Fratele meu, câinele

Câinele este cel mai bun prieten al omului și acest lucru îl știe și un copil de doi ani. Tocmai despre asta, de fapt, vorbește un nou studiu: copiii preferă, mai degrabă, să petreacă mai mult timp cu animalele de casă, decât cu frații lor.

Studiul nu sugerează faptul că animalele domestice ar putea înlocui frații, ci oferă mai mult informații despre cum pot animalele să influențeze dezvoltarea și starea de bine a copiilor. Deși cercetătorii au vizat numai 77 de copii din Regatul Marii Britanii, descoperirile au contribuit la dezvoltarea cercetării privind rolul pe care animalele de casă l-ar putea juca în viețile oamenilor.

Relații puternice

În multe case, animalele sunt considerate ca făcând parte din familie, le fel ca un frate sau o soră pentru copii, dar, potrivit cercetătorilor, există numai câteva studii care să se refere la importanța relației dintre animalul domestic și copil. „Oricine a avut un animal în casă, în copilărie, știe că ne apropiem de ele pentru companie și pentru a descoperi lucruri noi, pentru a ne bucura, așa cum facem și în relațiile între oameni“, spune autorul studiului, Matt Cassells, psihiatru, student al Universității din Cambridge.­­­ „Am vrut să știm cât de puternice sunt astfel de relații cu animalele în comparație cu legăturile cu alți membri apropiați din familie. Asta ar putea să ne facă să înțelegem cum contribuie patrupedele la dezvoltarea sănătoasă a copiilor.“

Copiii se destăinuie mai ușor blănoșilor

Pentru a determina legătura dintre copii și animalele lor, cercetătorii au întrebat 77 de copii de 12 ani (care aveau unul sau mai multe animale domestice și unul sau mai mulți frați) despre relațiile lor cu animalele și cu rudele. Răspunsurile copiilor au arătat că erau mai mulțumiți de relația cu blănoșii, câinii primind cele mai multe aprecieri în comparație cu restul animalelor. Copiii au spus chiar că vorbesc și împart secrete cu prietenii lor patrupezi.

„Faptul că animalele nu înțeleg și nu răspund poate fi chiar un avantaj, pentru că asta înseamnă că nu pot judeca raționamentele și comportamentul copiilor.“

Efecte benefice

Studii anterioare au scos la iveală faptul că băieții au o relație mai puternică cu animalele lor, dar acest studiu a demonstrat exact opusul.

Oamenii de știință au descoperit că fetele sunt mai apropiate de companionii lor blănoși. Cassels spune că acest lucru se datorează faptului că fetele interacționează în feluri mult mai nuanțate cu animalele, decât o fac băieții.
Acest studiu contribuie la înțelegerea modului în care animalele domestice au efecte benefice asupra oamenilor, spune coautorul studiului, Nancy Gee.

„Sprijinul pe care adolescenții îl primesc de la patrupedele lor poate fi un suport psihologic mai târziu în viață“, spune Gee. „Dar mai sunt multe lucruri de aflat despre impactul pe termen lung al animalelor de casă asupra dezvoltării copiilor“, conchide ea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.