Expertul Hari Bucur-Marcu, concluzii după convorbirea Trump – Putin

Hari Bucur-Marcu, expert în probleme de securitate, a tras mai multe concluzii după convorbirea telefonică Trump – Putin. Expertul se pronunță, într-o analiză postată pe Facebook, asupra a ceea ce nu s-a întâmplat, în discuția dintre cei doi președinți.

”- Americanul nu a cedat Crimeea definitiv Rusiei și nu a promis că va interveni la ONU, pentru ca întreaga planetă să recunoască această anexare rusească, de la petrecerea căreia se împlinesc chiar azi 11 ani.
– Americanul nu a oprit acțiunile militare ucrainene, lăsându-i doar pe ruși să se bată mai departe, până la victoria lor decisivă.
– Americanul nu a cedat în fața niciuneia dintre condițiile sau pretențiile rusului, nici cele anunțate cu pompă (cum ar fi primirea de teritorii ucrainene care încă nu sunt cucerite de forțele invadatoare rusești) și nici cele confidențiale (cum ar fi exonerarea lui Putin de crimele de război și crimele împotriva umanității)”, a notat Hari Bucur-Marcu.
”2. Mai pot observa că s-a făcut un pas înspre o posibilă dar încă incertă încetare a focului pe toată linia de contact dintre forțele invadatoare rusești și forțele de apărare ucrainene.
– Este vorba despre convenirea între Trump și Putin a unei încetări a focului asupra obiectivelor energetice și de infrastructură, concomitent cu începere unor negocieri tehnice în Orientul Mijlociu, care să ducă la aranjamente de încetare a focului în Marea Neagră și, în final abia, pe întreaga linie de contact.
– Ceea ce este un pas mai mic decât cel convenit între Statele Unite și Ucraina, dar este totuși un pas înainte.
3. Deși convorbirea a durat o oră și deși Donald Trump a scris pe contul său de TruthSocial că au fost discutate multe elemente dintr-un “Contract de pace“ (many elements of a Contract for Peace), altceva decât oprirea focului asupra obiectivelor energetice și de infrastructură și de începerea imediată a negocierilor între echipele tehnice în Orientul Mijlociu nu s-a concretizat, ca decizie prezidențială.
– Ceea ce înseamnă că procesul de oprire a războiului este demarat, doar că se dovedește a fi un proces cu mult mai mulți pași decât și-ar fi dorit Trump (care în campania electorală spunea că ar fi capabil să pună capăt războiului din doar câteva discuții separate cu Putin și Zelenskii, după care să îi aducă pe cei doi la masa negocierilor), iar momentul în care va înceta focul pe tot teatrul de război nu a fost stabilit nici măcar de principiu.
– Vorbim deci de acele poate două săptâmâni, pe care le obține Putin de la Trump și de la Zelenskii, pentru a se dumiri dacă continuarea războiului i-ar aduce vreun avantaj sau nu, la masa negocierilor de pace, de după încetarea efectivă a confruntării armate.
4. Dacă încetarea focului asupra obiectivelor energetice și de infrastructură va fi pusă în operă, atunci această încetare a focului va fi și o probă de seriozitate a angajamentelor luate de cele două state aflate în război (agresorul Rusia și agresatul Ucraina) de a respecta termenii conveniți.
– Nimic din ceea ce s-a spus public despre pasul acesta incipient în oprirea definitivă a războiului nu interzice nici Rusiei și nici Ucrainei să continuie operațiile așa cum și le-au planificat ei.
– Cu observația că obiectivele acelor operații nu pot fi obținerea victoriei în luptă, nici pentru agresor și nici pentru agresat. Indiferent de cât de mult ajutor și de cât de multă asistență primesc și unul și celălalt din partea susținătorilor fiecăruia.
5. Cu alte cuvinte, nu există soluție alternativă la cea propusă de Statele Unite ale Americii, oricât de caricatural ar fi portetizat președintele Statelor Unite în opinia publică internațională, ca făcător de pace.
– În schimb, există întotdeauna opțiunea Statelor Unite de a zice “Până aici! Noi am încercat, ne-am străduit, am insistat, dar iată că nu se poate obține pacea. Ca urmare, noi, americanii, avem și alte probleme de rezolvat și vă lăsăm pe voi, europenii, să vi le rezolvați singuri pe ale voastre. A bon etendeur, salut!“, a mai scris specialistul.
Recomanda 4
Author

9 Comentarii

  1. „Mai spune:
    19 mart. 2025 la 10:14”

    Daca-l doreau … aruncau NORSTREAM-ul in are pentru ca reconstruindul cu rusii …sa castige si portofelul lor de „aliati” ceva ?
    Tu chiar credeai ca raboiul urkan e pe bune ? 😀 -> Nu te-a mirat niciodata LENTOAREA cu care rusii grijuliu la civilii urkani l-au purtat ?
    PE BUNE te-ntreb:
    IQ=?
    🙁

  2. Strulica asta se da expert in toate si e prezent la toate televiziunile cu perciuni. Nu ne intereseaza parerea lui!

  3. au reesapat un necunoscut ca „expert in securitate”, ca nu mai pune nimeni botu’ la minciunile agentului Radu Tudor? ce securitate a studiat asta? paza la fabrica de paine?

  4. mau rămâne sa găsească un epilog acest Harry Bucur Marcovici:
    ” Ukraina aparține Israelului”
    nu-i asa ?

  5. @ Mai: Nu SUA a pierdut un aliat ci UE a pierdut aliatul principal din cauza stipizeniei conducerii UE.

  6. Când îți iei Ryzen Threadripper de la Altex și te aștepți la minuni pe două TABuri Facebook ce merg și pe cipuri din mașinile de spălat ascunse în cămara cu borcane de castraveți murați. Ia nene Optane dacă până scociorăști mai la fund se taie caimacul de postat deasupra. Aici sunt exact permutări și combinări ale încercărilor precedente de invazie a Rusiei. Fără arme din banii francezilor de pe vânzarea Lousianei de 2 milioane de km², fără arme din sudoarea germanilor plătiți cu bani falși de Hitler și fără arme englezești de pe piperul Indiilor de Est. Dar cu șantaj sentimental la Minuteman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.