
Muamar Gaddafi a chemat lumea islamică la războiul sfânt împotriva Elveţiei, ţară cu care Libia se află în conflict diplomatic, după ce fiul şi nora liderului libian au fost arestaţi în 2008, la Geneva, sub acuzaţia că au bătut doi angajaţi ai unui hotel.“Haideţi să luptăm împotriva Elveţiei, a sionismului şi a agresiunii externe. Mulţimile de musulmani trebuie să meargă în aeroporturi şi să împeidice aterizarea avioanelor elveţiene, să meargă în toate porturile şi să împiedice acostarea navelor elveţiene, să meargă în magazine si sa oprească vânzarea produselor elveţiene”, a spus Gaddafi. Liderul de la Tripoli a ţinut însă să spună că jihadul astfel purtat nu este terorism.
Furia lui Gaddafi a izbucnit imediat după arestarea fiului şi a norei sale la Geneva, în 2008, dupa ce aceştia au agresat doi angajaţi ai unui hotel. Deşi au fost eliberaţi la scurt timp, Gaddafi a închipuit un plan de răzbunare pe care-l aplică şi astăzi. El a închis filialele libiene ale firmelor elveţiene, a redus numărul zborurilor directe din Libia spre Elveţia şi si-a retras 5 miliarde de dolari din conturile elveţiene. Doi oameni de afaceri elveţieni au fost arestaţi la Tripoli, iar unul dintre ei a fost, în cele din urmă, forţat să părăsească sediul ambasadei pentru a efectua cele patru luni de detenţie la care a fost condamnat.
Cum autorităţile de la Berna au interzis intrarea pe teritoriul elveţian a mai multor cetăţeni libieni, printre care şi membri ai familiei lui Gaddafi, acesta a decis să nu mai acorde vize cetăţenilor din statele Schengen. În acest fel, conflictul libiano-elveţian s-a răsfrânt şi asupra altor state europene. Italia, care are relaţii apropiate cu Libia, a acuzat chiar Elveţia că ţine “prizoniere” statele UE. Mai mult, Ministerul de Externe de la Roma se teme că Gaddafi ar putea să renunţe la controlul migraţiei libienilor, ceea ce ar provoca un aflux masiv de imigranţi ilegali în Italia.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.