Fum alb la Bruxelles! Dar nu tocmai alb

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

„Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro (mai puține decât se plănuise inițial – nr.) şi din credite de 360 de miliarde de euro.

„Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat”, a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

„Este o zi istorică pentru Europa”, a transmis, pe Twitter, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro. Preşedintele Franţei a exprimat regret că au fost menţinute reduceri ale contribuţiilor bugetare pentru unele ţări. „Putem regreta că au fost menţinute aceste reduceri, dar ar fi fost o altă luptă, ar fi fost necesară o schimbare a filosofiei. Germania a acceptat să nu majoreze reducerea bugetară cum au făcut alţii, astfel că, net, este chiar o scădere. Realitatea discuţiilor din ultimele zile este că Germania, Franţa, Italia şi alţii au acceptat să transfere lucruri altor ţări pentru a le convinge. Este un mecanism perfect? Nu, dar am reuşit să schimbăm un lucru fundamental, să facem împrumuturi în comun şi să avem un mecanism real de transfer”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat mulţumită de rezultat. „Nu a fost uşor. Ceea ce contează este că în final am ajuns la un rezultat comun”, a declarat Angela Merkel, potrivit site-ului Tagesschau.de, subliniind că noua situaţie necesită noi metode. „Sunt mulţumită că Europa a demonstrat că poate acţiona împreună”, a adăugat cancelarul Germaniei.

„Avem un acord. Şi este un acord foarte bun! Cu un buget pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro şi un plan de relansare de 750 de miliarde, Uniunea Europeană nu a mai decis niciodată să investească într-un mod atât de ambiţios în viitor”, a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Sophie Wilmes.

„Este un acord extraordinar pentru Europa, este un acord extraordinar pentru Spania. Agenda Uniunii Europene şi agenda Spaniei sunt sincronizate perfect”, a comentat premierul spaniol, Pedro Sanchez.

„Am reuşit acest rezultat prin menţinerea demnităţii ţării noastre şi a autonomiei instituţiilor comunitare”, a afirmat, la rândul său, premierul Italiei, Giuseppe Conte, citat de cotidianul La Repubblica.

„Vă mulţumim pentru rezistenţa şi determinarea din ultimele zile. Putem contracara consecinţele crizei Covid-19 doar prin colaborare. Acordul demonstrează că Uniunea Europeană se mobilizează şi se uneşte pentru ajutarea cetăţenilor Europei”, a afirmat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE).

Cotidianul Financial Times a scris anterior că Fondul de relansare va avea ca element central un program de granturi de 390 de miliarde de euro destinat ţărilor UE afectate din punct de vedere economic – o sumă semnificativ mai mică decât setul de 500 de miliarde de euro propus iniţial de Berlin şi Paris.

Liderii europeni au depus eforturi în aceste negocieri parţial din cauza opoziţiei exercitate de state pro-austeritate – Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia -, care contestă ideea de a permite Uniunii Europene să împrumute fonduri pe care să le asume drept cheltuieli bugetare comune ale ţărilor membre. Chiar şi după începerea summitului, aceste state au continuat să insiste asupra limitării cuantumului granturilor care vor putea fi acordate de Comisia Europeană, acceptând abia luni dimineaţă cifra de 390 de miliarde de euro.

Preţul concesiilor a fost majorarea reducerilor bugetare ale acestor state pro-austeritate, după un principiu lăsat moştenire de apartenenţa Marii Britanii la Blocul comunitar. În 1984, fostul premier Margaret Thatcher a obţinut avantajul acestui mecanism, dar, recent, mai multe ţări, în frunte cu Franţa, au cerut eliminarea acestor reduceri bugetare după Brexit.

Totuşi, acest mecanism a reapărut drept element de negociere în relaţia cu aceste ţări pro-austeritate, pentru a obţine acordul în reacţia fără precedent la coronavirus. Reducerea bugetară anuală a Austriei se va dubla, atingând nivelul de 565 de milioane de euro, iar cea a Olandei va ajunge la 1,92 miliarde de euro, de la 1,57 miliarde. De asemenea, Danemarca şi Suedia vor beneficia de reduceri bugetare.

Premierul olandez, Mark Rutte, a reuşit să impună un mecanism al blocării de urgenţă care va permite oricărui stat membru UE să semnaleze preocupări dacă alt stat nu onorează promisiunile de reformare a economiei, oprind temporar transferul fondurilor suplimentare de relansare. Dar, spre a mulţumi alte state, acest mecanism este limitat ca timp, oferindu-le liderilor UE un interval de doar trei luni pentru analizarea oricărei sesizări şi acordând Comisiei Europene decizia finală la nivel tehnic.

Agerpres relatează marți dimineață că planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.

„Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor ‘frugale’, susţinute de Finlanda.

În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.

Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an”, mai notează agenția.

Liderii statelor UE au mai decis, pentru prima dată, condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept în acordul asupra măsurilor de relansare economică adoptat marţi dimineaţă la finalul unui summit extraordinar la Bruxelles, a anunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP.

”Este prima dată în istoria Europei când bugetul este legat de obiective climatice şi de respectarea statului de drept pentru acordarea finanţărilor”, a afirmat Charles Michel în conferinţa de presă organizată după patru zile şi patru nopţi de negocieri dificile.

”Comisia Europeană a propus un instrument pentru a lua măsuri cu majoritate calificată în cazul încălcării statului de drept. A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii şi a controla mai strict fondurile europene”, a explicat, la rândul său, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Ce a zis Iohannis

Klaus Iohannis a declarat marţi dimineaţă, după ce liderii UE au ajuns la un acord, că România a obţinut 79,9 miliarde de euro.

”După discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de ştiut că o parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansare, pentru revigorare economică”, a spus preşedintele, fără a da mai multe detalii despre această sumă.

Declarația lui Klaus Iohannis la încheierea summit-ului

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Publicată de Privesc.Eu pe Luni, 20 iulie 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Si iohaniss câți bani aduce pentru romania dacă tot s-a dus in locul lui orban?

  2. Păi, unii sunt disperați după acești bani,. Insă UE a devenit din parteneriat o bandă de hoți, care la impărțirea prăzii se urăsc, se injură și se amenință. Deci clar comportament creștin european, de maghala dâmbovițeană.. Franța, care bate cu pumnu-n masă, este cea mai disperată, Italia la fel, dar romania la fel sunt in picaj,.cădere liberă, care au nevoie de acești bani ca de aer, Chiar de se va ajunge la o ințelegere, la obținere de bani in orice condiții, un proces a inceput și cel care profită și câștigă e Șoroș,.ONG-urile lui incasează primele.

    • Mare tâmpit! Dar atâta timp cât cotidianul va canta în strună…

  3. Soros nu are treaba cu banii UE. Acestia sunt depusi de fiecare tara in un fond comun.Cele patru tari au cerut ca acesti bani sa fie dati cu folos, nu pentru orice investitie si oricum. Marele urs are logica slaba, ursii sunt mari dar au creier putin.

  4. Cand un papusar euro pe care presa l-a numit hommo sau agent lgbt afirma ca „Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!”, e cazul sa fim nu numai circumspecti , e cazul sa ocolim sau sa parasim zona… La fondurile astea de relansare vor avea acces expertii „femeicubarba” din guvernarile care procopsesc tarile Europei, ajunsa iar la discretia vointei de putere a Germaniei, a acolitilor ei care perfectioneaza etica protestanta si spiritul capitalismului globalist.
    In Romania au disparut oricum complet mecanismele de incredere in autointitulatele „autoritati”. La TV politrucii locali si europeni, agentii de influenta si expertii au numai „bune intentii”, in realitate ei vor mai multa putere asupra vietilor noastre. Asa a ajuns o tara precum Romania ostatica agentilor globalisti din UE si Nato. Asa s-au imbogatit ciumele rosii psdiste si leprosii galbeni pdliberali, toate limbile viclene de „parlamentari”. Vocile pe care le auzim nonstop la TV sunt vocile manipularilor , ale propagandistilor care ne-au capturat Statul, ale ideologiilor ce ne pericliteaza existentele.

  5. „Condiţiile privind conectarea acordării fondurilor UE la respectarea normelor fundamentale ale Uniunii, inclusiv respectarea statului de drept,…” Iar in „ROMANIA NORMALA” a tradatorilor joianiss si sica-mandolina, statul de drepti, pardon, de drept este perfect! Statul de drept al pedeleprelor! Pai asa spunea joianiss, ca datorita referendumului si prin faptul ca au venit pedeleprele la „guvernul meu” s-au realizat conditiile unui stat de drept! Ha,ha,ha! Sa te prapadesti de ras! Cu Taica Lazar, Kovesi si ceilalti carora nici ca le pasa de Constitutia Romaniei! Cu procurori ca Portocala, Onea si ceilalti care fac dosare la comanda!

  6. Draga Ioana,ca sa fim rotunzi,mil rog pe obositul ala cu „sau e secret de stat”de la 7:25, sa citeasca cu atentia marita,fraza anti-PSD „Klaus Iohannis a declarat marţi dimineaţă, după ce liderii UE au ajuns la un acord, că România a obţinut 79,9 miliarde de euro”!
    Adica cca 10,6 % din 750 miliarde suma totala,ceea ce pentru Romania e foarte bine,mai ales ca nu a deschis gurita!
    Daca faceam si noi panarama, ca Olandezu’ Zburator,luam mult mai putin..

    • Gresit. Romania nu a luat 80 de miliarde din 750 de miliarde (nici nu avea cum), ci din totalul de 1870 de miliarde: adica bugetul pe 7 ani plus acest next generation.

  7. „Ne-am pregătit bine și am obținut un rezultat frumos. Este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a spus Klaus Iohannis. Si acum tin-te tata la furat, tin-te la servit firmele de casa a pedeleprelor! Ce se mai vor imbogati cei din ciuma portocalie-galbena, cu toate neamurile lor incepind cu seful pacanelelor!

    • Deocamdata banii sunt pe hartie. Nu se stie in final de cati va beneficia cu adevarat Romania.

  8. Povestea cu generatia de sacrificiu ? Istoria se repeta ? Va fi mai bine peste 20 de ani, daca votam azi ?
    Bugetul UE este pentru 2021-2027. Cand vom construii autostrazile si spitalele despre care Iohannis vorbeste azi si-si doreste Guvernul meu ForEver ? Banii, peste 7 ani, apoi „licitatii”, contestatii, studii de fezabilitate si inca multi ani pentru constructii. Cum le va explica rezistilor ca vor fi o noua Generatie de Sacrificiu ?

  9. PENTRU PROSTI.CATI BANI AR INCASA TARILE EST EUROPENE DACA AR TAXA TOATE MARFURILE VENITE DIN VEST?ACESTE TAXE AR PUTEA FI FOLOSITE DE FIECARE TARA FARA SA INTREBE JIGODIILE DIN VEST.CINE FACE UN CALCUL SIMPLU VA CONSTATA CA SUMELE SUNT FOARTE MARI ECHIVALENTE CU POMENILE DATE DE CEI DIN VEST.VRETI PIETE LIBERE PLATITI SI FARA MOFTURI.

  10. @Sau e secret de stat si de partid „Si iohaniss câți bani aduce pentru romania…” Daca ai fi avut răbdare sa citesti sau măcar sa te informezi din alte surse ai fi vazut si despre câți bani e vorba. Dar na’ ca trol nu e timp de citit. Esti mereu ocupat cu aruncatul mizeriilor in ventilator.

  11. Suma obtinuta de Romania este foarte mare daca o comparam cu suma alocata Italiei de 172,7 miliarde si Spaniei de 140,4 miliarde, tari mult mai lovite de coronavirus.
    Franta are doar 39 miliarde euro alocate,pentru a va face o idee!
    Daca vom cheltui inteligent aceasta suma,fara hotiile PSD si PNL,putem spera, in 3-5 ani intr-o viata la nivelul meritat,in cadrul UE!
    in plus,pensiile speciale,rentele viagere,ajutoarele sociale pentru nemunca,toate pomenile emanatilor din Parlament trebuie sa dispara,daca vrem statul de drept!

    • Fata de banii imprumutati de Iohanis si Catu pana acum si cei ce vor mai fi imptumutati pana in toamana, banii ipotetici dati de UE sunt bani de bomboane. Sa fim serosi.

  12. @Istoria se Repeta Va faceti griji la Moskwa ce face Romania cu banii? PIB-ul României pe cap de locuitor in 2019 a fost mai mare decat al Rusiei în acelasi an. La munca rusnacilor, nu mai poftiti la bucatele altora.

    • loool, iti spui anti_psd,dar te lauzi cu pib-ul pe cap de locuitor facut de psd….loool. multa minte nu prea ai. vezi ca, intre timp, sleahta lui catu a coborat pib-ul per capita.

  13. Constructia de spitale, scoli si ce vreti voi?! Sa fim seriosi, cat e parandaratul din toate astea si la ce calitate daca se vor construi, eu nu cred in construri 100% dar in furaciuni 200%! Apropo, ce dati la schimb cu aceste fonduri, ce garantii? Asta e fenta pentru a castiga voturi liberalii?!

  14. Un mare succes pentru Romania si Președintele Iohannis!
    la finalului summitului UE: Am obținut pentru România 79,9 miliarde de euro/Alocarea inițială pentru România era de 33 de miliarde de euro!

    • 33 de miliarde erau acel fond de redresare. atunci aveam prevazute 20 de miliarde granturi, iohannis, dupa negocieri dure, a obtinut 16 miliarde de euro granturi. restul pana la 80 de miliarde reprezinta bugetul multianual. deci nu am plecat de la 33 si am ajuns la 80.

  15. Incultura,ura,prostia,marlania face ha,ha,ha!
    România a obținut o sumă rezonabilă, chiar mare. Vom fi in stare să cheltuim toti acesti bani? Si cu folos?
    E greu de raspuns.

  16. parere..,pentru umila ta mihnire,doar o parte ii vom rambursa,restul sa dea Domnul sa-i folosim cu cap.Asta insemnand fara penali in functii publice,fara PSD la butoane.Asa ca latrati degeaba,oricum Nistorescu a luat-o in mana rau.Sa vedem ce mai latra spre voi,iar voi ce mai latrati aici.

    • Abia acum are motiv pesedeul sa-i alunge pe ortacii lui Johanis de la guvernare. O vor face cat de repede.

    • @flasc „loool, iti spui anti_psd,dar te lauzi cu pib-ul pe cap de locuitor facut de psd…” Trolule, e vorba de faptul ca Romania a avut PIB-ul mai mare decat rusia, chiar si sub guvernarea hoteasca si plina de prosti a PSD, nu ca si-ar fi atins maximul de potential. Ca să înțelegi mai bine unde vă aflati voi.

  17. Copii din anii 60-70, crescuti si educati in spiritul comunist, chiar credeau ca va veni vremea sa traiasca mai bine, dar a fost din rau in mai rau, cand au ajuns adulti, s-au saturat de minciuni si l-au terminat pe marele conducator. Cei din anii 90 au fost convinsi ca le va fi mai bine si l-au crezut pe Iliescu, sparand ca generatia lor va fi cea care va trai mai bine, dar s-au inselat si in 2004, s-a terminat si cu „perioada de tranzitie” cu care erau amagiti sa se sacrifice. Acum sunt pensionari si isi dau seama ca atat bunicii lor au fost inselati cu promisiuni, dar si parintii lor la fel. Sper din toata inima ca tinerii de astazi care n-au fost inchisi intre frontiere, ci au circulat si au vazut ca totusi se poate si mai bine sa nu fie victimele acelorasi promisiuni cu generatia de sacrificiu si sa poata in timpul vietii sa vada ceea ce se promite. Amagiri cu PIB-uri, progres economic sau plata integrala a datoriei externe, au fost dintotdeauna, dar promisiunile nu au devenit niciodata realitate. Si astazi se folosesc aceleasi metode pentru a invrajbi generatiile intre ele, profesiile intre ele. Timpul curge mult mai repede si tinerii de astazi nu vor mai avea rabdarea tinerilor din comunism sau neocomunism. Sper din toata inima sa ma insel si istoria sa nu se repete.

  18. Jardane , iohanis al tău minte. Romania a primit dar nu 79 de miliarde ci mult mai puțin restul pe datorie si încă mare să nu o putem duce. Mai odihnește-te și pregătește-te de alte minciuni klauniene ca nici la 8:50 nu erai prea treaz.

  19. Deci : „Premierul olandez, Mark Rutte, a reuşit să impună un mecanism al blocării de urgenţă care va permite oricărui stat membru UE să semnaleze preocupări dacă alt stat nu onorează promisiunile de reformare a economiei, oprind temporar transferul fondurilor suplimentare de relansare. (…)liderii statelor membre UE au convenit asupra unei formule ce condiţionează acordarea fondurilor UE de respectarea statului de drept.
    Vom face „reformele „( adica demolarea , vanzarea ,etc a cea ce a mai ramas romanesc ) si tot nu vom primi banii .
    Asa cum am spus , eu n-as lua nici un ban de la interlopii astia ci ss taxa insa la greu tot ce misca in Rou din banci,supermarcheturi , si multinationale ( cu exceptia Dacia ) si exploateaza resurse ale solului -pamanturi si paduri- si subsolului -petrol si gaze. Sa-i vad daca pleaca de la macelarie ! Mama lor de hoti !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.