Franța dă de pământ cu SUA. Care-i motivul

„Cursa subvenţiilor” este „contrară tuturor regulilor comerţului internaţional”, iar subvenţiile americane necesită un răspuns „coordonat, unit şi puternic” din partea europenilor, a declarat într-un interviu ministrul francez al economiei Bruno Le Maire, transmite AFP.

„Unele mari companii străine care doreau să se instaleze în Europa ezită acum între locaţii europene şi locaţii americane. În unele cazuri, cuantumul subvenţiilor pe care îl propune administraţia Biden este de patru până la zece ori mai mare decât cuantumul maxim autorizat de Comisia Europeană. În Franţa, primele noastre estimări arată că în joc sunt 10 miliarde investiţii şi mii de locuri de muncă în industrie”, a declarat Le Maire într-un interviu pentru patru publicaţii europene – Les Echos, Handelsblatt, El Mundo şi Corriere della Sera -, publicat duminică seara.

„Industria noastră înregistrează deja un deficit de competitivitate legat de diferenţele de preţ la energie între SUA şi Europa”, a deplâns el. „Subvenţiile masive prevăzute de Inflation Reduction Act (IRA) american şi concurenţa chineză, de asemenea puternic subvenţionată, riscă să adâncească şi mai mult acest deficit”, a atenţionat ministrul francez.

Legea americană asupra reducerii inflaţiei, numită astfel pentru a se ancora în realitate, dar care în realitate este un program de reforme de mediu şi sociale, constituie un plan în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari investiţii.

Bruno Le Maire a pledat pentru un „răspuns coordonat, unit şi puternic al Uniunii Europene faţă de aliaţii noştri americani”. „Doar fermitatea ne va permite să obţinem rezultate”, a subliniat el.

El a declarat că aşteaptă „de la Comisia Europeană propuneri ferme şi proporţionate”, în special „o afirmare mai strictă a intereselor noastre de mediu”, „dispozitive de preferinţă europeană sau o accelerare a utilizării de instrumente de reciprocitate”.

El a mai subliniat că „o politică monetară restrictivă nu este compatibilă cu o politică bugetară expansionistă”, că „nu trebuie să fie susţinută în mod nelimitat cererea”, ci „să se evolueze spre ajutoare mai ţintite”.

Nu în ultimul rând, Bruno Le Maire a estimat că, „atunci când vom ieşi din această criză energetică, noi vom avea un nivel de inflaţie probabil mai ridicat decât ceea ce am cunoscut în ultimele decenii”, „pentru că relocarea producţiei noastre (…) şi decarbonizarea economiei vor scumpi structural costul unor produse”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

19 Comentarii

  1. Eh, ati aflat acum cum se fac investitiile americane in Europa. Continuati …

  2. Ca sa vezi „aia” se duc acolo unde exista: energie, siguranta, ect…ect si nu vin la astia care au distrus industria energetica si ling pantofii lui putin penru cateva molecule de gaz.

  3. „…unele mari companii ezita intre LOCATII europene sau americane…” adica ezita intre CHIRIILE americane sau europene !!!
    Imbecilii #progresisti educati cu #hashtagul nici acum nu realizeaza ca in DEX LOCATIE=CHIRIE !!!… LOCATIA nu are legatura cu LOCUL !
    Dupa cum spunea „taticul” vostru Lenin, „#progresisti, invatati, invatati si iar invatati !”

  4. Relocarea industriei in propriile tari. Ciuca a dat si el ordinul. Se aduna bucati de fabrici duse cu vaporul la fiare vechi prin India si Turcia. Doar glumeam. Ciuca doarme in post.

  5. Ăștia încă nu au înțeles că epoca traiului bun pe gaZ rusesc moca s-a terminat.
    Și mai sunt și atât de GENIALI încât nu știu că pentru americani, doar americanii conteaZă.
    Vă treZitZi voi, curând, mai asteptatZi un pic…?

  6. Adica, asta nu stia ca americanii decid ce si cum sa se faca in TABARA MILITARA AMERICANA cunoscuta sub denumirea de UE?!?

  7. UE este condusa de politruci vanduti intereselor SUA. Tot ce fac este contrar intereselor europenilor si in profitul americanilor. Ridica semne de intrebare de ce conducatorii statelor europene accepta asta? Cu ce o fi fost convinsi, obligati sau cointeresati sa aprobe masuri care le ruineaza tarile si cetatenii?

  8. Hazliu titlul…Franta nu prea mai e in stare sa dea de pamant nici cu prapaditii din Africa 🙂

  9. Jegurile de americani isi bat joc de tarile europene,mai ales de cele mai putin dezvoltate,pe care le angreneaza in tot felul de conflicte distructive.Nici nu e de mirare ca Orban al ungariei se pishe pe ei.Doar neamtul de la Sibiu se da mare cand le linge ciorapii !!

  10. Apropo faraonul a ajuns în egipt?…a luat-o și pe Caleoparta?…

  11. Ceea ce puțini pricep.. Adevărata țintă a americanului este distrugerea germaniei, a europei, De a rupe colaborarea ruso-germană, ceea ce ridica piața europeană peste cea americană, in dificultate deși are numai de câștigat de peste tot. Că distruge voit, o țară, cume ukraina și pornește un război fratricid, sunt doar cireașa de pe tort.. Rusul evident nu poate fi epuizat. Rusul deși a intrat in horă in cunoștință de cauză, dar are și el de câștigat,.. poate toată europa.Căci acum europeanul realizează de ce a insemnat și inseamnă rusia pentru europeni..Banii și armele americanilor sunt doar o fațadă de dragul comediei.. Zelensky a intrat in horă și speră să scape de mânia propriului popor, ceea ce ar fi o minune..Restul de ciumpalaci care se auto faultează și cred că o fac patriotic, vor dispare, de nu vor face chiar pușcărie..Căci subminarea voită a economiei naționale de dragul licuriciului care te ține in fotoliu,..este totuși un delict grav..

  12. Chestia cu ‘datul de pamant’nu este o exagerare.Franta este pe locul 3 mondial la capacitati nucleare.

  13. povești nemuritoare…
    Se făcea că era pă vremea când Franța dădea de pământ cu SUA.
    Adică cum navigau astea două în derivă, de vreo 300 de ani până-n ziua de azi, se trezi un matelot francez de la prora: pămâânt! Feic nius, ca de obicei.

  14. Ieu cred că Ucraina trebuie să gândească ce poate recupera din cămătărie statelor lumi implicate acolo căci pare că numai are fund nici oprire, (clar ca a fost investiții din partea multor puterii economice acolo) dar până când și până unde își pot permite, căci totul rămâne mic și puțin între atițea faceți (balanța)calculului între toți (care)citiți)(cit) și cred că dă cu virgulă dar fără numere sau zerouri pentru majoritatea…

  15. Deci problema nu e „subvenția” în sine – procedeu de care chiar statele UE au abuzat în nenumărate rânduri (vezi mașinile electrice sau imbecilitatea cu privire la certificatele verzi) – ci faptul că SUA alocă mai mulți bani ca Europa pe subvenții…
    Dar Africa n-ar trebui să „dea de pământ” cu Franța și Olanda care subvenționează roșiile? China nu trebuie să dea și ea de pământ cu UE care oferă subvenții pentru pescuit?

    Cât mai durează, dragi europeni, până învățați și voi că politica internațională se face cu interese și nu cu „parteneriate strategice”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.