Explozia prețurilor la alimente: Ce spune Borza

Explozia preţurilor la alimente nu este cauzată de creşterea preţurilor la utilităţile energetice, consideră deputatul independent Remus Borza.

„Preţul energiei electrice este reglementat pentru populaţie, până la 31 decembrie, într-o proporţie de 10%. Restul de 90% din coşul casnic se achiziţionează din piaţa concurenţială. Sunt doi furnizori care livrează energie la preţ reglementat de ANRE în acest coş – Nuclearelectrica şi Hidroelectrica – la un preţ ponderat de 135 de lei/MWh. Sigur că celor cca 8 milioane de consumatori casnici nu li se facturează la 136 lei megawattul, ci la 500 lei, pentru că intervin taxe de cogenerare, de transport, furnizare, distribuţie, certificate verzi, accize, TVA etc. În orice caz, la populaţie, preţul energiei nu a explodat. Au fost, însă, două creşteri – una la 1 iulie cu 8% şi încă una, la 1 octombrie, de 5%. Per total, putem vorbi de o creştere de 13%. Un kilowatt este 0.41 lei. O familie consumă în jur de 100KWh/lună. Asta înseamnă 41 lei. 13% în plus înseamnă 5 lei. Majoritatea celor 8 milioane de consumatori casnici pot face faţă unei facturi de electricitate mărite cu 5 lei, câtă vreme cel mai prost pachet de ţigări costă 15 lei.

Într-o economie de piaţă, toate utilităţile trebuie plătite la preţul pieţei. Înţeleg să subvenţionăm preţul utilităţilor pentru acei cetăţeni care, într-adevăr, nu au suficiente venituri. Mă refer la acei consumatori vulnerabili care sunt definiţi încă din 2012 prin legea energiei.

Manifest empatie pentru cetăţenii defavorizaţi şi sunt de acord să îi susţinem cu o subvenţie doar pe cei cu risc de excluziune socială, nu pe toţi consumatorii casnici din România. Dintr-un studiu făcut de ANRE rezultă că 80% din consumul anual casnic de energie este facturat către doar 20% din cei aproape 8 milioane de consumatori casnici. Concluzia este simplă. Cine are bani consumă mult. Cei cu venituri mai mici consumă mult mai puţin. Sunt peste 4 milioane de consumatori casnici care au un consum sub 40 KWh/lună, asta înseamnă o factură de 16 lei/lună. 13% în plus înseamnă 2 lei/lună. Oricum, preţul la energie furnizat populaţiei este mult mai mic în România decât în alte ţări din Europa. Aici avem un preţ de 13 eurocenţi cu taxe incluse faţă de 22 eurocenţi în Spania şi Portugalia, 24 eurocenţi în Italia sau 30 eurocenţi în Germania.

Aceeaşi intoxicare operează şi în piaţa de gaze cu referire la explozia preţului gazului livrat populaţiei. De la INS, aflăm că, în 2017, preţul la gaze livrat populaţiei a „explodat” cu 1,41%. O gospodărie are un consum mediu lunar de 70 mc gaze. Un metru cub costă 1,3 lei, asta înseamnă o factură lunară de 91 de lei. Majorarea de 1,41% însemană 1,2 lei în plus pe lună. Ar fi cazul să abandonăm demagogia şi populismul.

Mai nou, preţul la alimentele de bază a crescut ca urmare a „exploziei” preţului la utilităţile energetice: energie, gaze, carburanţi. Într-adevăr, de la 1 octombrie, s-a reintrodus supraacciza pe carburanţi. Asta înseamnă 32 de bani în plus la litru de motorină sau benzină. Cârcotaşii de serviciu au făcut şi din acciza asta o catastrofă naţională, omiţând că în toate ţările din Europa se practică o astfel de acciză. Şi în România am avut acciza la carburant vreo 15 ani până la 1 ianuarie 2017. Chiar şi reintroducând supraacciza, ponderea taxelor în preţul carburantului la pompă în România este 50% în condiţiile în care media europeană este de 60%. Astăzi, preţul carburantului în România este de 1,1 euro/litru faţă de o medie europeană de 1,3 euro/litru. O să mai demontez un mit care circulă în industria transportatorilor, şi anume că motorina ar fi mai ieftină la unguri sau austrieci. În această săptămână, 1 litru motorină în România este 1,124 euro, în Ungaria 1,175 euro, în Austria 1,132 euro.

Dublarea preţului la ouă sau creşterea cu 50% a preţului la unt, precum şi majorarea semnificativă a preţului la alte alimente, nu este consecinţa creşterii preţului la utilităţile energetice. Ponderea energiei şi a carburanţilor în cost produs este maxim 3-4%. Că doar nu ne imaginăm că găina sau vaca mănâncă energie sau bea petrol. Nici creşterea preţului energiei pentru consumatorii industriali nu justifică explozia preţurilor la alimente. Preţul mediu al unui megawatt, pe primele 10 luni, tranzacţionat pe PCCB sau PC-OTC, este de 166 lei faţă de 157 lei pe primele 10 luni din 2016, adică a crescut cu 6%.

Producătorii, distribuitorii şi comercianţii de bunuri profită de orice pretext pentru a-şi majora preţurile. Asta arată doar lăcomie în a-şi maximiza profiturile şi dispreţ faţă de consumator. Ei sunt principalii vinovaţi de escaladarea preţurilor la alimente şi bunuri de larg consum”, afirmă deputatul într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Dle Borza, prețul unor produse a luato razna, din simplul motiv ca la noi nu există comercianti, ci speculanți, bișnițari sau cum vreți sa le spuneți !

    • Exista supr-marketuri (straine) care ne jupoaie, cu largul concurs al autoritatilor statului! D-le Borza, aveti dreptatem dar raportate (EE, GAZE, ALIMENTE)la salariu: cum stam? Cat la suta din el cheltuie un roman fata de restul europenilor mentionati de dvs? De ascuns si vorbit superficial ne-am saturat, iar dl Isarescu cu productivitatea s-o lase mai moale. Toate firmele strine fac profit in Romnia, si chiar foarte mare.

  2. Benzina, ouale, celelalte….. E doar inflatia generata de PSD care va elimina cresterile de salarii.

    • Esti un MERCENAR EDITAT. Borza e un economist de excepție și un pm cinstit SOLUȚIA E BOICOTAREA COMERCIANȚILOR. CUMPĂRAȚI DOAR STRICTUL NECESAR. FACEȚI MITINGURI CU PANCARTE ȘI AFIȘE PICHETAȚI(SUPER)MAGAZINELE CU PREȚURI UMFLATE ȘI CHEMAȚI TEVIZIUNILE LA EVENIMENT,TRIMITEȚI-LE SCRISORI SEMNATE ÎN GRUP, FACEȚI-LE CUNOSCUTE ZIARELOR. La nevoie, chemați-l pe exhibiționistul BĂDILIȚĂ să defileze in coltul gpl prin fața lor.

  3. Editat asta stie cat este m/3 de gze la Eon ? Este ap4oape 1,7 ron,daca mai pui si TVA ,atunci coboram cu piciarelebpe pamant.

    • @ marian. Măi tembeluțule, Borza e cel care a scos HIDROELECTRICA din falimentul in care o băgaseră băieței deștepți.

  4. Deci vrei un salariu/pensie inghetata sau chiar diminuata cu 25%, ca sa vezi daca piata mondiala/europeana care este activa si in Romania va influenta pretul de vanzare, sunt doua date in crestere la bursa din NY raportul euro/dolar si pretul petrolului de la 37-40$ in criza azi este 57,86$. Daca tu crezi ca importurile vor fi la acelasi nivel ca in timpul crizei te inseli, daca in lumea globalizata creste cererea de produse nu te astepta ca vei putea cumpara la acelasi pret. Grav este ca noi nu avem un sistem energetic performant care sa acopere consumul daca economia se dezvolta.Daca furnizorii din exterior vor avea cerere interna prin cresterea economica a tarilor lor si le vor fi folosite intreaga capacitate energetica, atunci noi ca importatori vom fi BLOCATI nici daca am plati preturi uriase nu am avea intaietate la furnizare, pentru ca un stat responsabil isi securizeaza economia si apoi exporta…se apropie ziua cand vom dori anumite importuri si nu vom putea sa le obtinem. Mai bine ati milita pt. contructia de centrale electrice nu vaicareala de doi bani.

  5. In momentul de față, cum s-a mai întâmplat și în alte dăți, cu aceeași țintă, apoliticile supermarketuri sunt un in instrument în marea orchestră a slăbirii încrederii, a celor ce au beneficiat de măsurile guvernării actuale, în PSD și speranța une speranța unei noi
    nenorociri care să ducă la căderea guvernului. Prea se brodesc mesajele unor televiziuni și ale zvonerilor din solda serviciilor secrete cu acțiunile de scumpire.

  6. Omul asta arata concret cata minciuna sulfuroasa au emanat editatii lui Iohannis.

  7. Da dle Borza, dar fatucile si repetentii din televiziuni, folosesc sabloane, care innebunesc populatia! Nu va citesc oamenii simplii pe dvs., ci asdculta „stirile” PROtv!

  8. Domnul Borza are mare dreptate. Eu am comparat chiar astăzi untr-un hipermarket câteva prețuri și am constatat realitatea. Pedelacii sunt niște mincinoși, fără nicio gândire logică. Foarte multe prețuri au scăzut (ex. spată de porc fără os, de la 16,99 la 12,99 lei/kg), la carne tocată etc. etc. La lapte: 1 l = 2,49 lei, un ou =0,79 lei. La noi, prostul obicei este ca, în preajma oricărei sărbători, ”comercianții” (unii), să mărească prețurile!. Este piață liberă, așa cum ne-am dorit majoritatea în decembrie 1989. Nimeni nu te obligă să cumperi ceva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.