Gîrbovan, „surprinsă neplăcut” de CSM: „Justiţia a eşuat”

Liderul Uniunii Naţionale a Judecătorilor (UNJR), judecătoarea Dana Gîrbovan, a catalogat drept o „surpriză neplăcută” decizia CSM de a respinge cererea ca inspectorii judiciari să verifice dacă a fost sau nu respectată legea atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

„Chestiunea mandatelor pe siguranţă naţională este una dintre acele chestiuni grave rămase în urmă, unde ştie toată lumea că avem o problemă – cine vrea să vadă lucrul acesta – şi care trebuie tranşată. Nu poţi să o târăşti la infinit sperând că se va rezolva de la sine. În România au fost date la un moment dat 200-300 de mandate de siguranţă, anual. Ele se dau pe o perioadă de 6 luni de zile, sunt extrem de intruzive. Marea problemă este că erau admise în proporţie de 100%”, a spus Dana Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.

Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului arată că aceste aspecte echivalează cu o lipsă de control, punctează magistratul.

„Pe scurt spus: justiţia a eşuat în a verifica în profunzime astfel de măsuri acceptându-le pe toate. Au făcut un control mai degrabă formal. (…) Ce ne interesează pe noi este dacă magistraţii înşişi au fost supravegheaţi pe mandate pe siguranţă naţională”.

Întrebată dacă se mai fac interceptări în baza acestor mandate, preşedintele UNJR a spus: „Sigur că se mai fac. Sincer nu am cerut de la ICCJ. (…) Să nu uităm că între SRI şi CSM şi între SRI şi Inspecţia Judiciară au existat nişte protocoale în baza cărora serviciile puteau să adune şi să trimită date către Inspecţia Judiciară şi CSM privind comportamentul judecătorilor”, mai atrage atenţia Gîrbovan.

Secţia pentru judecători ar trebui să discute din nou solicitarea lui Baltag şi Oprina de sesizare a Inspecţiei Judiciare.

„E legitim să se revină la această cerere formulată, să fie repusă în discuţia Secţiei şi să se dispună un astfel de control. Există suficiente elemente că ar fi posibil – nu spun că este aşa – să se fi abuzat de aceste mandate în ce priveşte judecătorii şi procurorii şi această chestiune trebuie tranşată”, spune Dana Gîrbovan.

Precizările vin după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins solicitarea judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a sesiza Inspecţia Judiciare să verifice dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

Decizia de respingere a solicitării celor două judecătoare a fost luată de Secţie cu 6 voturi la 5. Acest lucru a creat mirare în rândul magistraţilor şi al celorlalţi jurişti, mai ales pentru că Secţia pentru judecători militează pentru transparenţă şi pentru verificări în contextul mandatelor pe siguranţă naţională.

Secţia pentru Judecători a CSM este formată din: Mihai Bălan, Gabriela Baltag, Andrea Chiş, Mariana Ghena, Simona Marcu, Bogdan Mateescu, Simona Marcu, Evelina Oprina, Lia Savonea şi Nicoleta Ţînţ (preşedintele CSM).

Membri de drept sunt şi Corina Corbu (preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.
Potrivit unor surse, Corbu este magistratul putea înclina balanţa, însă a votat împotrivă, iar rezultatul a fost 6 la 5.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

14 Comentarii

  1. Iar a aparut trompeta de la Latrina-3, sa ne spuna ce …ca nu trebuie sa se dea mandate pe siguranta nationala ca sa „lucreze” linistiti toti cei care sapa la temelia statului, sa devenim neguvernabili… iar toa’su nea nelu-Ilici impreuna cu…sti si Dvs. cine, sa ceara ajutor de la gaspadin Putin, ca in ’89, dar atunci am avut noroc cu fostul General Gusa…acum…cine?>…

  2. Pentru o justiție dintr-o țară care nu se află în război, justiția românească are cam multe interese în zona „securității naționale”. Mai mult în zona Securității, ce e drept…

  3. Pentru binomul sri justitie e o situatie lose – lose. Pierd in ambele cazuri. Refuzul de a cerceta legalitatea atrage concluzia logica ca s-au facut abuzuri majore. Parerea mea e ca ei inca cred ca pot controla pagubele. Din fericire o sa apara presiuni , vrand nevrand, si desigur tradari ale sitemului cand fiecare va incerca sa-si scape pielea

  4. Pe noi poporul roman , ne-ar interesa ca CSM sa verifice daca este legal ca judecatorii si procurori , sa incaseza 4-5 mii euro lunar , in ultimele 5 luni in care nu ati desfasurat activitate efectiv ! Fiind in greva ilegala ( aspect asupra careia taceti ca mutii , termene ilegale ) sau stare de urgenta ( dar platiti integral , in timp ce milioane de salariati erau in somaj tehnic – nu este discriminare ? ) . Sa verifice CSM , de ce inacasti pensii speciale de 4-5 mii euro lunar , prin incalcarea in picioare a Constitutiei si a Legii Discriminarii ! Asta ne intereseaza pe noi , madam Girbovan ! Pt. ca banii vin din munca si efortul nostru !

  5. Sa fim seriosi, ce este CSM altceva decat o anexa a mafiotilor, coruptilor, vandutilor, escrocilor, traficantilor, serviciilor speciale, mai ales straine? D-aia au fost pusi acolo, nicidecum cum isi imagineaza naivii.

  6. Cine zicea ca am scapat?
    Garbovanca valvartej/ baga spaima in burgheji.

  7. Numele CSM ar trebui sa fie CORB LA CORB NU-SI SCOATE OCHII. Apropos de surprize neplacute, si noi fraierii care platim pensiile smecherilor am fost dezamagiti. Am fost dezamagiti de cat de constitutional este ca judecatorii CCR sa isi judece propriile pensii de privilegiati. Am fost dezamagiti de fostul procuror general cu trecut de tortionar comunist. Am fost si suntem dezamagiti de procurorii infratiti cu infractorii din cazul Caracal si cazul padurarului ucis in Maramures. Si suntem dezamagiti de musamalizarea dosarului 10 August, dosarele Mineriadelor, dosarul Revolutiei. RUSINE!

  8. Iar a aparut panarama asta?
    Unde ati gasit-o bai Cotidianule? Era trantita in boscheti cu Volguta?

  9. Corb la corb nu scoate ochii!
    Mafioții din justitie se apără și apără abuzurile cu dinții!

  10. Idioți ca tine încurajează abuzurile DNA,Johannis,PNL-epre,ICCJ,CSM !

  11. Doamna Garbovan enerveaza multi postaci cu solda doar prin simplul fapt ca solicita cercetari privind legalitatea mandatelor emise pentru magistrati pe vremea celebrei deja imcompetente promovate european.Sa vedem daca au fost sau nu legale acele mandate.Dar stimabilii nu gasesc nimic mai bun decat sa arunce cu gandiri scoase din fermoarul mintii inferioare, probabil isi par mai barbati in acest fel.deh, fiecare varsta cu problema lui.

  12. Nu Misoginia salveaza Romania : Citeste comentariul meu cu buna credinta , si pe urma sa-ti dai cu parerea daca sunt misogin ( si nu numai eu , ca tu ii bagi pe toti in aceeasi oala ) ! P . S. — Si spune-mi , de ce crezi ca nici un judecator sau procuror nu raspunde la intrebarile susmentionate , niciodata ?

  13. Dana este si ea din judetul enigma secu al lui hellvig si ciolash .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.