Gorghiu, grijulie tare când vine vorba de alții

Preşedintele interimar al Senatului, liberala Alina Gorghiu, solicită Curţii de Conturi să facă o analiză a situaţiei proceselor pierdute definitiv de instituţii publice şi să identifice autorii erorilor pentru ca aceştia să plătească prejudiciile.

Gorghiu arată, într-un comunicat de presă, că a transmis, vineri, o adresă preşedintelui Curţii de Conturi a României, Mihai Busuioc, prin care a propus ca instituţia pe care o conduce să includă în planul de control pentru 2023 analiza situaţiei proceselor pierdute definitiv de instituţiile publice, inclusiv a identificării autorilor erorilor stabilite prin sentinţe judecătoreşti, în vederea recuperării de la aceştia a prejudiciilor reprezentând cheltuieli de judecată.

”În momentul de faţă există informaţii despre faptul că sunt instituţii publice care în ultimii ani au pierdut un număr disproporţionat de mare de procese în faţa instanţelor de judecată. Ulterior, prin punerea în executare a deciziilor civile în favoarea celor care au acţionat în justiţie instituţiile respective, se plătesc sume importante de bani acordate pe cheltuieli de judecată. Având în vedere această situaţie, vă supun atenţiei propunerea ca la nivelul Curţii de Conturi să fie inclusă în planul de control pentru 2023 analiza situaţiei proceselor pierdute definitiv de instituţiile publice. Autorii erorilor stabilite prin sentinţe judecătoreşti trebuie identificaţi pentru a plăti prejudiciile care nu pot fi achitate la nesfârşit din bani publici”, explică Gorghiu.

Ea consideră că ”aceasta este soluţia optimă pentru a impune abordarea responsabilă a activităţii profesionale în aceste instituţii, dar şi pentru a combate mentalitatea greşită potrivit căreia statul trebuie să plătească pentru erorile angajaţilor săi chiar dacă ele se repetă an după an”.

”Un exemplu în acest sens este reprezentat de Casa Judeţeană de Pensii Argeş care este implicată în ultimii ani într-un număr foarte mare de litigii cu pensionarii (de ordinul miilor!!) chiar prin comparaţie cu toate celelalte Case judeţene de pensii. Din 2019 şi până în prezent, la nivel naţional, suma totală acordată pe cheltuieli de judecată în urma recalculării drepturilor de pensie prin punerea în executare a deciziei civile se ridică la circa 32,5 milioane de lei şi, dintre acestea, numai în cazul Casei de Pensii Argeş suma totală este de aproape 7 milioane de lei. Curtea de Conturi este instituţia cea mai potrivită în a avea o privire de ansamblu asupra acestor aspecte în toate instituţiile de stat şi a de integra informaţiile obţinute, de aceea am toată încrederea că un eventual pas în acest sens se va dovedi foarte important pentru ca activitatea instituţiilor să se desfăşoare cu maximă responsabilitate”, adaugă Alina Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

 1. Da` firmele lui Itzicar sa nu le controleze? Paparuda alogena se agita ca musca-n pahar.

 2. Este liber si gratuit la consum, prin iarba, pe oriunde gaseste caca de orice! Daca nu esti si nu dovedesti ca esti tuta politica din Romania, nu existi in prima linie a idiotilor cu nesimtirea si luxul la purtator din politica romaneasca!

 3. În iulie 2016, Statul Român a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud, deoarece Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care să susțină rapoartele.

  -Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom

  problema e cum au bagat in respectivele contracte samavolnica entitate numita
  „curtea de arbitraj de la Paris”,

  ” Cea mai mare și mai discretă Curte arbitrală internațională, veche de 100 de … ”
  discreta,dap,
  ca la masoni.

 4. -nu se „privatiza” fara clauza privind „curtea de arbitraj”?
  -TRADARE!

 5. ESTE O PROBLEMA FOARTE IMPORTANTA !!! Majoritatea juristilor institutiilor Romaniei , au diplome de licenta de la
  ” fabricile de diplome ” ! SUNT PE FILIERA NEPOTISMULUI POLITIC ! Sunt incompetenti , nu stiu sa apere interesele juridice ale institutiilor ! Sunt nenumarate cazuri in care nu se prezinta in instanta , sau nu prezinta dovezile si inscrisurile necesare apararii institutiei ! Sunt cazuri in care chiar conducatorii institutiei le cer sa nu se prezinte , sau sa nu comunice documentele necesare ! Nu am nicio simpatie pt. duduia Gorghiu , componenta de baza a mafiei politice PSD-PNL , dar aici are dreptate ! Asa s-au pierdut , fabrici , paduri , combinate , mii de ha de pamint , case si palate … nici cu gindul nu ginditi !!!

 6. Oare de ce ranjesc? Sunt fericiti ca le-au iesit planurile de distrugere a tarii si batjocorire a poporului?
  Nu ar trebui sa stea cu capul in pamant de rusine,de jena? Toti sunt bine hraniti,duduloi,rotunjei ,multumiti sufleteste ca au apucat un ciolan de ros,un post caldut bine platit,unde sa nu raspunda de nimic ei si familiile lor.

 7. Ca a iesit Gorghita cu propunere,sau altul,tot este bine daca se merge cu treaba asta pana la capat si nu este doar la mishto,o vrajeala de partid,sau ca o minune care dureaza doar 3 zile ca la romani,pentru ca trebuia rezolvata de multa vreme mizeria birocratiei nesimtirii din Romania.Pentru ca deja foarte multi tovarasi bugetari angajati ai statului,sunt ori nebuni,ori zevzeci,ori ambele variante in care se cred ei ‘mnezei pe pamant,incat o gramada din cererile normale si de drept legal ale cetatenilor,astia le resping,sau le tegiverseaza pana omul renuntza la dreptul lui,sau merg spre justitie cu costuri si timp pierdut acolo. De aceea contzopistii certati,in primul rand,cu normele sociale de bun simtz,si poate doritori de spaga,trebuie sa fie ajutati cu plata lor personala de ponoase,asta ca sa isi revina pe drumul cel bun pana a nu ajunge ei chiar si la puscarie pentru spaga,sau abuz.

 8. In spatele Alinutei-S”alteluta, in randul 2, se vede „claviatura” dentara a Printesei Cartofului, viitoarea inteligence a statului roman, viitorul fiind (deja) feminin. Pentru ca meritati !

 9. Alo,madam salteluta !Apropo de plati ale institutiilor publice din Romania ptr procese pierdute :
  -Cand va plati MInisterul Public(adica procurorii)ptr procesele pierdute -inculpatii achitati,afaceri distruse,
  familii nenorocite ?
  CAND VA EXISTA O LEGE PTR RASPUNDEREA MAGISTRATILOR ?

 10. Madam – Alinutza – mare absolventa de drep(ul), ca stingul il ridica sigur,de pe la „Spiru „nu a gasit un format ( nu stiu sa-i spunaltfel ,nu-s jurist)prin care sa rezolve asfel de lucruri ? Daca esti „toba „de carte pe probleme de justitie si legi , mai ales ca activeaza mi se pare si in Baroul Bucuresti , sigur ca se va gasi o formula . sa rezolve problemele. Dar cind esti „salteluta”si lingatoarea lui JohAnnuss , poti sa fii inscrisa in toate barourile dac iti inchipui ca se rezolva cu „limba”sau la orizontala.Imi cer scuze ,dar am ajuns la capatul rabdarii vazind astfel de”limbareti „Pnl ,Psd, Usr , Udmr, etc…Si urare de sfirsit de an : „Lingeti mai „!

 11. Imbecilii astia care rad cu gura pina la urechi, (noroc de urechi altfel mergea gura roata) n-au muncit in viata lor! Astia nu stiu decat sa dea din gura si sa incaseze banii! Imi provoaca sila cand le vad mutra!

 12. Oare câți români se întreabă ” cum naiba a ajuns Ghorghiu in parlamentul rusinii’ ?, cred ca doar cativa, restul fraierilor ii ciugulesc discursurile idioate ca țăranii români, iobagi din secolele trecute doar atat a evoluat poporul român ?

 13. Sugativa PNL lovește în plin dar ce sa verifice curtea de conturi? Pensionarii apelează la instanță pentru că legea nu e clara deși e o odioasă coaliție , PSD PNL două partide care în 33 de ani au furat și distrus tot ce s a realizat cu sacrificii înainte de 89

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.