Ghid de folosire a fondurilor UE și a ONG-urilor

slovacia-protest
Foto EPA/JAKUB GAVLAK

Pentru că Polonia și Ungaria sunt fronturi deja dificile pentru UE, pentru că Slovacia a fost „salvată“ de guvernul Robert Fico, considerat populist, prin acțiunile de stradă organizate pe rețelele sociale, două publicații americane iau în colimator Cehia, un avertisment, pentru început amical, la adresa premierului Andrej Babis, care se chinuie acum să formeze o coaliție.

Foreign Policy și Politico (prin filiala bruxelleză – Politico.eu) trag un semnal de alarmă: Cehia este pe cale să se apropie periculos de Rusia și China, apoi să fie folosită de aceste două puteri ca un pion otrăvit în cadrul UE și NATO.

China, fructul oprit

Cehia a greșit pentru că, încorsetată de regula germană de 3% deficit bugetar, ce nu poate permite revenire economică, a căutat investiții străine. În 2015, compania CEFC China Energy și-a deschis o filială în Cehia și a început să investească în afaceri imobiliare, presă, apoi a achiziționat compania aeriană națională, fabrici de bere și un grup financiar. Mai grav, scrie Foreign Policy, președintele companiei chineze, Ye Jianming, a fost numit consilier al președintelui Milos Zeman. Și mai grav, scrie revista americană, este ca Ye ar avea legături cu spionajul militar chinez și că a ajuns să influențeze politica editorială a unor publicații cehe, pentru a nu mai vorbi despre influența asupra președintelui Zeman și despre influența asupra fostului premier social-democrat Bohuslav Sobotka, prin intermediul unui consilier. Foreign Policy arată cât de păguboase se pot dovedi afacerile cu China pentru Cehia: Ye a fost reținut în China, cel mai probabil pentru fapte de corupție, iar aceasta amenință întreaga sa afacere din Cehia; președintele Zeman a trimis doi consilieri pentru a afla detalii.

„Europa nu lăsa China să dividă și să cucerească“, scrie Politico, într-un articol în care sunt arătate cu degetul Cehia și Grecia, care se fac vinovate că ar fi îndulcit tonul documentelor UE ce stabilesc analizarea riguroasă a tuturor investițiilor chineze în UE. Sunt țări vulnerabile, pentru că aici sunt investiții chineze (portul Pireu, amintita CEFC).

Cehia, condusă de un „bețiv vulgar“

Urmează un semnal de alarmă legat de acțiunile Rusiei, iar în prim-plan se află din nou Cehia. De această dată este vorba despre afaceristul ceh Jaroslav Strnad, care, printre altele, controlează constructorul de camioane Tatra și este cel mai mare jucător pe piața producției de arme din Cehia. Foreign Policy scrie că Strnad este finanțat de Vladimir Yakunin, fostul șef al căilor ferate ruse, fost ofițer KGB. Portretul lui Yakunin în Foreign Policy: „un rus naționalist foarte vocal, extremist ortodox și sfătuitor al lui Vladimir Putin“. Mai grav este că Strnad îl susține financiar pe președintele Milos Zeman. Caracterizarea președintelui Republicii Cehe în Foreign Policy: „un vulgar și bețiv care a folosit ajutorul rus pentru a câștiga președinția“. Afaceristul Strnad se face vinovat de încălcarea unui embargou NATO, pentru că a exportat arme în Azerbaidjan și că a finanțat printr-o bancă din Cehia Frontul Național al Marinei Le Pen.

Europa dublei măsuri

Cine sunt țările chemate să ia măsuri împotriva Cehiei care exportă arme unde nu trebuie? Franța, despre care ultimele informații oferite de Reuters arată că poate suferi consecințe legale pentru încălcarea angajamentelor internaționale, prin exportul de arme către Arabia Saudita, în ciuda avertismentelor că ele vor fi folosite în războiul murdar din Yemen. Franța, unde fostul președinte Nicolas Sarkozy a fost reținut pentru finanțarea campaniei electorale din 2007 cu fonduri de la dictatorul Muammar Gaddafi? Împotriva Cehiei va mai lua măsuri Germania, care în ultimul mandat al Angelei Merkel a livrat arme pentru același război din Yemen.

Cine sunt țările chemate să oprească relațiile economice sino-cehe? Germania, al cărei cel mai mare partener comercial a devenit, în 2016, tocmai China, care a detronat SUA. Germania, care, individual și prin intermediul UE, a avertizat administrația Trump cu contramăsuri dacă va impune tarife vamale pentru aluminiu și oțel, o măsură a SUA îndreptată oficial împotriva Chinei. Cine este chemat să oprească influența rusă în Cehia? Germania, care construiește împreună cu Rusia gazoductul Nord Stream 2, despre care chiar SUA, dar și Polonia și statele baltice, susțin că va amenința securitatea energetică a Europei. Germania, care a avertizat că va lua contramăsuri dacă SUA vor penaliza companiile ruse implicate în Nord Stream 2. Pentru Foreign Policy Cehia este marea amenințare, nu afacerile de miliarde germano-ruse, căci Angela Merkel este „lidera lumii libere“. Articolul publicat de Politico.eu este semnat de directorii a două institute din Berlin.

Cum se sting „scânteile“ din Est

Să aruncăm o privire și asupra modului în care Foreign Policy și Politico sugerează că trebuie oprită încercarea Cehiei de a crește economic, dar și a celorlalte țări central și est-europene. „Putin nu are obiective politice la Praga. Obiectivul lui este haosul, pentru că asta înseamnă un Occident mai slab. Și Putin se bazează pe oameni ca Strnad pentru asta. SUA nu trebuie să aștepte amenințările strategice, pentru că ele nu se vor materializa. În schimb, contează cei ca Strnad. Când SUA detectează asemenea scântei, trebuie să le stingă înainte de a se extinde“, scrie Foreign Policy. Sugerează oare presa liberă de peste Ocean implicarea în afacerile interne ale Cehiei? Sau are revista americană o umbră de regret pentru că Cehia nu are un MCV în vigoare și un DNA? (În Cehia există un organ anticorupție, care face parte însă din Poliția Națională, subordonat ministrului de Interne, numit politic). În România, „scântei“ din partea afaceriștilor nu mai pot exista, companiile autohtone sunt reduse cât să nu conteze, România nu are o Tatra și nici un CEZ, distribuitorul ceh de energie care face afaceri frumoase în Balcani și în Oltenia.

Iată și sugestiile oferite de Politico.eu. „Bruxelles-ul trebuie să se asigure că guvernele pe care le vizează nu vor putea înlocui ușor fondurile europene cu cele chineze. Trebuie să facă o analiză cost-beneficii a condiționării fondurilor UE de respectarea domniei legii.“ Și apoi, o veste bună pentru ONG-uri și protestatari. „UE trebuie să creeze un fond special pentru a întări organizațiile societății civile care susțin statul de drept și democrația, pentru a contracara acțiunile anti-ONG ale guvernelor.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. SPai daca tarile cu potential din Europa sunt atat de lacome incat jefuiesc tot si investesc mai nimic, ce sa faca tarile astea? Isi cauta alti aliati mai prietenosi. Pe cehi ii doare in koor de interesele germane, pe ei ii doare de interesele cehilor, iar daca Germania este atat de lacoma incat nu-i lasa si pe altii sa traiasca pe munca proprie, evident, acestor tari nu le ramane alta cale. Lacomia tarilor vestice e de vina, nu Cehia si nici conducerea Cehiei. Fiecare vrea sa traisca mai bine si sa se dezvolte, avea dreptate Ceausescu cand batea apa in piua cu egalitatea in drepturi si avantajul reciproc, (win-win cu se zice in engleza) Ei bine Arogantilor de la Bruxelles le pute egalitatea in drepturi si principiul corect win-win (avantaj reciproc). Ei vor totul pentru ei calcand pe cadavre. Iar chinezii evident ca profita de asta, ei lasa si pe altii sa traiasca.

    • De aceea milioane de oameni emigreaza in China si nimeni nu emigreaza in Germania. Hm, stai ca parca era exact pe dos…

    • Dupa mintea ta Cehia ar trebui sa iasa din UE si sa intre in Comunitatea Euro-Asiatica? Sau sa ia fonduri europene de la UE pentru infrastructura si apoi sa faca afaceri cu chinezii, folosind acea infrastructura?

    • @toti
      N-ati inteles absolut nimic din ce am scris. Dar nimic. Nu ma mir atunci de ce ne merge asa de rau. Ideea era ca cehii au nevoie de finantare si cauta bani pe unde pot. Daca lacomia unora nu-i ajuta, atunci vor lua bani de la cei care sunt dispusi sa le dea, chiar daca sunt chinezi. De altfel e de multa vreme vizibil ca dominatia chineza a inceput.

  2. politico si ailalti …pompieri…care avertizeaza ca as si pe dincolo….uita ca in sec 21 , de laq 2000 incoace p[olitica lui bush fata de china a fost foarte prietenoasa investitiile americane si vest occidentale au dat ocazia chinei sa devina o superputere economica .rezultatul in sua a fost cresterea reecord a milionarilor americani pe metru patrat in sua….astia de la politico maninca si ei o piine si se pare ca trebuyie sa sperie poe fraieri ca sa op manionce …cine i prost si i crede bravo lui….banul n-are miros cacatul da…..

  3. Baietii de la „bruxel” vor sclavi pentru munca ieftina si profit propriu. Nu „e” fraieri da oamenii s-au saturat de ei si ong-urile alea stipendiate deja inghit fara sa produca…

  4. @Pulcheria
    Ai exprimat gindurile mele : lacomia Occidentului nu lasa alta cale unei natiuni demne decit riposta si cautarea altor aliati . Numai slugile din Romania au alta parere

  5. Deci Rusia si China sunt salvatoarele tarilor din est? Cu siguranta Rusia si China sunt modele pentru coruptii autocrati din tarile noastre, dar pentru papuashii rumani, cehi, hunguri si poloni pe termen mediu si lung saracia va fi castigul lor. E suficient sa te uiti la prosperitatea Rusiei si la jumatatea de miliard de chinezi ce traisec cu mai putin de 5 dolari pe luna ca sa intelegi ce-i asteapta pe est europeni. Rusica fara petrol gaze si mineralele exportatea ar avea un PIB cu mai bine de jumatate mai mic. Oare ce-i mai bine pentru est europeni, sa fim „sclavii” unor tari europene civilizatoare sau „suveranii” unor tari asiatice autocratice si abuzive cu sarantocii din tarilor lor ?

    • În mod cert , Rusia și China nu sunt salvatoarele țărilor din est … , cum , la fel de cert este că cele din vest , pe unele le-au îngropat … ! Adică , și pe Romănia … , căreia , în ’89 i-a fost aplicat tratamentul ,, ridică-te tu , ca să mă așez eu ” , pentru a îndepărta influența sovietică și a o impune pe cea vestică , neocolonialistă , cu aceleași năravuri , ba chiar mai distrctive … ! Nu sunt un nostalgic , ba chiar și acum urăsc și resimt întunericul total ce se lăsa peste romănii ascultători ai delirului ceaușist … , în schimb , mă simt încorsetat de ideologia neofascită cu influențe staliniste , impusă de la Bruxelles și Washington … ! Fac aceste precizări în calitate de bun cunoscător al realităților din cele două sfere de influență … ! Se vede de pe Lună , că acolo unde nu a existat MCV și DNA , starea acelor societăți e cu totul alta decăt cea din Romănia . Să fi adoptat ,, partenerii ” din vest această modalitate de a controla romănii , datorită imprevizibilului manifestat de aceștia în timpul loviturii de stat din dec. ’89 … , și de aici sufocarea societății de către ,, domnii procurori ” și servicii … ? Astăzi o maimuță liberală blondă , avocată , la un post de televiziune , era să se sufoce fiind cu gura plină de ,, domni procurori ” , în contrapartidă cu banali ,, parlamentari ” …

  6. „Ceva este putred in regatul Danemarcei” …Ceva putred este in UE…o constructie artificiala cu iz masonic incercata inca de acum 100 de ani…(vezi planul Kallergi) …Statul-Natiune, este tanar si nu si-a epuizat nici pe departe valentele benefice pt identitatea fiecarui popor in parte…

  7. Ideea de la care pleaca toata aceasta nebunie este o prezumtie care nu se califica ca reala si nici nu se urmareste clarficarea ei. De fapt abordarea in sine a problemei urmareaste separarea lumii in blocuri care apoi, prin propaganda si etichetari minjite si fortate, sint impartite in bune si rele. Normal, lumea reactioneaza la toata aceasta manipulare nenorocita, crezindu-se de partea binelui. Insa niciodata acest bine nu a fost definit. Sa ne intrbam de ce vreo 35% din iphone e fabricat in China??? Ha ha ha ha ha ha ha manipulare si manipulati. Ong-urile nu sint decit niste pioni ai celor care iau decizii. Traim intr-o lume ireala, construita din premize neverificate pentru ca atunci am reveni cu picioarele pe pamint. Cind stii carei situatii esti expus reusesti sa faci fata, esti capabil sa te regrupezi. Cind ceva ramine incert nu ai la ce sa te raportezi si reactia , in afara de acceptare, este imposibila. Ei pot schimba oricind regulile jocului identificindu-le si indicindu-le drept corecte si necesare si astfel pot mentine un status-quo acceptabil pentru ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.