Explozia prețurilor la energie, o problemă la nivelul UE

Preţurile electricităţii au crescut la cote record pe bursele de profil din mai toată Europa şi au început să se vadă în facturile populaţiei din mai multe state. Unele guverne au luat deja măsuri pentru stăvilirea scumpirii energiei sau au promis că vor face acest lucru, scrie Ziarul Financiar.

În Germania, electricitatea mai scumpă a devenit subiect electoral pentru toate partidele. În Italia, guvernul a intervenit încă de la începutul verii pentru a stopa creşterea facturilor, dar eforturile au avut efecte doar limitate.

În Spania, executivul promite să acţioneze cu reforme. În Polonia, unde piaţa nu a fost încă liberalizată, oamenii sunt anunţaţi că scumpirea electricităţii este iminentă, dar că nu va fi ceva dramatic. Iar în Ungaria chiar şi critici ai premierului Viktor Orban laudă decizia acestuia de a insista pe energie nucleară, ieftină.

În Spania, după ce a cerut fără succes Comisiei Europene ajutor pentru oprirea scumpirii energiei, guvernul a anunţat că va prezenta „iminent“ un pachet de măsuri pentru frânarea celei mai rapide creşteri de preţuri de pe piaţa energiei. Anunţul a fost întărit şi de un interviu dat de premierul spaniol Pedro Sanchez în El Pais, unde acesta a spus că executivul său socialist se pregăteşte să lanseze reforme structurale pentru a trage în jos costurile în creştere cu energia.

Preţurile pentru populaţie urcă de trei luni. Sanchez a promis că astfel facturile vor ajunge până la sfârşitul anului înapoi la nivelurile din 2018. Inflaţia din Spania a atins 3,3% în august, cea mai ridicată cotă din 2012 încoace, mai ales datorită scumpirii electri­cităţii, potrivit datelor statistice oficiale. Acest lucru se vede în sondajele de popularitate.

El Mundo scrie că 84% dintre spanioli cred că guvernul nu a făcut suficient pentru a reduce impactul pe care creşterea preţurilor energiei îl are asupra gospodăriilor. Ponderea preţurilor electri­cităţii în factura pentru energie a crescut de la 25% la 51,5%, potrivit unui simulator al Comisiei pentru Concu­renţă. Diferenţa o reprezintă diferite tarife şi taxe (spre exemplu, TVA şi tarife pentru reţeaua de transmisie şi distribuţie şi pentru subvenţio­narea producerii de energie verde). TVA actuală este însă redusă, de la 21% la 10%. Premierul Sanchez a explicat că măsurile ce vor fi anunţate vor pune accentul pe protecţia consumatorilor vulnerabili, cu interdicţia de a tăia curentul celor care nu pot plăti sau celor care primesc vouchere de energie. „Noi protejăm 1,1 milioane de consumatori“, a spus el. „Mai mult, avem un plan de a defini un nivel al utilizării minime în domeniul electricităţii şi energiei. “ Apoi, a mai spus premierul, guvernul a lut măsuri pentru revizuirea profiturilor adiţionale ale companiilor de energie, punând deoparte 650 de milioane de euro care erau destinate iniţial companiilor de electricitate. Banii sunt destinaţi acum consumatorilor. Toate acestea vor fi făcute fără intervenţii pe piaţa de profil. Până la anunţarea măsurilor de stavilire a scumpirilor, parlamentul spaniol a acceptat înfiinţarea unei comisii speciale care să cer­ceteze cauzele scumpirilor, care să sta­bilească dacă acestea se datorează sau nu unor abuzuri, şi cum poate fi rezolvată problema. Iniţiatorii proiectului au făcut clar că această comisie nu va fi o instituţie de anchetă.

Şi în Grecia guvernul a pregătit o serie de măsuri pentru reducerea preţurilor electri­cităţii şi ale altor servicii şi produse, a spus ministrul dezvoltării Adonis Georgiadis. Guvernul caută acum surse pentru cel puţin 100 de milioane de euro, bani cu care să fie protejate gospodăriile vulnerabile de facturile mari aşteptate în următoarele luni.

În Italia, datele guvernamentale arată că facturile pentru energie au crescut în trimestrul trei cu 10%, iar cele pentru gaze naturale cu 15%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sunt majorări semnificative şi totuşi mai mici decât dacă guvernul nu ar fi intervenit în iunie pentru a reduce povara preţurilor pentru populaţie. Fără aceste intervenţii, facturile ar fi fost cu 20% mai mari, scrie presa italiană. Guvernul a acţionat prin alocarea a 1,2 miliarde de euro pentru reducerea „tarifelor generale de sistem“ (o componentă importantă a facturii finale) pentru actualul trimestru. Însă măsura este temporară, iar toţi indicatorii arată că preţurile nu se vor duce decât în sus. Într-o ţară în care peste 2,8 milioane de familii sunt afectate de sărăcia energetică, dar în care piaţa este liberalizată, guvernul are un mecanism special de protecţie al celor vulnerabili prin contracte speciale de furnizare de energie sub condiţii stabilite de stat. Însă şi această plasă de siguranţă este temporară, urmând să fie retrasă la sfârşitul anului viitor. În Germania, ţară care se apropie de primele alegeri de după era Merkel, mai toate partidele care vor concura au propus soluţii pentru diminuarea consturilor cu electricitatea pentru populaţie. Mai toate se învârt în jurul reducerii sau chiar eliminării unei taxe speciale introduse pentru finanţarea dezvoltării energiei verzi, celebra EEG, care câtăreşte de mulţi ani greu în factura pentru energie, scrie Handelsblatt. Factura a crescut cu 20% în ultimul an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

33 de Comentarii

  1. Bursele sunt manipulate in vederea profitului maxim de indivizi gen Șoroș,.Puțini sunt guvernanții care se preocupă de cât scoate polimea din buzunar și cu ce rămâne.. Crizele energetice, ca și cele financiare sunt artificial create.. Creza petroluli, cu prețuri in valuri,.sau alte crize datorate unor falimente bancare ca urmare a unui jaf celebru, sau alte mizerii capitaliste suportate indeobște de națiuni slabe, cu conducători impotenți corupți. Romania e in cauză. Nu e de distrus o țară de dragul ”unor burse” ,..sau chiar la indemnul vre-unui licurici..doar pentru ca tu să fii patriotu ,.

  2. Cu siguranta se va rationaliza consumul Energiei .
    Subventiile vor fi neinsemnate , gargara politica .

    Academia Romana este rugata sa iasa din letargie si sa elaboreze inventii si inovatii in Sistemul Energetic Romanesc astfel incit sa ajute natiunea romana .

  3. CAM CAT SA POTI FI DE PROST SA NU INTELEGI CA DECIZIA DE MARIRE A PRETULUI ESTE POLITICA.TOATE ACESTE MARFURI ENERGETICE SUNT MONOPOLURI SI DECI FOARTE USOR DE CASTIGAT.INTREBAREA ESTE DE CE ACUM SI CINE CASTIGA.PAI TOTUL SE FACE PENTRU RUSIA CA INTELEGERE CU GERMANIA RESTUL ESTE GARGARA.

  4. În Ungaria nu este isterie pe această temă pentru că au anticipat ce-i așteaptă și au luat măsuri din timp. Ungaria a înfiinţat în 2015, de la zero, o companie naţională de utilităţi publice (curent electric, gaze naturale – https:/www.mvmnext.hu/), pe principiul non-profitului, care este în concurenţă cu aceleaşi căpuşe străine existente şi pe piaţa din România. Cetăţenii unguri nu sunt proşti şi optează pentru compania naţională. Pe măsură ce reţelele de distribuţie ale companiei naţionale ajung să acopere întreg teritoriul atunci căpuşele străine sunt eliminate natural de pe piaţă sau în cel mai nefericit caz devin insignifiante. Astfel statul ungar poate să-și protejeze cetățenii.
    De ce nu înființează și statul român o companie pe modelul celei din Ungaria?

  5. Se accelereaza imbogatirea si decimarea prin orice metode! Chiar nu se vede?!

  6. Da, e timpul pentru eliminarea subventionarii din banii nostri a producerii energiei “verzi”. Tehnologia respectiva nu mai e chiar la inceput, asa ca preturile pentru tehnologie au scazut, dar noi platim in continuare. Certificatele verzi trebuie eliminate. Dar nu sunt singura cauza a scumpirilor.

    • Problema principală este propaganda cu economia concurențială care este doar o simplă lozincă pentru vaccinații cu rapel. Toată tărășenia se rezumă la principiul: de ce să vând ieftin dacă pot să vând scump.
      Singura variantă echitabilă este o companie națională de distribuție a utilităților pe principiul non-profitului, pe modelul celei înființată de Ungaria ( https:/www.mvmnext.hu/ ). Este singura modalitate prin care statul își poate proteja cetățenii de căpușele „economiei concurențiale” stabilind tarife în funcție de prețurile de cost și nu conform principiului „de ce să vând ieftin dacă pot să vând scump”!

  7. Dați înainte cu mașinile electrice. La ce prețuri vor fi la energie, vom merge pe biciclete oriunde. Progres, progres….

  8. „Bursele sunt manipulate” – piata la nivelul UE are un deficit de 40% (sau 60% tot timpul incurc procentele) si niciun producator de energie nu mai e interesat sa acopere deficitul arzand gaz scump, petrol sau carbune la care trebuie sa plateasca valori cretine de certificate de CO2. Se produce strict necesarul pe fosili si e scump al dracului din cauza unor oameni ridicoli, care au decis sa nu se mai produca CO2 chit ca patura saraca a societatii o sa aibe de ales intre a manca sau a muri inghetati in case. Numai niste progresisti ideologi pot sa implementeze reguli ignorand problemele ce vor aparea si fara a implementa solutiile care sa le contracareze.

  9. Statul Roman este infiintat sa apere si economic cetatenii acestei tari.
    Dati o lege a adaosului comercial si o lege a pretului maxim.
    Adica cumperi gazele cu 1 leu pe metru cub, firma internediara sa nu aibe voie sa adauge decat maxim 10% la pret. Asta valabil si in agricultura la legume fructe.
    Azi speculantii se inbogatesc si falimenteaza producatorul.
    Un exemplu. Pepenii au putrezit pe camp pentru ca intermediarii au tinut pretul sus de 5 ori cat au cumparat de la tarani.speculantii s-au inbogatit si producatorii au aruncat marfa.
    Legea pretului maxim o fixeaza puata libera adica daca anul trecut a fost pretul mediu european 5 lei la rosii pe trimestru in Romania sa nu se vanda mai mult ca acest pret.

    • Te cam contrazici! Legea prețului maxim nu se pupă cu piața liberă. Ori e liberă, ori e condiționată! De speculă se poate vorbi doar într-o economie centralizată, planificată, ca cea de pe vremea împușcatului.
      Și ce te faci când nu mai este vorba doar de o firmă intermediară ci de zece firme intermediare pe aceeași marfă?
      În multe contracte de concesiune la capitolul tarife există următorul articol: tarifele se stabilesc în funcție de gradul de suportabilitate al consumatorului. Poți să traduci și altfel, cât mai mari posibile dacă prostovanii nu se revoltă!

  10. Se stie ca inflatia, in anumite situatii duce la cresterea economiei, in detrimentul desigur la beneficiarului final, omul de rand. El este pierzatorul. Statul castiga ca incaseaza mai multi bani din taxe, creste PIB-ul, firmele isi mentin profitul, unele chiar castiga mai bine si omul, omul o ia in mufa, ramane cu buzunarul gol. Cresterea la nivel european deranjeaza, insa este politica de stat, certificatele verzi fiind una din consecintele scumpirii. Am vorbit cu oameni din Austria, Spania, vor avea scumpiri dar de 7-10% si chiar si asa sunt deranjati ca inflatia nu are cum sa nu apara. La noi va fi salbaticie, din iarna scapam unii in curul gol, unii cu datorii, unii nu mai scapa. Hai cu liberalismul si economia de piata. #rezistam pana la capat ca Catzu ne aduce bunastarea si dulapul din deal are bani de gaz ca a primit sume la rectificarea din primavara

    • Impozitul pe profit se mânărește din scripte. Ba cheltuieli cu consultanța, ba cumperi materii prime scumpe și adaugi un profit infim etc.
      Ce nu se poate mânării este impozitul pe venit. Impozitul se aplică la cât facturezi.

  11. Unde esti tu Dragnea doamne? Că aveam inflație de 4-5% și creșteri de venit de 15-20%. Mai ca începeau să vină și românii din afara acasă, apoi au aparut haștagiștii ăștia și s-a rupt tot. Era un prost pe aici care tot dădea copy/paste la link-uri economice ca să ne arate că ce rau merge economia PSD-ului, dar de cand sunt PnDL-istii ăștia nici de alea nu mai sunt, că pur și simplu DEZASTRUL e inimaginabil.

  12. Ce bă, nu mai poți tu de Dragnea. Un nenorocit care a distrus economia de piață. De asta avem acum prețurile astea acum, că nu am putut crește noi încet și constant prețul ca să nu resimțiți acum acest șoc. Câțu să trăiască că mult bine ne-a mai făcut. Acum suntem pe o piața LIBERĂ și sănătoasă și câștigăm și noi un ban constit. Cam așa gândește un băiat din energie 😀 Proști suntem noi că nu l-am alungat pe plăvanis, ăsta ne-a procopsit cu oamenii din fostul PDL și na, acum am regeresat ca nivel de trai. Cu puțin noroc ajungem la nivelul lui 2010.

  13. Ohoo, de cand spun eu că in Romania e haiducie. Am inteles piata libera, dar o Lege a ADAOSULUI COMERCIAL + o Lege care sa nu permita mutarea marfii din intermediar in intermediar ca sa ii cresti artificial pretul trebuie data in regim nu de OUG de Ultra OUG. Sunt magazine in care au afisat că „La noi adaosul comercial poate fi intre 30-300%” Serios? Si ne mai miram c[ avem astfel de preturi si ca totul o ia razna. Sunt de acord cu economia de piata, insa ea trebuie foarte bine reglementata si facuta sa fie in avantajul cetateanului si al firmelor in mod egal si corect. De la PNL nu o sa vedem asa ceva si cred ca nici de la PSD, trebuie un mare consens politic si interesele sunt de asemenea imense.

    • Economia de piață nu se pupă cu legea adaosului comercial care este un non-sens. Ideea de „prețul corect” este o noțiune abstractă.
      Deviza economiei de piață este: de ce să vând ieftin dacă pot să vând scump!
      Capitalismul are bogați și săraci. Noi, românii, speram să fim doar bogați dar, ghinion, se pare că suntem doar săraci!

    • Deci daca eu am bagat intr-un produs 3 lei sa il produc, il vand cu 4-5 lei (am profit), apoi vine unul i-a produsul si il pune pe piata cu 20 de lei, altul cu 30 de lei sau mai mult (fara sa ridice un deget, doar ca el vinde)? Asta numesti tu economie de piata? Nu tată, asta nu se pupă cu principiile sănătoase ale unei economii puternice. CU asa devize / lozinci aruncăm omul la gunoi și punem în ramă firmele/profitul. Cum crezi că vei finaliza. Cu o resetare. Comuniștii au venit la putere, tocmai că unii nu se mai săturau de bogăție, iar alții nu mai ieșeau din sărăcie. Nu cred că vrei să revină comunismul sau mai știu eu ce alt curent socialist. Trebuie doar reglat puțin mecanismul în ceea ce înseamnă profit, tocmai pentru ca țara să își protejeze cetățenii.

  14. Politică absurdă a UE de așa zisă protecție a mediului, printre altele prin închiderea minelor de cărbuni, a dus, în mod normal, la primele valuri de scumpiri la energie, apoi, în cascadă, la scumpirea generală a vieții.

  15. @coral – buna remarca, cumpărați mașini electrice scumpe, că noi triplam prețul la curent! Dar protejam mediul! Fata de cine, fata de oameni! Vom merge cu mașini de alea din desenele cu epoca de piatra, tălpi bune sa avem!!

  16. la nimenea! In Anglia au crescut materialele de constructii cu 20%. La noi, cu 100%. Suntem europeni, nuu?
    Pana nu va veni o noua nationalizare, asa vom pati an de an!

  17. Solutia e impozitul progresiv pe profit. Ca peste tot in vest. Cresti profitul din specula platesti mai mult la stat. Pe de o parte se descurajeaza cresterea aberanta a preturilor, pe de alta parte, cu banii stransi suplimentar se pot acorda ajutoare persoanelor defavorizate. Simplu. Dar impozitul progresiv nu e pe placul multinationalelor, si deci nici a politicienilor care ne conduc.

  18. In Franta,Germania,Elvetia agricultura este falimentara pentru ca salariul muncitorului agricol nu se poate acoperi din pretul marfii pe care o produce chiar si laptele. Atunci statul le acorda subventii doar sa produca in pierdere. Stiu sigur asta. Pai cum e piata libera cand muncitorul din Germania are 1500 euro pt a face o tona cartofi, iar in Romania 300 euro la tot o tona cartofi.
    DIFERENTA O FACE SUBVENTIA CARE INFLUENTEAZA PRETUL si subventia difera.
    Deci nu e piata libera pentru ca germanul ar ajunge si el la salariul de 300 euro si ar lua-o nemtzii pe Merkla la ulla.

    • Bine punctat, in UE nu e conomie de piata corecta, este preferentiala, iar tarile mici sufera.

    • Corect. Și cine a stabilit subvențiile pe agricultură? Nu cumva Julien Cioloș!

  19. Promovarea hotiei si jecmanirii cetatenilor din tarile prapadite ale UE, precum Romania. Toate acestea cu ajutorul marionetelor sustinute la putere in aceste tari de conducerea UE.
    Aceasta este problema UE.

  20. Din orice criză, financiară, bancară, energetică, a petrolului, etc, etc,.cineva, câțiva, ies in câștig . E interesant de văzut cine sunt ei,..Pe urmă poate realizezi in ce fel de democrație mondială trăiești..

  21. pentru RE Smarandache : comunistii au fost „”prosti”:au asigurat resurse energetice atat pentru necesitatile interne cat si pentru export pentru ca acesti asa zisi capitalisti europeni , in fapt capuse europene impreuna cu cele autohtone sa aiba ce sa distruga si sa fure . – concluzia „comunistii au fost prosti ” !!!acum tara este o colonie de mana a saptea si sta in genunchi in fata exploatatorilor externi si interni !! „comunistii au fost prosti ” au asigurat resurse energetice atat pentru necesitatile interne cat si pentru export!!!

  22. si daca vreti o comparatie simpla cu comunismul: si atunci erau lucruri rele 5-6 % FATA DE RESTUL , CELE BUNE dar acum 99,9 % sunt lucruri rele , restul…..este nesemnificativ .
    NU CENZURATI !!!Nu aruncati cu piatra daca nu stiti despre ce ste vorba !!!

  23. Inteleg ca in Romania nu exista niciun specialist capabil sa calculeze media pretului de productie la energie electrica ! Plecand de aici putem discuta orisice , restul este gargara si vrajala ! Ce tampenie , specific romaneasca , chestia ca au crescut preturile la energie in toate statele membre UE , dar nivelul de trai , puterea de cumparare , la noi fata de restul UE nu se discuta , nu se ia in calcul ? Nuuuu, noi romanii suntem atat de obedienti, incat suntem capabili sa ne punem singuri streangul de gat , daca ne cere UE! De fapt e greu sa ne mai pacaleasca cineva, incat sa credem ca guvernantii nostri lucreaza pentru noi , pentru binele nostru al tuturor ! Ii doare-cot de popor, lor sa le fie bine! Aici am ajuns ! Toti suntem vinovati , suntem un popor mioritic ! Asta este , ne meritam soarta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.