Fondul de rezervă, luat cu asalt

Abia ce tocmai s-a încheiat, acum câteva luni, o nouă repriză de alegeri locale parțiale, că românii sunt chemați din nou la urne. Și de data asta, locuitorii din 16 localități, printre care și cei ai orașului Deva, trebuie să-și desemneze edilii. Majoritatea foștilor primari aleși la scrutinul din primăvara lui 2016 au ajuns după gratii. „Probitatea“ și „jocurile“ cu justiția ale foștilor administratori de localități ne costă nici mai mult, nici mai puțin de 4,368 de milioane de lei.

Guvernul nu dispune de acești bani necesari noului tur de scrutin, motiv pentru care se va apela la Fondul de rezervă bugetară, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017. Pe de altă parte, nici noua garnitură de candidați cu care se prezintă toate partidele nu este cu mult peste cele din trecut din punct de vedere al performanței și al integrității cadrelor, lansate în nou lupta electorală, care se va desfășura pe 5 noiembrie. Campania electorală va începe pe 22 octombrie şi se încheie pe 4 noiembrie, ora 7.00, după cum a decis Guvernul.

Unde se țin scrutinurile

Alegeri locale parţiale vor avea loc pe 5 noiembrie, în 16 localităţi din ţară, care au rămas fără primari. Alegerile parţiale vor fi organizate în municipiul Deva – judeţul Hunedoara, precum şi în comunele Bocsig – judeţul Arad, Nicşeni – judeţul Botoşani, Călăraşi – judeţul Cluj, Pantelimon şi Bărăganu – judeţul Constanţa, Teleşti – judeţul Gorj, Balş – judeţul Iaşi, Bîrghiş – judeţul Sibiu, Drăgoieşti – judeţul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia – judeţul Teleorman, Checea – judeţul Timiş, Oşeşti – judeţul Vaslui şi Vlădeşti – judeţul Vâlcea. Totodată, vor fi organizate alegeri parţiale pentru consiliul local din comuna Mereni, judeţul Constanţa. Dintre toate localitățile în care se vor desfășura din nou alegeri, cea mai mare miză o are câștigarea primăriei orașului Deva. Alegerile parțiale de la Deva sunt necesare după ce fotoliul de primar a rămas vacant în urma condamnării definitive, primită de Mircia Muntean, cel care a câștigat alegerile locale din primăvara lui 2016. Chiar dacă mai este destul timp până la debutul „războiului“ electoral, conflictele au izbucnit deja în interiorul partidelor. Cei de la PSD au decis să meargă pe mâna fostului primar liberal al orașului, Petru Mărginean. Această decizie i-a inflamat la maxim pe o parte din pesediști, care își doreau ca altcineva din rândurile partidului să fie candidat pentru primărie la alegerile de luna viitoare. De asemenea, s-a inflamat și fostul primar, aflat acum în pușcărie. Bazându-se pe popularitatea de care s-a bucurat dintotdeauna din partea locuitorilor Devei, Muntean a dat un semnal de unitate împotriva lui Mărginean. Fostul edil a făcut apel la maturitatea clasei politice și a solicitat o coaliție a partidelor de dreapta, care să susțină un singur candidat la alegerile parțiale din 5 noiembrie. Și pentru că sunt multe fonduri de gestionat în municipiul reședință de județ, președintele PRM Hunedoara, Emanuel Andronache, care este din Valea Jiului, spune că se va muta la Deva, doar să aibă PRM candidat la primărie.

Mischie vs. Mischie

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Gorj şi-a prezentat deja candidatul la alegerile parţiale de la Teleşti. Cristian Nicolae Mischie este consilierul local care va intra în lupta electorală, convins că va câştiga primăria condusă de PSD până acum. De profesie inginer mecanic, însă cunoscut în zonă mai mult ca fermier, Cristian Mischie va candida pentru funcţia de primar al comunei Teleşti împotriva lui Ion Mischie, din partea PSD. Mischie, de la ALDE, are 33 de ani şi este absolvent de Politehnică. În schimb, Ion Mischie, candidatul PSD la alegerile parțiale din Telești, are experiență de un deceniu în administrația locală. Pe lângă cei doi candidați care au același nume de familie, se mai bate pentru scaunul de edil și un fost poliţist din partea PNL, Constantin Croicu. „Confruntarea o să fie între mine şi domnul Mischie. Aici o să fie lupta, între mine şi domnul Mischie. Nu o să fie greu deloc să facă diferenţa, pentru că şi eu şi domnul Mischie suntem foarte cunoscuţi în localitate. Nu le va fi greu, pentru că buturuga mică răstoarnă carul mare. Candidatul Croicu nu este cunoscut în comună, n-a participat până acum la nicio activitate politică“, crede Cristian Mischie, candidatul ALDE la Teleşti.

14,2 milioane de lei tocate în iunie

Primul scrutin de anul acesta, care s-a desfășurat pe 11 iunie, în 49 de localități din țară, a costat, în total, 14,2 milioane de lei. Toate acele sume au fost suportate din bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și al Secretariatului General al Guvernului (SGG). Doar proveniența sumelor alocate pentru aceste noi alegeri locale diferă. Și asta, pentru că HG 252/2017 normează ca toate campaniile electorale din anul în curs pentru alegerile parțiale să înceapă cu două săptămâni înainte de desfășurarea scrutinului. Termenul de depunere a candidaturilor este cu 20 de zile înainte de data scrutinului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.