Europa se îndreaptă inconștient spre irelevanță

George Soros, panicat: UE seamănă cu URSS în 1991

Miliardarul George Soros pare să fi intrat în panică. După ce în 2014 cerea Uniunii Europene ”să se trezească” și să salveze Ucraina livrându-i arme miliarde de euro, acum Soros le cere liderilor europeni să se trezească pentru a salva însăși UE. Soros este îngrijorat de ascensiunea populismului, de Brexit, de lipsa intrumentelor de ”disciplinare a țărilor care încalcă valorile europene”, dar mai cu seamă de anchilozarea partidelor politice tradiționale, care au ajuns, alături de birocrații de la Bruxelles, să semene cu biroul politic al PCUS înainte de dispariția URSS. Care sunt soluțiile democratice ale lui Soros, în afara de partidele populiste, pe care le consideră ”detestabile”? Să fie ONG-urile înregistrate peste noapte cele care vor lua locul partidelor ca releu între lideri și electorat? Oricum, George Soros crede că actuala adormire în care se află elită conducătoare a UE va transforma visul european în coșmarul secolului 21.

Europa, te rog trezește-te

George Soros, Project Syndicate, 11 februarie 2019.

Europa se îndreaptă inconștient către irelevanță, iar europenii trebuie să se trezească cât nu e prea târziu. Dacă nu o fac, UE va dispărea precum URSS în 1991. Niciun lider și nici cetățenii nu par să înțeleagă că trăim un moment revoluționar, că plaja posibilităților este foarte mare și că rezultatul potențial e incert.

Cei mai mulți dintre noi considerăm că viitorul va semăna, mai mult sau mai puțin, cu prezentul, însă nu e necesar să fie așa. Într-o viață lungă și plină de evenimente am trăit perioade caracterizate de ceea ce aș numi dezechilibru radical. Astăzi trecem printr-o asemenea perioadă.

Următorul punct de inflexiune va veni cu alegerile pentru Parlamentul European, în mai 2019. Din păcate, forțele anti-europene vor avea un avantaj competitiv la vot. Sunt câteva motive pentru asta, inclusiv sistemul politic depășit care persistă în majoritatea statelor europene, imposibilitatea practică de a modifica tratatele și lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată UE. UE poate impune acquisul comunitar țărilor care vor să adere, însă nu are capacitatea de a asigura respectarea lui în țările membre.

Sistemul învechit al partidelor politice îi impiedică pe cei care vor să mențină valorile fondatoare ale UE și îi ajută pe cei care vor să le înlocuiască cu ceva cu totul diferit. Asta este valabil pentru țările luate individual, dar e și mai adevărat pentru alianțele transeuropene.

Sistemul politic al țărilor membre reflectă diviziunile apărute în secolele 19 si 20, precum conflictul dintre capital și forța de muncă. Însă cel mai important clivaj de astăzi este cel dintre forțele pro- și anti-europene.

Țara dominantă din UE este Germania, iar alianța politică dominantă dintre creștin-democrați și creștin-socialii din Bavaria nu mai este sustenabilă. Alianța a funcționat câtă vreme în Bavaria nu exista un partid aflat mai la dreapta eșichierului politic decât CSU. Asta s-a schimbat odată cu apariția formațiunii extremiste Alternativa pentru Germania. La alegerile regionale din septembrie anul trecut, rezultatul CSU a fost cel mai rău din ultimele șase decenii, iar AfD a intrat în parlamentul bavarez pentru prima dată.

Ascensiunea AfD a eliminat rațiunea de a fi a alianței dintre CSU și CDU. Însă această alianță nu poate fi ruptă fără convocarea unor noi alegeri, lucru pe care nici Germania și nici Europa nu și-l permit. Acum, actuala coaliție nu poate fi la fel de tare că în cazul în care nu ar fi existat AfD în flacul drept.

Situația e departe de a fi una disperată. Verzii din Germania au ajuns să fie singurul partid consistent pro-european și continuă să urce în sondaje, în timp ce AfD pare să-și fi atins deja apogeul (cu excepția fostei RDG). Însă acum, alegătorii CDU/CSU sunt reprezentați de un partid al cărui angajament pentru valorile europene este ambivalent.

În Marea Britanie, aceeași structură învechită a politicii împiedică exprimarea voinței populare. Laburiștii și conservatorii sunt divizați, liderii lor, Jeremy Corbyn și Theresa May, sunt hotărâți să ducă la capat Brexitul și au căzut de acord să coopereze pentru asta. Situația este atât de complicată, încât mulți britanici vor să isprăvească odată cu asta, chiar dacă e vorba de evenimentul definitoriu pentru țară în următoarele decenii.

Colaborarea dintre May și Corbyn a dus la o opoziție în ambele partide, iar în cazul laburiștilor aceasta se apropie de o rebeliune. La o zi după ce Corbyn și May s-au întâlnit, premierul a anunțat un program pentru susținerea britanicilor săraci din circumscripțiile dominate de laburiști, în nordul Angliei. Acum, Corbyn este acuzat că nu și-a ținut promisiunea făcută în septembrie 2018, la congresul laburiștilor, de a susține organizarea unui al doilea referendum pentru Brexit, dacă nu este posibilă organizarea unor noi alegeri.

Publicul devine conștient de efectele nefaste al Brexitului. Șansele ca acordul negociat de May să fie respins pe 14 februarie cresc de la o zi la alta. Asta ar putea pregăti terenul pentru un nou referendum sau, mai bine, pentru revocarea notificării pentru ieșirea din UE.

Italia se află într-o situație dificilă asemănătoare. UE a comis o greșeală fatală în 2017, prin aplicarea strictă a Acordului Dublin, care împovărează în mod injust țările de intrare a imigraților, precum Italia. Asta a aruncat electoratul predominat pro-european și pro-imigrație al Italiei în bratele Ligii anti-europene și ale Mișcării de 5 Stele. Partidul Democrat, care a dominat scena politica înainte, este în degringoladă. Prin urmare, o mare parte a electoratului care a rămas pro-european nu are cu cine vota. Exista totuși o încercare de a organiza o listă pro-europeană. O reașezare similară a spectrului politic are loc în Franta, Polonia, Suedia și probabil și în alte părți.

Când vine vorba despre alianțele transeuropene, situația este și mai rea. Partidele naționale au cel puțin rădăcini în trecut, dar alianțele transeuropene sunt dictate strict de interesele liderilor de partid. PPE este cel mai vinovat. PPE este aproape lipsit de principii, așa cum a demonstrat permițând partidului premierului Ungariei, Viktor Orban, să rămână în partidul european, pentru ca PPE să-și mențină majopritatea și controlul asupra repartizarii celor mai importante funcții din UE. În comparație cu PPE, forțele anti-europene arată mai bine – cel puțin au câteva principii, chiar dacă sunt detestabile.

Dacă nu vor pune interesele Europei înaintea propriilor interese, este greu ca partidele pro-europene să iasă victorioase din alegerile din mai. Unii susțin că este mai bine să menții ordinea în UE, pentru ca apoi să o reinventezi. Însă asta ar implica o schimbare  de atitudine în UE. Actuala conducere amintește de biroul politic al PCUS înainte de căderea URSS – dădea ucazuri ca și cum ar mai fi avut vreo relevanță.

Primul pas pentru apărarea Europei în fața dușmanilor ei, interni si externi, este să recunoască dimensiunea amenințării pe care o reprezintă. Al doilea pas este să trezească majoritatea pro-europeană și să o mobilizeze pentru a apăra valorile pe care a fost creată UE. Altfel, visul unei Europe unite poarte deveni coșmarul secolului 21.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

27 de Comentarii

  1. E de așteptat ca un mesaj de genul ăsta să trezească mercenarii lui Soros din Romania, de la Plesu si Liiceanu, la CTP, asociatiile de procurori, Kovesi, brontozaurii din SRI si SIE,alti fomsiti fdin presa gen Tontolan sau Avram de la Adevarul. Multumim popor troman ca nu te-ai trezit la chemarea unui astfel de om care distruge democratia cu mizeriile lui facute prin onguri.

    • Deci ne spune cu subiect si predicat ca UE e de fapt URSS, organizat pe principiile sovietelor!
      Apoi i-auzi ce zice de creatia lui:”PPE este cel mai vinovat.PPE este aproape lipsit de principii…” deci s-a ajuns la faza: dam vina unii pe altii pentru dezastrul produs.
      Soros, inca unul care s-a crezut Dumnezeu si pe care il loveste realitatea in fata. La revedere. Sa speram ca alegerile din mai vor scapa Europa de sorosism. Uriasul aparat de propaganda se va dovedi inutil in fata vointei popoarelor.

    • @ochi ager. „La revedere.” Ia-l acasa daca vrei sa-l revezi asa de tare !

    • E senil. si cei care-l asculta seamana cu el. Deci cine se opune deciziilor Uniunii trebuie arestat. Pentru cine s-a format UE?
      Acest proiect e bolnav ca si cei care-l mentin.

  2. Europa fondatoare a UE a murit. Acuma e Europa lu Soros care vrea sa se transforme in dictatura.

  3. Cu ce drept se vâra individul? Liderii astia „europeni” au devastat Europa, nu altcineva. Astia, nu altcineva, si-au batut joc de istoria, cultura si civilizatia locurilor. Soros sa-si mai vada si bubele din cap, nazismul. Nu eu i-am denunta pe evreii din Budapesta, în WW2, nu eu am fost colaborationista, familia Soros a fost. Asa ca, mai usor!

    • @Ileana Rollason. Dar cine v-a acuzat de colaborationism cu nazi ? Mai degraba cred ca nu va place asocierea UE cu URSS desi e vizibila actiunea nefasta a amandurora asupra Romaniei.

    • @Barbalba : Nu ma rastalmaci. Familia lui Soros a colaborat cu nazistii. Pe mine nu m-acuza nimenea, citeste bine, EU îl acuz pe Soros de colaborare. Si-n privinta asocierii UE cu URSS, lucrurile sed invers: URSS a contribuit la dezvoltarea tarilor componente, majoritatea, subdezvoltate la 1917. Si-n privinta „destramarii”, gogoshi: statele respective = teritorii ale minoritatilor nationale pe care Rusia tzarista nu le recunostea. Stalin le recunoaste, si le acorda statut national. URSS si-acuma exista, în realitate, si-n Rusia propriu-zisa, cu multele minoritati, dar si prin numeroasele acorduri comerciale între comunitati (CSI). Mozaic de popoare si triburi. Fii atent, nu mai scrie fara sa te fi lamurit. Revenind la URSS, tu eludezi faptul ca România a pierdut WW2 (de unde trupele sovietice de ocupatie, care s-au retras, însa, la-nceputul anilor ’50. Alea americane, si-n tari aliate, sunt si-acuma-n Europa. Si tot din cauza clasei politice interbelice, nule, la fel aleia de-acuma, clasa care-a-mpins România-n WW2 alaturi de Germania nazista, Tratatul din 1947 nu-i recunoaste tarii, în ciuda loviturii de stat a regelui Mihai la 23 August 1944, cobeligeranta. De unde despagubirile de razboi pe care tara noastra a avut sa le plateasca. UE a avut, si are, în schimb, rezultate arhi-nefaste asupra României, într-adevar.

  4. Ia zi ma nea Georgica Soros…daca se destrama aceasta URSS 2.0 care este UE, se duce pe boola toata munca voastra globaslista de zeci de ani pt desfintarea natiunilor si creearea unui guvern mondial unic, este ? Nasol ce sa zic…trist moment pt voi mai globalistilor…

  5. Sa mai lasam PSD-ul la guvernare 1 an jumatate, doi…sa scoata tara din zona gri a U.E, .sa intram in zona de mijloc, sa nu mai fim milogii Europei. Deja anul acesta vom avea 4(patru) tari in urma iar in 2021 vom fi ai 6-lea din coada ! Nu mai suntem penultimii in U.E., crestem rapid: 5% crestere este f. bine, chiar si 4% este excelent in timp ce toata Europa se zbate cu crestere de doar 1% sau cu minus. Nu se pot face toate deodata trebuiesc prioritizari ori crestere economica este prioritate nr.1 !!…. Apoi, poata sa vina opozitia dar… are foame mare si va fi ca-n codru !

    • @Nicu Olahus. Dupa cum zici reiese ca doar Romania ar mai vrea in UE, ca e o buna platnica si, de atata crestere sa stinga si…lumina !

  6. Pe mine ma ingrozeste ches-
    tia cu „disciplinarea tari-
    lor care incalca valorile
    europene”. Mai romaneste, cine nu executa ce se coman-
    da de catre komisarii de la
    Bruxelles este taman bun de
    pus la zid. O „executie” su-
    mara ar fi pe gustul decre-
    pitului Soros. Am mai spus-o
    si imi mentin parerea, de fapt Soros este ca mortul
    tinut in geam, ca sa-i ridi-
    ce altii pensia. De fapt, Soros este chintesenta poli-
    ticii externe a SUA: dezbina
    si imparateste. Era o vorba, mai actuala ca oricand, USA
    este Uniunea Sovietica
    Ailalta. Pacat…

  7. „Europa, te rog trezește-te”. Comandantul isi convoaca ostile(ong-le)pentru victoria europei alor lui.Intre tactici si proceduri va dispune si o criza monetara, mai ales in tarile estice…

  8. Kktu asta a fost in prinplan la distrugerea europei. El a spozorizat hoardele de emigranti si de homalai. Da ce sa va fac daca sunteti oi proaste si nu sunteti in stare sa scapati de el?

  9. cand se zvarcoleste ticalosul asta inseamna ca e de bine.
    astept lustratia cozilor de topor scolite la sanul naparcii astea, ca in Turcia baieti va asteapta!

  10. Banditul asta nu vede ca destructurarea UE i se datoreste in mare masura, datorita ingerintelor lui in politica europeana. Multi lideri europeni au fost cumparati chiar de el. Iar politica lor a dus la ce se vede acum.

    • @Ileana Rollason

      citesc pe wikipedia: *Il a 13 ans quand l’Allemagne nazie envahit la Hongrie, en mars 1944. Bien que sa famille soit juive, il échappe à la déportation grâce à la protection d’un employé de ministère qui le fait passer pour son filleul*!

      adica scapa omul din masinaria Holocaustului si vine Ileana Rollason si-l acuza pe motiv de parinti!

      draga, ce scoala ai facut dumneata? Nu spune Monteaquieu ca nu trebuie sa iei capul printului mostenitor daca ai luat capul regelui?

      ne ducem inapoi in nazism si comunism cu ideea vinovatiei generale a familiei, a comunitatii, a etniei din cauza unui membru al familiei?

  11. @Tarabostes

    eu recunosc ca sunt o proasta si, in plus, neinformata!

    dumneata le stii pe toate….ai putea sa-mi spui si mie cum a reusit Soros sa destructureze UE, care au fost liderii UE cumparati de el si pentru care decizii?

    eu m-am inscris la concursul *vreau sa stiu* si cand gasesc cate un Socrate din asta cum esti dumneata, mai mare bucurie nu am decat sa-l rog sa fie bun si generos cu proaste ca mine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.