Gazprom ameninţă că va sista gazele în Republica Moldova

Compania rusă Gazprom a avertizat, luni, că va sista livrările de gaze în Republica Moldova peste 48 de ore dacă Guvernul de la Chişinău nu achită plăţile restante, informează postul BFMTV.

„Data-limită pentru efectuarea plăţilor este luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, conform termenilor contractului, a informat partea moldoveană că livrările de gaze către Republica Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, citat de postul public NTV.

„Gazprom este profund dezamăgită că Republica Moldova nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale”, subliniază reprezentantul companiei.

Serghei Kuprianov a precizat că Gazprom şi Republica Moldova ar fi convenit prelungirea contractului privind gazele cu cinci ani, la sfârşitul lunii octombrie, dar prin condiţia ca Guvernul de la Chişinău să rezolve integral problema facturilor şi la timp. Însă au apărut complicaţii în prima lună de prelungire a contractului, din cauza majorărilor de preţuri efectuate de Gazprom, considerate incorecte de către Chişinău.

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţă, a declarat la sfârşitul lunii octombrie, potrivit agenţiei Reuters, că Gazprom nu a oferit prelungirea automată a contractului valabil de 30 de ani, ci a propus tarife de trei ori mai mari. „Majorările de preţuri pentru Republica Moldova sunt extraordinar de mari. Au crescut de trei ori şi vor creşte de patru ori dacă vom cumpăra totul de pe piaţa liberă. Ţara nu îşi poate permite acest lucru din punct de vedere politic, economic sau social”, declara Natalia Gavriliţă.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova. „În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.

„În cazul Republicii Moldova, trebuie luate în considerare caracteristicile politice. Este vorba de o creştere drastică a preţurilor, în contextul problemelor politice, de aceea este necesară susţinerea noastră”, preciza Josep Borrell Fontelles, referindu-se la un ajutor de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene destinat Republicii Moldova. „Ajutorul va ajunge la cetăţenii moldoveni cei mai vulnerabili”, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Conform unor oficiali de la Chişinău citaţi de cotidianul Financial Times, compania Gazprom, aflată sub controlul Kremlinului, a propus Republicii Moldova tarife reduse la gaz natural dacă acceptă modificarea unui acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.
Republica Moldova a decretat starea de urgenţă pentru a face faţă crizei gazelor. Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a anunţat în octombrie, potrivit BBC, că, în contextul crizei, Guvernul de la Chişinău a semnat un contract cu firma poloneză PGNiG. „Luni, ţara noastră a făcut istorie. Pentru prima dată, Republica Moldova a cumpărat gaz dintr-o sursă care nu este compania rusă Gazprom”, a afirmat Nicu Popescu. Contractul cu firma poloneză prevede livrarea a un milion de metri cubi de gaz natural, dar Republica Moldova va avea nevoie de un volum suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. România dacă ar fi fost condusă de deștepți și devotați țării ar fi avut suficiente gaze sa dea și Moldovei.
    Dar țara este și a fost condusă de incompetenți,leneși și corupți.
    Rușinos! Ce face gazoductul Ungheni-Chisinau? Încă odată, RUȘINE!
    Când vom scăpa de aceste deșeuri politice și umane ?

  2. Sunt revoltat! Gaze de trei ori mai scumpe?? E scandalos! Mie Engie mi-a comunicat o creștere a tarifului cu numai 266%. Sunt foarte mulțumit că în România lucrurile merg mult mai bine decât în Basarabia. Mulțumim Uniunii Europene!

  3. Sa se incalzeasca cu coceni. Auzi la ei, Gazpromul sa prelungeasca automat un contract vechi de 30 de ani. De ce nu a negociat nimeni contracte cu Gazpromul in martie-aprilie 2021 cand era 20E Mwh? De ce nu ati facut contracte pe 10-20 de ani in martie-aprilie 2020 cand era 5E Mwh? Ca ati primit ordine de la Bruxelles sa nu o faceti, ca sa simta „puterea sanctiunilor” europene. O strategie de mare „succes”… din care a castigat doar Ungaria, care n-a ascultat de Marea Poarta. Chestia asta e valabila si pentru rromanasi, cand mai iese pseudoministrul ala al energiei, Popescu, sa va spuna cum e cu preturile la gaze, sa-l luati la castane.

  4. Pai sa sune Maia la stapanul Soros sa-i spuna ca si-a facut planul la propaganda sorosista si sa-i dea bani de gaze filantropul mult iubit si stimat chezasie a viitorului de aur progresist!

  5. „compania Gazprom, aflată sub controlul Kremlinului”

    ca aia au inca tara, ardevar focu de tatari negri si cu gropi in fata. Tot ce este in roma-nia e sub controlul Austrie etc, aleagasar cenusa de neamu vostru tataresc.

    va bagat capitalism vestul, prin lovitura de stat, ce trandafiru meu nu va place capitalismu acuma. Bhaa idiotilor.

  6. Cum sa mai primesti gaz,daca tu nu platesti ce ai primit pana atunci. Pomana NU se mai poate.

  7. Frate-frate (ca sunt si multi rusi acolo), dar branza-i pe bani, din pacate asta e cruda realitate.

  8. Și așa-s prea scumpe . Însă Rep Moldova are opțiunea salvatoare de la Brussel , bă chiar de la Whashington .
    NATO nu-i lasă la greu , le da arme sa se încălzească …..

  9. Cum adică ameninta? Moldovenii nu plătesc gazele contractate si sunt amenințati! Asa e, ar trebui sa primească gaze moca sa nu plătească nimic…sa suga si de la rusi si de la ue…adica ce ei sunt prosti sa plătească?

  10. Un contract vechi de 30 de ani reînoit automat ? Aștia îs mai proști ca noi ! Trebuiau să renegocieze clauzele & prețul din timp ca să fie siguri pe măcar un cincinal. Vor să trăiască cu ochii și sufletul în W, dar pe banii celor din E ? Acum au aflat și ei că nu merge.

  11. Si cu plata la zi si tot ar exista santaj.Problema este mai complicata decat o vad bombalaii de-si dau cu parerea doar ca sa-si vada textele tiparite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.