Trăiesc mai bine decât localnicii

Există străini care aleg România

Locuri de muncă mai bine plătite, un trai mai bun, costuri mai mici și venituri mai mari. Toate sunt motive pentru care oamenii migrează nu doar spre alte orașe, ci și spre alte state, de pe alte continente. Și România se află astăzi pe lista țărilor unde trăiesc expați. Străinii vin aici să muncească și găsesc un loc viu, o viață diferită. Și le place. Unii sunt în trecere, alții își întemeiază familii, își fac prieteni și nu mai pleacă.

Distanțele nu mai sperie, nici diferențele de cultură, limbă, obiceiuri. Oamenii se adaptează inițial din nevoie, iar apoi începe să le placă. Se creează comunități, au locuri speciale de întâlnire, dar leagă și prietenii cu localnicii. Studiile și analizele spun unde este viața mai ieftină și salariile mai mari, unde să-și deschidă multinaționalele sucursale și unde găsesc forță de muncă ieftină și bine pregătită, ce beneficii trebuie să acorde angajatorii personalului din alte țări, la ce cheltuieli să se aștepte, ce distracții să ofere.

Cost de trai scăzut, potențial ridicat

Evoluția economică mondială determină companiile să depună astăzi eforturi considerabile pentru a face rost de forța de muncă de care au nevoie, dar și pentru a-și sprijini angajații. Costurile pentru firme sunt din ce în ce mai mari, din cauza instabilității pieței imobiliare și a creșterii prețurilor la bunuri și servicii, după cum relevă studiul Cost of Living Survey, realizat de Mercer în 209 orașe de pe 5 continente. Au fost evaluate costurile comparative a peste 200 de produse și servicii, inclusiv mâncare, chirie, transport, îmbrăcăminte, distracție. „În pofida creșterilor moderate ale prețurilor în majoritatea orașelor din Europa, moneda europeană s-a depreciat în fața dolarului, aspect care a determinat ca cele mai multe dintre orașele din Europa să coboare în clasament“, spune Nathalie Constantin-Métral, coordonator al studiului Mercer.

Atât companiile multinaționale, cât și guvernele statelor folosesc datele studiului pentru a estima puterea de cumpărare a angajaților trimiși la muncă în alte țări. Prețul chiriei este evaluat pentru analizarea indemnizațiilor de care beneficiază expații pentru închirierea unei locuințe.

De partea cealaltă, prioritar pentru angajați sunt salarizarea echitabilă și oportunitățile de avansare. „Globalizarea piețelor este accentuată de multe companii care își transferă angajații în diferite țări. Avantajele pentru relocarea angajaților sunt multiple atât pentru activități pe termen lung, dar și pe termen scurt: dezvoltarea carierei prin transferul de experiență, dezvoltarea abilităților și realocarea resurselor“, explică Ilya Bonic, President, Talent Business, Mercer.

Cu toate astea, România văzută prin ochii străinilor are un cost de trai scăzut, o piață cu potențial ridicat și personal calificat și ieftin.

Expații care vin din țări vestice au venituri lunare peste media locală. Cel mai bine câștigă străinii care lucrează în România pe poziții de middle și top management în multinaționale și cei care sunt antreprenori. Primii au mai multe facilități din partea angajatorului, cea mai importantă fiind chiria plătită de companie, motiv pentru care locuiesc în apartamente luxoase, a căror rată lunară depășește de multe ori 1.500 de euro. Zonele lor preferate din Capitală sunt Herăstrău, Aviatorilor, Primăverii, Dorobanți sau Pipera, mai ales pentru cei care vin cu familia.

Salariile bune le permite acestora accesul la evenimente culturale,  piese de teatru, filme, spectacole, concerte, distracții în cluburi de noapte, ieșirea la restaurante, concedii în stațiunile de la Marea Neagră și la pensiunile din Sinaia, Predeal, Bran ori excursii pe Transfăgărășan și Transalpina.

Capitala, un oraș viu

În România au în prezent rezidență aproximativ 110.000 de străini, dintre care 65.000 provin din  Republica Moldova, Turcia, China. 45.000 sunt din țări UE, cei mai mulți din Germania, Italia și Elveția. 1/3 din aceștia locuiesc în București, Timiș, Cluj și Constanța, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație. Motivele principale ale șederii lor în România sunt studiile și locul de muncă. Întrucât de multe ori ei își întemeiază aici o familie, doresc apoi să se stabilească definitiv.

Este și cazul lui John Ketchum, un canadian născut în Kenya care lucrează în București pentru o companie de telefonie mobilă. „Când am ajuns în București, am găsit un oraș foarte viu, o reflecție a spiritului latin al poporului român. Chiar și în anii ᾽90, când a fost o perioadă de provocări, dificilă pentru mulți, spiritul deschis și amuzant al românilor era foarte puternic. Bucureștiul este un loc mereu în schimbare și am mulți prieteni români aici.“

Expații tineri preferă mai ales zona centrală, Universitate-Unirii, datorită apropierii de locurile de distracție din Centrul Vechi. Bucureștiul este considerat de străinii care trăiesc aici un oraș care oferă multe posibilități de distracție și locuințe situate în zone centrale, care pot fi închiriate la prețuri mult mai mici decât în orașele vestice. Prețul mediu al chiriei unei garsoniere în buricul târgului este de 350-400 de euro, ceea ce înseamnă 10% din valoarea unui spațiu de locuit dintr-o capitală europeană, care ajunge de multe ori și la 3.000 de euro. Și transportul orășenesc, mâncarea, cheltuielile cu utilitățile au pentru ei prețuri rezonabile. Românii sunt primitori cu străinii, situându-se pe locul 13 în top, potrivit studiului Expat Insider 2015.

Toate acestea fac din Capitală un oraș ieftin pentru străini, deși scump pentru localnici. Bucureștiul este unul dintre cele mai sigure capitale europene, străzile și parcurile orașului nereprezentând un pericol real pentru locuitori. România se află în coada listei țărilor unde au loc jafuri și crime, comparativ cu Paris, Londra sau Berlin. „Împreună cu familia îmi petrec din ce în ce mai mult din timpul liber explorând parcurile din Capitală. Mai jucăm tenis în Herăstrău și practicăm înotul la Word Class. Când avem timp ne place să mergem la munte“, povestește John Ketchum.

Despre locurile preferate pentru întâlnirile cu prietenii, „îmi place să merg în Control, Frudisiac, Barka Saffron, Capriciosa, Dianei 4 și Seneca.“

Românii vorbitori de limbi străine

74% din românii cu vârste între 25-64 de ani vorbesc cel puțin o limbă străină, în timp ce media UE este de 66%, potrivit unui studiu Eurostat. Procentul ridicat situează România pe locul 14 în topul țărilor europene ai căror locuitori vorbesc limbi străine, înaintea Bulgariei, Ungariei, Franței, Italiei și Spaniei. Conform unor surse din PSD, Petrea trece drept un soldat de bază al lui Dragnea, mereu ascultător și pregătit să îi îndeplinească toate solicitările superiorului său pe linie de partid. Acesta a fost unul dintre primii pesediști care au propus mitingurile pentru susținerea lui Dragnea în războiul acestuia cu DNA. În urma mai multor astfel de reacții, șeful PSD a ajuns și el să vadă în Petrea „un fiu politic“, după modelul Ecaterinei Andronescu, motiv pentru care i-a și iertat acestuia unele stângăcii recente.

Manageri străini în România

Zece manageri, dintre care 6 expați și 4 români, conduc afaceri de 50 de miliarde de euro și 75.000 de angajați. Aceștia conduc cele mai mari hipermarketuri care acoperă 60% din comerțul cu produse alimentare de la Kaufland, Carrefour, Selgros, Lidl, Auchan, Metro, Mega Image, Profi, Penny și Cora. Cei 10 retaileri au circa 2.000 de magazine în toată țara. Cel mai bine cotat expat din domeniu este considerat germanul Marco Hoessl, aflat de peste doi ani la conducerea Kaufland România. El conduce o afacere de 9,7 miliarde de lei și cu 14.000 de salariați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

12 Comentarii

  1. FARA STRAINI IN ROMANIA !!!
    NUMAI ASA VOM FIM LIBERI SUVERANI SI INDEPENDENTI !!!

  2. Nu stiu cati straini stie domnul Dumitrescu ca traiesc si prospera in Romania,dar imi amintesc de imigrantii aia clandestini,afgani ,care cand au realizat in ce tara au ajuns,recte Romania,au inceput sa planga !Oare de ce ?

    • dar spune strainule de neam, care jignesti pe Ion Gheorghe si Maria nume de romani, si prin asta iti demasti fata adevarata fata de strain, occidentalii spoliatori care ne jefuiesc de ce nu pleaca, corporatiile si multinationalele de ce nu pleaca???
      raspunsul e cel pe care il gasim la cainii care nu pleaca de la macelarie nici cu hingherii !!! mars !!!

    • eu zic tu sa pleci cat mai repede in tailre alea cu lapte si miere din west, nu mai pierde vremea pe aici. ce rost are sa suferi ? fugi repede dincolo, acolo totul e nemaipomenit, ca asa v-a zis voua soros la powerpointurile alea colorate.

  3. Mda ! Din păcate străinii nu mai vin ca înainte, pentru a practica croitoria, cizmăria, sau medicina, ci doar în calitatea de bancheri sau stăpâni de sclavi ! Vreţi exemple !?

  4. ”Bucureștiul este unul dintre cele mai sigure capitale ” In ce limba ai scris, Paulica? Da’ ia zi, pe corecte, de Liviu Pop facusi misto copios , cu genunchele lui ? Bravos, nene, rade harb de oala sparta ! De la jurnalist batran la aprintiu , fii atent la mois si baga la cap: daca nu stapanesti tehnica substantivelor nume proprii defective de plural, nu mai chinui Limba romana! Zi-i pur si simplu Capitala Romaniei , sau Capitala, in loc de Bucuresti si faci declinarile de caz , accordingly. Capisci ,nepoate ?

  5. În România vin VĂTAFII, adică aia de-i strunesc la muncă pe rumânii rămași să sclavagiască pe doi euro. Abia aștept să văd cum afganii, marocanii, congolezii și birmanezii dau lecții de trai îmbelșugat din fabulosul salariu minim net pe economie de 1100 lei.

  6. Bine bine Dar ce treaba are Petrea cu titlul si continutul acestui articol

    • @ Sandu
      I s-a pus pata pe Petrea . Care Petrea stie dl. Dumitrescu. O fi vorba de Petre Daea si oaia lui?

  7. ASTA II CAZUTA IN CAP CICA TRAI IEFTIN.ROMANIA ARE PRETURI MAI MARI LA ALIMENTE CARE CULMEA IS MAI MIZERABILE CALITATIV CA AFARA SI SALARIILE DE CACAT .UNDE DRACU VEDE ASTA TRAI IEFTIN CAND BENZINA II MAI SCUMA CA AFARA IN MAJORITATEA TARIILOR,ULEIUL,ZAHARUL CARNEA LEGUMELE…

  8. „În România au în prezent rezidență aproximativ 110.000 de străini, dintre care 65.000 provin din Republica Moldova, Turcia, China. 45.000 sunt din țări UE, cei mai mulți din Germania, Italia și Elveția. 1/3 din aceștia locuiesc în București, Timiș, Cluj și Constanța, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Migrație. Motivele principale ale șederii lor în România sunt studiile și locul de muncă. Întrucât de multe ori ei își întemeiază aici o familie, doresc apoi să se stabilească definitiv.”
    Dar despre evrei, nimic ? Că ăştia îşi fac cartier rezidenţiAL DEJA ÎN bUCUREŞTI, CA SĂ NU MAI VORBIM CĂ CUMPĂRĂ ÎN VESELIE SUTE DE MII DE HA. DE PĂMÂNT ŞI DE LOCUINŢE PESTE TOT ÎN ţARă, DAR MAI ALES PRIN CENTRELE MARI !

  9. articolul asta e o gluma proasta, o flegma in fata oricarui roman ce-l citeste… avem conducatori/lideri politici penali ce trebuiau de mult sa fie in puscarie,iar voi laudati tara?! Editat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.