Film portughez regizat de o româncă, premiu elvețian

Regizoarea Cristina Haneș câștigă Pardino d’Oro la cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film din Locarno, anunță un mesaj primit la redacție, în finalul evenimentului desfășurat în orașul elvețian între 8 și 12 august. Filmul „António e Catarina“, câștigătorul premiului Pardino D’oro pentru cel mai bun scurtmetraj internațional al Festivalului Locarno din Elveția, este un documentar semnat de regizoarea Cristina Haneș din Oradea. Potrivit Andrei Popescu, din partea companiei de producție Conset Film, pelicula a fost realizată în cadrul masteratului internațional în cinema documentar DocNomads, ulterior fiind preluat de casa de producție portugheză Terratreme Filmes.

Înainte de a studia în afara țării, Cristina a absolvit cursul de cinematografie a școlii de film din Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, și a participat la școala de vară Aristoteles Workshop.

Filmat în Lisabona, „António e Catarina“ explorează pe parcursul a trei ani relația dintre un misterios bărbat portughez de 70 de ani și regizoare, de 25 de ani, care devine, la rândul său, personaj în film. Regizoarea a fost fermecată de viața solitară și autosuficientă a bărbatului, care își petrece ultimii ani din viață închis în camera sa, observând de la fereastră viața tumultoasă a cartierului decadent Intendente, din capitala portugheză. Filmul are o durată de 40 de minute și a fost cel mai lung scurtmetraj prezentat în secțiunea Pardi di Domani a festivalului de la Locarno. Premiul Pardino D’oro reprezintă o recunoaștere internațională importantă pentru o tânără aflată la începutul carierei cinematografice.

Împreună cu două cineaste colege pe care le-a întâlnit în cadrul programului de masterat, Arya Rothe din India și Isabella Rinaldi din Italia, Cristina Haneș a constituit un colectiv de film numit NoCut Collective. Cele trei regizoare, alături de producătoarea Andra Popescu, sunt în faza de dezvoltare a primului lor lungmetraj documentar filmat în India – „A Rifle and a Bag“, o co-producție India-România-Germania, proiect finanțat de Asian Cinema Fund din Busan, Coreea de Sud. Cristina locuiește în prezent în Oradea. (R.A.)

Recomanda