Drept la replică

Explicaţie gazieră

Urmare a articolului apărut în ziarul Cotidianul, din data de 5 martie 2018, articol intitulat „Transgaz pîrlește România pe un ger cumplit”, în drept la replică, Societatea Națională de Transport gaze naturale face următoarele precizări:

1. Cu privire la acuzația că Transgaz nu a cumpărat gaze de la Romgaz, la un preţ mult mai bun, cu câteva zile înainte de 27 februarie.

În perioada 22-26.02.2018, în contextul avertizărilor meteo de ger și în conformitate cu prevedrile art.83 din Codul Rețelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achiziţionat pe bursă o cantitate de gaze naturale de 12 milioane mc. pentru echilibrarea fizică şi operarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Naţional de Transport. Precizăm că tranzacţiile s-au efectuat în mod transparent şi nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piaţă şi cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. Cu toate acestea, în data de 26.02.2018 s-a înregistrat la nivelul întregului Sistem Naţional de Transport (SNT) un DEFICIT de cca. 10,6 milioane mc.

Oferta de vânzare gaze naturale,inițiată de către SNGN Romgaz S.A. în data de 22.02.2018 pe platforma disponibil.ro gestionată de BRM, a fost pentru cantitatea de 200.000 MWh cu livrare pe perioada 23.02.2018-15.03.2018. Cantitatea maximă de gaze naturale ce putea fi livrată pe zi a fost de 10.000 MWh, așa cum este specificat în programul de livrare (anexă la contractul Romgaz). Participarea din partea Transgaz cu o contra-ofertă la această licitație presupunea achiziția gazelor naturale pentru întreaga perioadă 23.02-15.03.2018, în condițiile în care nu se cunoștea dacă este necesară intervenția Operatorului de Transport și de Sistem (OTS) în scopul echilibrării SNT pe durata întregului interval de timp pentru care era întocmită oferta de vânzare.

Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului Național de Transport (SNT) a presupus inițierea ordinelor de achiziție gaze naturale pentru cantitatea totală de 244.950 MWh cu livrare în perioada 22.02.2018-01.03.2018 (deci o cantitate mai mare cu necesitate de livrare pe o perioadă diferită și mult mai scurtă decât cea prevăzută în oferta Romgaz).

Prin definiție, acțiunile de echilibrare se inițiază pe zi gazieră, în baza prognozelor efectuate pentru ziua în curs sau prognoze pentru maxim 3 zile (ex: week-end).

În conformitate cu prevederile din Regulamentul (UE) 312/2014- Cap. III, Art.6, alin.(2) – în momentul desfășurării de acțiuni de echilibrare, operatorul de sistem de transport ia în considerare cel puțin următoarele aspecte referitoare la zona de echilibrare:
a) propriile estimări ale operatorului de sistem de transport cu privire la cererea de gaz pe durata și în cursul zilei gaziere pentru care sunt avute în vedere acțiuni de echilibrare;
b) informații privind nominalizarea și alocarea, precum și fluxurile de gaz măsurate;
c) presiunile gazului la nivelul întregii (întregilor) rețele de transport.”

În baza estimărilor făcute de specialiştii Transgaz cu privire la evoluţiile pieţei, societatea a decis să cumpere cantitatea de 53.250 MWh (echivalentul a 5 milioane mc) pe data de 27 februarie 2018. Decizia Transgaz a luat în calcul următorii indicatori:
– valoarea Linepack (indicatorul care arată volumul efectiv de gaze naturale ce se află în sistem întrun anumit moment), care pentru 27.02.2018 s-a situat la un nivel de 38 mil. mc. iar pentru 28.02.2018 se estima o valoare de 30 mil. mc.;
– nivelul surselor din producţia internă a fost estimat la un nivel de cca. 27 mil. mc;
– nivelul livrărilor de gaze naturale din import a fost limitat de Gazprom Export la cca. 15 – 15,5 mil. mc./zi;
– nivelul redus al capacităţii de extracţie din depozitele de înmagazinare, care s-a situat la 15 – 15,5 mil. mc./zi;
– consumul estimat la nivelul SNT a fost de cca 65 mil mc, Transgaz a iniţiat, în 27.02.2018, 5 ordine de cumpărare gaze naturale pentru echilibrare pe platforma STEGN gestionată de BRM, în pachete de 10.650 MWh (echivalentul a 1 mil. mc) fiecare. A existat o contraofertă unică pentru un singur pachet la preţul de 129 de lei. În urma licitaţiei, tranzacţia s-a încheiat cu pretul de 127 de lei/MWh – preţ minim licitat de către vânzător până la ora 14:58. Ședinţa de tranzacţionare pe bursă se încheie la ora 15:00.

În data de 27.02.2018, starea de dezechilibru a SNT a fost cu titlu de DEFICIT, conform art.1022 din Codul Reţelei. Preţul aplicabil a fost de 127 lei/MWh, pentru utilizatorii reţelei cu un deficit care s-a încadrat într-o toleranță aprobată de 5%, și de 127 lei plus 10% pentru utilizatorii reţelei cu un deficit peste pragul de toleranță de 5%, conform reglementărilor prevăzute în Codul rețelei. Acest tarif de dezechilibru nu reprezintă, “prețul de vânzare pentru întreaga piață”, așa cum greșit este menționat în articol, ci reprezintă prețul aplicabil doar utilizatorilor rețelei care au dezechilibrat Sistemul Național de Transport.

2. Cu privire la afirmația că această cumpărare “a atras după sine o creștere spectaculoasă a prețului de vânzare a gazului. În mod normal, pentru această minge ridicată la fileu conducerea Transgaz ar trebui trimisă la plimbare și, eventual, cercetată de procurori (nu de la DNA!?).’’ facem următoarele precizări:

Preţul se formează ca urmare a cererii şi ofertei din piață. În cazul tranzacţiilor necesare pentru echilibrarea SNT, preţul a fost determinat de o creștere a cererii de gaze naturale la nivel european, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile și a unei oferte limitate. Acest preţ s-a format pe bursă, locul în care cererea și oferta se întâlnesc, în condiții transparente și nediscriminatorii.

Evoluția prețurilor de tranzacționare pentru gaze naturale pe principalele burse europene în perioada 22.02.2018-01.03.2018 a înregistrat un sens ascendent, peste prețul de tranzacționare înregistrat în România. În acest sens exemplificăm:

Preţul de 127 de lei/MWh este tariful de dezechilibru pentru ziua respectivă, adică prețul aplicabil pentru utilizatorii reţelei care au fost în deficit și care nu și-au îndeplinit obligația legală de echilibrare a portofoliilor proprii (conform Regulamentului (UE) 312/2014). În niciun caz nu reprezintă “o creștere spectaculoasă a prețului de vânzare a gazului” din piață.

2. Cu privire la afirmația ‘’Transgaz este compania care ar trebui să echilibreze și (se presupune că o face, pentru că încasează bani pentru asta) piața gazelor naturale din România. Dar o face fie prost, fie partizan’’ menționăm următoarele:

Conform prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (UE) 312/2014, Transgaz “nu înregistrează câștiguri sau pierderi ca urmare a achitării sau perceperii de tarife de dezechilibru zilnic, de tarife în cursul zilei, de tarife privind acțiunile de echilibrare și de alte tarife legate de activitățile de echilibrare, care reprezintă de fapt toate activitățile desfășurate de operatorul de sistem de transport în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute în regulament”.

Astfel, orice pierdere sau câștig rezultate din activitatea de echilibrare a Transgaz sunt contabilizate separat şi sunt repartizate utilizatorilor rețelei. Societatea intervine doar în situaţii de criză. Este obligaţiautilizatorilor reţelei să-şi  echilibreze portofoliile. Doar când acest lucru nu se întâmplă, cum a fost cazul luna aceasta, Transgaz efectuează echilibrarea SNT, dar transferă costurile utilizatorilor reţelei, care au generat problemele din sistem.

Transgaz nu are atribuţii de sancţionare a societăților care nu şi-au îndeplinit obligaţiile. Societatea a acţionat în limitele impuse de reglementările în vigoare.

Transgaz respinge insinuările că ar fi acţionat în interesul unor companii. Societatea nu s-a implicat, nu se implică şi nu se va implica niciodată în eventualele jocuri comerciale ale utilizatorilor reţelei. Singurul obiectiv al Transgaz este asigurarea funcționării Sistemului Național de Transport gaze naturale în condiţii de siguranţă şi eficienţă, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

Comunicat privind dreptul la replică -articol aparut in ziarul COTIDIANUL

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Tupeu maxim de la Transgaz pe banii nostri. Comunicatul lor este o perdea de fum, o serie de blablabla lipsita de transparenta si continut pentru a-si ascunde incompetenta si avantajele primte in schimbul sustinerii altor companii in devafoarea Romgazului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.