherit de „afaceri”.

Grupul trimis în judecată pentru trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat ar fi încasat câte 1.600 de euro pentru fiecare persoană pe care trebuia să o treacă ilegal granița cu Ungaria, cu destinația finală Austria, sau Germania. Aceeași sumă de bani ar fi fost percepută chiar și pentru un minor de 2 ani care făcea parte din grupul de transfugi, de origine arabă, interceptat de către procurori. Cel puțin unul dintre infractori, în speță Ankar Wasim, a fost interceptat telefonic atunci când punea la cale, împreună cu un alt sirian din București, traseul transfugilor, precum și sumele de bani ce i-ar fi revenit în urma traficului ilegal de persoane. Următorul termen, în dosarul 1648/111/2015, va avea loc la Tribunalul Bihor miercuri, 27 martie, atunci când noul complet PI 3, căruia i-a revenit cauza, va decide: judecă sau amână.

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.