Foto document de la pandemia de gripă spaniolă

Pandemia de COVID-19, cu care se confruntă lumea actuală, a adus în discuție un alt eveniment similar care a lovit planeta acum mai bine de un secol. Așa numita „gripă spaniolă“. Botezată pe nedrept în acest fel, pandemia de acum o sută de ani făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei, jurnaliștii iberici nefiind deloc cenzurați, așa cum se întâmpla în alte state.

Și atunci, ca și acum, autoritățile au încercat din răsputeri să împiedice răspândirea virusului. Dacă cineva își imaginează că restricțiile prin care trecem acum sunt metode noi se înșeală amarnic. Și atunci, ca și acum, au fost închise școlile, teatrele și cinematografele. Nici în biserici nu mai aveai voie, și nici la piscine. Iar măștile erau un must. Unii mergeau chiar mai departe. Poartă mască sau du-te la închisoare!, era mesajul purtat de o tânără.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

7 Comentarii

  1. Din pacate, medicina nu a realizat progresele prognozate – vezi prognoze fanteziste ( de tipul: in 2020 toate maladiile vor fi eradicate, durata de viata medie va fi 100 ani, etc si alte gogorotze de acest tip). Si dupa 100 de ani intalnim cam tot aceleasi imagini (masti, spitale de campanie etc)

  2. Gurile rele spun că a fost vorba de un vaccin experimental pentru meningită, experimentul a scăpat de sub control în momentul în care cobaii, soldați americani, au fost trimiși pe frontul din Europa. Experimentul ar fi presupus trei etape de vaccinare dar o parte dintre cobai nu au beneficiat de toate etapele.
    Nici micuțul covi nu pare că s-ar fi născut ca Afrodita, din spuma mării!

  3. si la 1800, la 1750, la 1600 tot experimentele cu vaccinuri erau de vina… bai frate mai are conspiratia limitele ei, mai bine zi cinstit ca progresul omenirii in privinta asta e zero barat

  4. mai panorama exista de cand te-ai ouat Vaccinul conjugat tetravalent împotriva meningococului tip A, C, Y, W135 (MCV4):

  5. „Totul a inceput cand, din 21 ianuarie până în 4 iunie 1918, un vaccin experimental de meningită bacteriană, cultivat pe cai, de către Institutul Rockefeller pentru Cercetări Medicale din New York, a fost injectat în soldații de la Fort Riley. Reamintim ca Institutul este locul unde s-a născut industria farmaceutică modernă. Institutul a pionierat multe dintre abordările pe care industria farmaceutică le utilizează astăzi, inclusiv prepararea serurilor de vaccin. Asadar, asa zisa “gripa spaniola” a fost de fapt o pandemie bacteriana creata de Rockefeller. Autorii excelentelor materiale traduse mai jos, considera ca cei cu experimentul n-au vrut sa faca rau, doar ca a iesit rau. Ipoteza noastra este insa ca a fost un act voit.”
    Sursa:
    https://ioncoja.ro/eroare-umana-sau-crima-scelerata-un-vaccin-experimental-creat-de-institutul-rockefeller-in-1918-a-fost-cel-care-a-ucis-intre-50-si-100-de-milioane-de-oameni-dandu-se-vina-pe-gripa/

  6. Gurile si mai rele spun ca gazele toxice de lupta inventate in perioada razboiului ar fi avut o mare legatura cu gripa spaniola si ar fi mai avut legatura si cu anumite porniri criminale ale unora numai bine ascunse dupa paravanul „marelui razboi”.

  7. Nu inteleg „Iar măștile erau un must.” Must? De ce must? De ce mastile sunt un must si nu obligatorii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.