Gazele naturale se scumpesc la 1 aprilie

Autoritatea Națională în domeniul Energiei estimează că de la 1 aprilie prețul gazelor naturale se va mări cu 5-6%.

„Odată cu finalizarea procesului de liberalizare la 1 aprilie 2017 și în functie de evolutia pretului la gazele din productia internă, care ar putea ajunge la 68-72 lei/MWh față de 60 lei/MWh cât este în prezent, va avea loc o modificare de preț cu aplicabilitate de la acea dată de sub 10%, estimarea noastră la acest moment fiind de 5-6 %.

Consumatorii casnici finali nu vor resimți în facturi un impact consistent întrucât, în perioada verii și până aproape de sfârșitul lunii noiembrie, consumul de gaze este unul foarte scăzut. Consumatorul casnic are un coș de consum, cu gaze de producție internă, gaze din depozite în timpul iernii și gaze de import iar dacă acest coș va fi structurat în așa fel încât să avem cel mai mic preț, acest lucru nu poate fi decât în favoarea consumatorului casnic”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Autoritatea a anunțat cu acest prilej că prețurile la energia electrică rămân nemodificte.

„În privința tarifelor la energia electrică aplicabile de la 1 iulie, odată cu trecerea într-o nouă etapă de de reglementare, nu estimăm o creștere a acestora, având în vedere că urmează o perioada a anului caracterizată de un nivel crescut de hidraulicitate, care va induce o reducere a prețului energiei electrice pe piață de natură să echilibreze prețurile mari întâlnite în luna ianuarie, luna dificilă pentru sectorul de producere”, se mai spune în comunicat.

Marți, directorul E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat că gazele pentru populație s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi complet liberalizat. „În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus Hajdinjak pentru Agerpres. Acesta a spus că anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, dar prețul final va fi în continuare reglementat. Între timp, prețurile din piață au crescut, în principal ca urmare a cotațiilor petroliere. „Dacă ne uităm la evoluția prețurilor din piață de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze prețurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenții”, a mai declarat șeful E.ON România.

Recomanda
Cristian Cretu 730 Articole
Author