”Fie vom fi anexați, fie toți se vor șterge pe picioare cu noi”

”În funcție de ceea ce se va întâmpla mai departe, data de 9 august ar putea rămâne în istorie ca un moment hotărâtor în istoria modernă a Belarusului”. Aceasta este concluzia trasă într-o analiză dedicată alegerilor prezidențiale din Belarus publicată de platforma ultra-neoconservatoare Jamestown. Așa și este, însă cu precizare că ceea ce se va întâmpla în continuare va depinde mai puțin de Belarus, de președintele Aleksandr Lukașenko și așa-zisa opoziție din țară, și mai mult de deciziile de la Moscova și Washington.

După alegeri au izbucnit proteste la Minsk, s-au operat multe arestări și în confruntările cu poliția a murit deja o persoană. Tabăra opoziției, citata amplu de presa vestică, strigă: ”alegeri incorecte”, ”oamenii se revoltă”, ”nașterea unei națiuni”, ”plecarea unui dictator”. Tabăra Lukasenko strigă: ”revoluție colorata”, ”George Soros”, ”conspirație”, ”Maidan”.

La alegerile din acest an, Lukașenko, deseori numit „ultimul dictator din Europa”, a candidat pentru al șaselea mandat. Ca de obicei, el câștigat alegerile la scor, cu 80% din voturi. Ca de obicei, rezultatul a fost contestat, au fost invocate fraude electorale masive. Cu siguranță alegerile au fost fraudate, însă Lukașenko ar fi ieșit victorios și în cazul unei numărători corecte (în special a celor 41,7% din voturi exprimate înainte de data de 9 august, despre care opoziția spune ca ar fi fost obiectul fraudei). Lukașenko ar fi câștigat pentru că, din 6,9 milioane de alegatori, 2,7 milioane sunt pensionari dependenți de statul condus de el, iar 1 milion sunt salariați ai statului.

Atunci, de ce ar putea intra în istorie data de 9 august? În primul rând, pentru că, spre deosebire de precedentele scrutine prezidențiale, acesta a avut loc pe fondul unei apropieri între regimul Lukașenko și Occident – secretarul de Stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu presedintele belarus și a anunțat că SUA își vor relua relațiile la nivel de ambasador cu Minskul și a numit un nou însărcinat cu afaceri cu experiență în zona ex-sovietică. Ba chiar în Lituania a ajuns în această vară un prim transport (mai mult simbolic) de petrol american pentru Belarus.

Apoi, alegerile au fost marcate de problemele economice al Belarsului, datorate sincopelor din relația cu Rusia și crizei pandemiei. Or, așa cum arata numarul uriaș al cetățenilor dependenți de stat, popularitatea lui Lukasenko se prăbușește la fel de repede ca și puterea de cumpărare a populației.

În cele din urmă, alegerile din acest an au fost marcate  vizibilitatea uriașă a serviciului belarus de informații (KGB), care a arestat 30 de presupuși mercenari ruși cu câteva zile înainte de alegeri și care apoi a anunțat că a a dejucat o tentativa de asasinat împotriva principalului contracandidat al lui Lukașenko, Svetlana Tihonovskaya. Doar eșecurile unui serviciu de intelligence apar pe prima pagina a ziarelor, iar succesele rămân secrete. De unde acest apetit pentru publicitate al KGB-ului belarus?

Toate evoluțiile de mai sus pleacă de la degradarea relației lui Aleksandr Lukașenko cu Rusia. Președintele Belarusului se află într-o poziție precara, câtă vreme încearcă să meargă pe sârmă între Vest și Rusia. Lukașenko este pro-Lukașenko, dornic să stabilească poate chiar o dinastie politică, menținându-și puterea printr-un stat polițienesc, printr-un balet strategic care să-i permită acces la energie ieftină și prin contrabanda care păcălește sancțiunile impuse de Vest Rusiei și viceversa.

După anexarea Crimeii, Rusia a început să facă presiuni pentru definitivarea proiectului Uniunii Statale Rusia-Belarus, început cu semnarea tratatului din 1999. Belarusul are o importanță militară uriașă pentru Rusia, mai cu seamă după ”Maidanul” din Ucraina și pierderea influenței la Kiev și în partea vestică a Ucrainei. Belarusul este esențial în planurile defensive al Rusiei în fața NATO, dar și în strategiile ofensive (în terminologia NATO a apărut nu demult ”coridorul Suwalki” – fâșia de circa 100 de km care face legătura între Polonia și Lituania, ”gâtuită” de Belarus și enclava rusă Kaliningrad).

Nu puțini analiști ruși au văzut în ducerea la capăt acestui proiectde uniune  o variantă pentru ca Vladimir Putin să rămână la putere, în calitate de președinte al Uniunii Statale Rusia-Belarus. Lukașenko a prezentat constant Belarusul ca o cetate asediată, în timp ce formatori de opinie de la Moscova lansau teoria că Belarusul ar putea rambursa subvențiile rusești prin acceptarea unui „Anschluss”. În 2018, a spus următoarele: „Arme de asalt, pistoale, mitraliere și muniție pentru ele – să nu dea Domnul vreun război –  le vom împărți fiecărei familii. Și vom apăra teritoriul nostru împreună. Nu vom da arme copiilor. Dar bătrânii și chiar femeile și alții, 7 milioane de oameni – 7 milioane – vor primi arme pentru a se putea apăra”.

Vladimir Putin și premierul Dmitri Medvedev i-au făcut câteva concesii liderului de la Minsk, pentru ca negocierile pentru Uniunea Statală să meargă mai departe. A fost astfel retras de la Minsk ambasadorul rus Mihail Babici, un promotor al uniunii statale care a ajuns să se comporte în Belarus ca un adevărat șef al executivului, nu un diplomat al statului ”frate”. Acum însă, Babici a devenit ministru adjunct al Economiei în niul cabinet Mihail Mișustin, iar Dmitri Kozak, autorul memorandumului pentru federalizarea Republicii Moldova, a devenit consilier prezidențial. Au fost semnale clare pentru Lukașenko că se apropie momentul unui ”Anschluss” sau al căderii sale.

Pe acest fond, a urmat aparenta apropiere de Statele Unite și de Uniunea Europeană (deși sunt dispute mari între Lituania și Belarus, din cauza noii centrale nucleare cu tehnologie rusească construită la Astraveț, nu departe de Vilnius).

Și tot pe acest fond, serviciul belarus de informații KGB a reținut în mod spectaculos 30 de mercenari ruși din ai companiei militare private Wagner, cazați într-un hotel din apropierea președinției. Speculațiile din presa occidentală arată că poate fi vorba despre o încercare a Moscovei de a pune la cale răsturnarea regimului. Speculațiile din presa rusă vorbesc despre o implicare a serviciului ucraineana de informații (SBU), considerat acum o extensie a serviciilor americane, care ar fi organizat sosirea în Belarus al mercenarilor ruși (sub acoperirea unor contracte cu o firmă din Minsk), pentru ca apoi să alerteze serviciul omolog de la Minsk.

Puțin contează în acest context complicat contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Tihonovskaia, atât de mediatizată la această oră. Până și BBC scrie despre Tihonovskaia că este mai mult un simbol decât un lider care să aducă schimbarea. Tihonovskaia (37 de ani, parte într-un program irlandez de ajutor pentru copiii din URSS afectați de accidentrul nuclear de la Cernobîl) s-a prezentat mereu ca o mamă, casnică, intrată în lupta politica pentru a-și elibera soțul din închisoare. Serghei Tihonov, un blogger antiregim a fost arestat în iunie 2020. Faptul că Tihonovskaia a părăsit țara la a cărei președinție a candidat la o zi după alegeri (a plecat în Lituania vecină temându-se pentru viața copiilor) arată că nu poate fi un lider, scrie BBC.

Fundamental este că Belarusul este de o importanță militară uriașă pentru Rusia și că Lukașenko nu este la fel de prorus ca fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici. În relația cu Vestul lucrurile stau la fel: pe Lukașenko nu-l ajuta nici faptul că nu este la fel de prooccidental precum liderii post-Maidan de la Kiev. ”Noi suntem pe front. Dacă nu vom rezista acești ani, ne vom prăbuși și înseamnă că va trebui să intrăm în componența vreunui stat sau toți își vor șterge picioarele de noi. Sau, să nu dea Domnul, vor începe și un război ca în Ucraina”, spunea Lukasenko în 2018, fără a face referire clară la Rusia sau la Statele Unite.

Sunt analize care compară situația lui Lukașenko cu cea a lui Nicolae Ceaușescu, inclusiv pentru că se bazează mult pe serviciile secrete. Penetrarea serviciilor belaruse sau modul în care acestea îi prezintă situația îi pot pecetlui soarta lui Lukașenko. Poate că urmărirea situației din Belarus, cu protestele de acum, cu ”turiștii” ruși sosiți în țară, cu multe simboluri dar lideri lipsă și continuând cu posibila victorie a lui Joe Biden (susținătorul Maidanului din Ucraina) în SUA, ne va aduce și mai mult aminte de România anului 1989.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

24 de Comentarii

  1. Priviti-i poza cu atentie, nu cred ca au votat cetatenii pentru ca il iubesc sau il plac! Violenta si agresivitatea plus numaratoarea voturilor daca s-a votat real, au stat la baza scrutinului! Nu cumva sa fi functionat tableta buclucasa care stie sa adune prin dublare sau triplare daca nu mai mult!

  2. Comparatia cu Romania anului 1989 sta in picioare, din foarte multe puncte de vedere, cu exceptia starii precare a populatiei. Nu se poate compara un magazin din Belarus cu Ali-Mentarà de la noi din anul fatidic 1989. Nu le taie nimeni lumina. Si pot pleca unde vor, presupunand ca primesc viza.
    Dar la nivel politic, seamana foarte mult. Intre doua sisteme, fiecare cu interesele lui. Cetateanul obisnuit din Belarus are de ales intre a ramane cu acest regim, care mentine oarecum o stabilitate, dar este brutal si anchilozat in post-comunism, si laptele si mierea promise de sarpele vestic. Mai ales tinerii pot cadea foarte usor in capcana aceasta a falsei libertati din vest, pentru ca diferenta intre cele doua stiluri de dictatura nu e decat la nivel de vizibilitate, nu si de control.
    Lukasenko insusi are de ales: intre a ramane stapan in tara lui si a pupa unul din papucii intinsi lui de catre imperii. Varianta suveranista se impiedica de actiunile concertate ale acestora, precedente exista de la Ribbentrop-Molotov incoace: doi talhari se pot antipatiza intre ei, dar la jaf se inteleg de minune. A si spus-o de nenumarate ori Lukasenko: ‘u nas maidana ne budet’ (la noi nu va fi niciun Maidan, cu referire la Ucraina 2004 si 2014).
    Imperiul vestic nu este deloc interesat de ‘democratia’ sau ‘drepturile omului’ din Belarus, nu da nici doi bani pe populatia autohtona (cum s-a vazut si la noi). Ce conteaza pentru el e doar apropierea de granitele Rusiei, intr-o miscare agresiva. Pentru ca razboiul viitor trebuie inceput in conditii cat mai favorabile.

  3. Ei , daca in Bielorusia se gaseau macar 10 % din tradatoriii din 1989 din Romania …..
    dar in ” frumoasa RUSIE= BelaRusia” tradatorii n-au stil , nu sint scoliti ca-n Romania …..

  4. Cine a vazut filmul Great Dictator cu Chaplin si mai retine scena cu globul pamantesc,sa vada biroul lui Lukasenco,are exact un glob pamantesc de dimensiunile celui din film:))Nu inseamna ca nu e un dictator serios,nu prea auzi de coruptie pe acolo! Belarus e o tara super civilizata!

  5. Sunt absolut sigur ca Lukasenko realizeaza ca apropierea de Vest inseamna de fapt distrugerea statala si de suveranitate de care vorbeste. In fapt, doar CSI este o uniune mai putin agresiva decat UE.
    In UE te dizolvi. Cu totul… sigur, primesti si niste bani pentru asta. Dar dispari.
    Integrat in UE, trebuie sa adopti toata agenda UE.

  6. Doar mintea alienata a unui sclav crede ca deciziile dintr-o tara se iau in alta tara!

  7. Am depasit de muuult Belarusul ,suntem de multisor anexati la UE si NATO si toti se sterg pe picioare cu noi…Am devenit chiar mai mult de atat,un ,,producator,,de tarfe pentru europeni,un furnizor de capsunari si sparanghelisti pentru plantatiile europene.

  8. Madam „oponenta” lui Lukashenko s-a exilat, dupa alegeri cu scandal, în Lituania. Lukashenko a câstigat. Personaj tulbure, dar a câstigat (în fata unui personaj înca si mai tulbure, madam exilata sorosista, al carei sot dracu’ stie ce-o fi facut, si ala, ca-i arestat). ps indiferent de situatie, o data personaj public si mai ales candidat la presedintia unei tari, nu-ti murdaresti compatriotii „exilându-te” si condamnându-i c-ai pierdut. Rufele murdare nu se spala-n public. European sau mondial (mai ales ca SUA, având în vedere promsiunile lui Pompeo, au relatii bune cu Bielorusia unui LUKASHENKO, si ca infraciunile de care-i acuzat sotul tipei sorosiste trebuie s-aiba graunte bune de-adevar). Si, @Marchievici, nu cobi cu victoria lui Biden în SUA, fiindca Europa a avut pace cu Trump, nu cu Obama. Biden = canalie absoluta, indiferent c-are sau nu Parkinson SI (nu „sau”) Alzheimer.

  9. @MYSEBBY: ca detaliu, Bela nu inseamna frumoasa ci alba, in acest caz: Bielorusia = Rusia alba. Bielorusii = rusii albi se considerau (poate si erau) superiori rusilor. Erau mai educati, mai bogati etc.

  10. @Liviu Antonesei (scriitorul?): care e pasajul incriminat? Mi se pare ca referintele la Minsk, respectiv Kiev, sunt corecte.

  11. In opinia voastra un dictator stie mereu ce este bine pentru fiecare cetatean in parte.Iar daca gandeste liber si isi doreste o alianta cu alte entitati decat Rusia inseamna ca e tradator, sorosist sau globalist.Nu-i asa ?Acolo nu trebuie sa gandesti tu.Gandeste conducatorul .El iti umple magazinele sa ai ce crapa.Si crapi ce-ti da el,nu altceva ca nu esti patriot.El iti spune ce posturi sa privesti si ce ziare sa citesti.Opozitia e sorosista,e vanduta ocultei mondiale.Al naibii gandire de sclavi aveti unii.Mereu si mereu numai vestul e vandut ocultei mondiale si globalismului.Estul e sfant,e raiul pe pamant.De ce sa-ti doresti UE sau NATO.Doar daca esti tradator nu? De ce nu-si lasa poporul sa gandeasca liber si sa aleaga ,globalismul de exemplu.Ce se intampla? Nimic, isi pierd autoritatea niste dictatori care traiesc in trecut.

  12. ”Fie vom fi anexați, fie toți se vor șterge pe picioare cu noi”
    – are dreptate Lukasenko. Uitati-va ce s=a ales de Romania dupa „revolutie”, am ajuns bataia de joc a tuturor.

  13. Ileana Rollason ,lilisor,sa mori tu ca e asa cum zici? Chiar si-a luat talpasita opozanta sau a fost ajutata? Tu ai vazut clipul cand citea de pe o foaie acel text? Asa arata o femeie cu prestanta? Nu tanti lili, nu,a fost fortata sa paraseasca tara si sa citeasca acel nenorocit de text.Auzi,de ce nu te duci tu sa traiesti acolo daca nu-ti comvin regimurile democrate? Lasa-ne pe noi asa vanduti vestului sa traim in nenorocirea noastra.Crede-ne ca ne vom simti mai bine fara lepre ca voi.Asa-i ca esti pesedista ? N-are cum altfel.Ai fost sigur o ciripitoare pe timpul impuscatului si pentru a nu te simti vinovata votezi mereu PSD care va scuteste de procese de moralitate.Sa mor daca nu-ti platesc bilet spre Minsk.

  14. Eugen,ati fost bataia de joc a FSN-ului,PDSR-ului cu Iliescu,Vacaroiu ,Roman,Nastase.Da,ai dreptate.Va tinut pe loc.A intors Romania in trecut cu acea mineriada.V-au fraudat fondurile europene ca apoi tot ei sa strige in gura mare ca UE ne vrea raul.Iar voi ati pus botul mereu.Au momit oamenii de la tara cu ajutoare sociale,facandu-i sa lase pamanturile parloaga.Iar bravii primari s-au facut proprietari pe pamanturile lor.Nu strainii.PSD si UDMR au defrisat in draci si fac propaganda ca strainii.Dar la mintea ta ..Ma intreb, tu oare crezi ce spui,sau prostesti lumea vulnerabila aici.Cei care au temeri si putina educatie.Cine naiba au falimentat banci prin anii 90,aud?Cine s-a folosit de mineri sa ramana la putere ?Este cel mai usor sa arunci vina in stanga si in dreapta cand vrei sa scapi de raspundere penala.Vezi ca ti-a murit un membru marcant al PSD,Emy Pian,tine un moment de reculegere.Si Nichita ,fost primar de Iasi ii va tine de urat lui Dragnea.Trezeste-te in prezent si nu mai trai in trecut ca o sa devii o inciudata .

  15. @Zmeul : lili si cu mine suntem doua persoane diferite, numai ca tu ai ochlelari de cal. Nu vrei sa fii „vestic”, vrei numai sa calatoresti în Vest fara vize. Termina cu ipocrizia. Si cu insultele. Mitocanul (le goujat) tot mitocan ramânând. Fara 7 ani de-acasa. Nu sunt pesedista, n-am fost „ciripitoare”, si nici nu stau în România. N-am votat si nu votez în România sau pentru oameni politici români. Scuteste-ma. Si uita-te-n oglinda, daca vrei sa vezi o pacoste. ps casca-ti ochii la articolul lui Marchievici întâi, citeste-l, belea ce esti, ca eu nu spun altceva decât spune tipul.

  16. @vaca de serviciu
    Eu am inceput sa ma trezesc inca din 1990. Mataluta mai dormi si acum si inca visezi ca diversi binefacatori se inghesuie la granita de vest sa ne faca bine si rusii si cripto-securisto-comunistii de la putere aserviti lor nu-i lasa.
    Mineriada fara Golaniada n-ar fi existat, iar Golaniada se stie ca a fost opera a diverse servicii secrete externe reprezentate de Soros. Care servicii secrete externe au pus mana pe Romania in 1996 prin CDR, Tap si ai lor 15.000 de „specialisti” care chiar au devalizat banci si au distrus industria si agricultura. Eu lucram intr-o fabrica si stiu pe pielea mea cum au distrus astia industria pe atunci. Pamanturile de la tara n-au mai produs nimic fiindca CDR a distrus CAP-urile si n-a pus nimic in loc. Aminteste-ti de exemplu cum porcii de la Comtim rodeau gardurile ruginite de foame, dupa venirea CDR la putere. Sau cum au distrus irigatiile fiindca erau „ceausiste”. Apropo, cum de toti astia, „deontologii”, vorbiti de 30 de ani doar de Mineriada, dar de Bozgoriada nu suflati un cuvintel? Pe cine protejau Caposu si PNTCD dupa Bozgoriada? Nu pe UDMR? Nu mai tii minte cum au iesit Caposu si Domokos dupa ce au facut alianta si Caposu a zis ca nu ungurii au fost de vina, ci… comunisto-securistii? Nu oficiosul CDR era denumit „ziarul maghiar in limba romana”?
    Sigur ca dupa ce serviciile alea secrete straine s-au instalat comod la putere in perioada CDR au inceput sa faca presiuni si asa PSD a trecut pana la urma de partea lor Azi nu mai exista decat doua CDR-uri si ale lor „doua tabere de imbecilizati politic” (vorba lui Dan Puric), toti astia urmeaza „indicatiile pretioase” venite de la „aliatul de nadejde” (care de curand a spus, prin ambasadorii lui, ca „Moldova nu e Romania” si s-a pozat ostentativ cu steagul Tinutului Secuiesc). Etc., etc.
    Mai usor cu lectiile pe aici, ca nici macar de gradinita nu esti

  17. Aiurea! Belarus este o tara inventata cu acordul Kremlinului. Se afla la remorca Rusiei fata de care este devotata si fara de care nu s-ar descurca.

  18. Ileana Rollason,auzi nevotanto.Te dai mare ca nu locuiesti in Ro,dar comentezi cu foc pro PSD.Stiu,faza cu marmotele cand fac baie.Si daca eu calatoresc in vest,e o problema pentru tine ca nu merg in est? Lumea civilizata calatoreste ,munceste acolo unde te simti respectat.Esti o ipocrita daca te faci ca nu stii ce se intampla in Romania.Daca vestul e asa decadent cum dai de inteles atat tu cat si altii,ce cauti acolo? Rusia e o tara foarte mare,frumoasa sa recunoastemEsti libera sa alegi.Dar nu fa propaganda pro rusa.Adica tu stai undeva prin vest,beneficiezi de civilizatie dar scuipi.

  19. Eugen, ia si te culca la loc. Daca nici acum nu vezi ce este corect,esti caz pierdut.Traiesti in propaganda comunista .Vestul e dusman,ne fura resursele,e decadent.Si daca este asa, cum se face ca sunt dezvoltati? Cum se face ca arabii merg la el si traiesc bine merci pe ajutoarele vesticilor.Cum naiba nu se duc prin este pe undeva,sa le dea Putin ajutoare? Specialistii,in orice domeniu ,isi fac cursurile in scolile din vest nenicule.Universitati infiintate hat cu sute de ani in urma,unele au mia.Nu-ti mai explic.Stii doar atat,noi suntem dacii liberi.Suntem cei mai cinstiti cu interlopii nostri si PSD e partidul stat care ne vrea doar binele si ne apara de golanii care se revolta.Auzi,fara revolutii sau revolte o tara stagneaza sau e condusa de niste dictatori.

  20. Eugen, de unde le scot omule? Nu te doare capul sa insiri atatea tampenii? Doamne, imi dau seama ce e in mintea ta incalcita.Fereasca-ma sfantul.Tu traiesti o drama omule,vezi numai conspiratii peste tot.Numai dusmani ce nu te lasa sa te dezvolti.Da ma,din cauza lor noi suntem in sapa de lemn.Ca stam in crasme, ca ne dam votul pe mici si bere.Ca ne-am pricopsit cu clanuri de interlopi.Ne omoram intre noi.Politia apara clanurile de rromi.Dar nu, cauza este a altora.I-ati pastilele sa nu-ti plesneasca capul ala bleg.

  21. @Zmeul : Nu sunt „nevotanta”: votez la alegerile locale si europene-n strainatate, si pentru candidatii respectivi. Vestul european, respectiv SUA, nu-s, si niciodata n-au fost, mai democratice decât Estul. Est-europenii se luptau cu turcii ori polonezii (vezi Moldova si Muntenia devastate de slehtele Republicii celor Doua Natiuni + înscaunarea domnitorilor de catre ocupant, contra unui tribut si altor privilegii), si vesticii, între ei (vezi razboaiele religioase, masacrele lor oribile, Pacea de la Westfalia, si, ulterior, coloniile din lumile Vechi si Noua pe care le-au avut). PSD. Niciodata n-am fost PDS-ista ori pro-PSD, ori nu stii sa citesti: am urât asa-zisul FSN din prima clipa, fiindca actul lui de nastere au fost intox-ul (Brates & comp), înscenarile si crimele – asasinarea Ceausestilor inclusiv si mai ales, în public, de parca raufacatori. România murind în decembrie 1989. Au venit, dupa aia, numitul Nastase Adrian si cloaca lui „parlamentara”(cine i-a ales?), cu asa-zisele „privatizari” si „restituiri”, dupa ce Catarama si Isarescu secasera economia tarii, primul, prin desfiintarea centralelor ministeriale -care-ncheiau contractele de import-export si-aveau valuta (fie vorba-ntre noi, disparuta) -, si-al doilea, prin jocul lui de-a inflatia-deflatia leului, cu recesiunea României. Vestul : am o proprietate, si-n România actuala nu ma-ntorc, s-o vad distrusa. Rusia : nu vorbesc ruseste si nu citesc alfabetul chirilic. + frigul. Desi, dupa 1918, tara s-a dezvoltat enorm, si comorile ei culturale merita vazute. Am, însa, obiecte de arta rusesti (de la un magazin de arta populara ruseasca) si manânc ruseste-n Germania, mai ales, fiindca rusii si nemtii-s rude. Ultimii, alaturi de italieni si de francezi, si colonizând si construind Rusia începând Petru I cu Ecaterina cea Mare. La Leningrad, dupa stiinta mea, vorbindu-se nemteste si pe strada, fiindca acolo ar sedea vreo 50 000 de rusi-nemti. Putin însusi vorbind nemteste perfect.

  22. Domnule ziarist,de unde stiti ca ” Cu siguranta alegerile au fost fraudate ”.Pe ce va bazati ,din articol nu reiese acest lucru !

  23. Expansiune vestica vesnica. PIB-ul pe cap de roman n-ar fi dublu daca s-ar injumatati natia? Si cea mai mare exploatare miniera de la suprafata nu cumva ar incepe sa macine Carpatii Romaniei!? Credeti ca Europa nu e in Competitia Globala si acolo sunt doar SUA, China, Rusia, Iranul… samd !? De unde resurse pentru afaceri prospere daca nu din tarile cu Paduri Gaze, Petrol, Terenuri Fertile, Apa si… multi… f(a)ra-aer-i… Masca-rada sparenghlizarii Romaniei continua… retrocedari de terenuri fara numar si despagubiri fara control de 30+ de ani… De ce credeti ca exista atatea pensii speciale babane la varste fragede? Pentru cine-stie-si-tace? Cu cat vor fi mai putini candidati la banul public… cu atat mai multe resurse pentru „cei alesi”… Si daca Romania va avea datorii de 500,000,000,000 euro pentru mascute si analize incerte cand se vor termina resursele neregenerabile si vom scapa de pandemie… credeti ca le vor plati urmasii Grupului de Comunicare Strategica ?!? Sau doctorii si politrucii de ieri si de maine…. !?!? Sau Bancile Centrale (-care „tiparesc bacnotele” si le pun in circulatie ori de cate ori afaceristii de succes aduna capitalurile de pe piata in conturile proprii pentru a asigura continuitatea relatiilor de schimb din economie-) !? Cu cat Guvernantii vor indatora mai mult tara si romanii – s-au facut si se fac averi fara scrupule in vremuri de criza mai ales – cu atat mai mult le vor acorda sprijin cei care acorda imprumuturile si vor sa exploateze resursele Romaniei… Acesta este adevarul economic care guverneaza deciziile oricarui grup de interese… de stanga sau de dreapta… Patriotismul exista insa nu este lasat sa respire prea mult… pentru ca nu ar lasa hotia sa-si faca de cap asa cum isi face de peste 30 de ani . „Reteta” e aceeasi oriunde.. „Civilizatia” adulata de unii se face pe baza spolierii celorlalti.. Dupa 1989… ne-a intrebat „democratia” pogorata mistic daca vrem tara neutra ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.