Guvernul Cataloniei, cu Articolul 155 la Curtea Constituţională

Guvernul Cataloniei va contesta la Curtea Constituţională a Spaniei aplicarea Articolului 155 de către guvernul central de la Madrid, care implică suspendarea guvernului regional, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt Jordi Turull, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

„Vom răspunde într-un mod foarte puternic. Vom epuiza toate variantele interne pentru a apela apoi la justiţia internaţională, dacă este necesar”, a spus Jordi Turull.

Guvernul Cataloniei va contesta la Curtea Constituţională şi la Curtea Supremă decizia premierului spaniol Mariano Rajoy de a înlătura din funcţie toţi membrii executivului regional şi de a organiza alegeri anticipate în termen de şase luni.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

Guvernul Rajoy a stabilit patru obiective în privinţa Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate şi coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.

Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunţat că va răspunde la acţiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care „încearcă să lichideze guvernarea autonomă şi democraţia”, demersul fiind „cel mai grav atac la adresa instituţiilor şi cetăţenilor din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

8 Comentarii

  1. In cazul acestei actiunii Guvernul spaniol nu are obligatia de a astepta verdictul Curtii Constitutionale ? Si in cazul in care pana la hotararea Senatului spaniol guvernul catalan trece prin parlamentul regional si o initiativa de organizare a alegerilor locale, ca are dreptul, in max. 30-40 zile, ce va gestiona guvernul spaniol ? Daca ar anula aceasta lege catalona ori o nesocoteste/ nu o recunoaste ca legala, a alegerilor locale hotarate de parlamentul de la Barcelona, atunci guvernul de la Madrid va incalca constitutia spaniola iar catalanii vor avea si dreptul constitutional sa se revolte ! Rajoy ai rupt-o in …. !

  2. Dar nu chiar ei au incalcat Constitutia si decizia Curtii Constitutionale? Ce sa conteste, frauda pe care au comis-o in vazul intregii lumi? Cu urne pline venite din Franta? Sa fim seriosi, Spania are o lunga traditie in lupta impotriva terorismului si niste servicii secrete bine puse la punct. Ei stiu tot ce s-a intamplat, cu detalii, responsabilitati si influente externe. Dar toate la vremea lor. in asa zisa miscare independentista este vorba de multa lacomie, sete de putere si coruptie a liderilor carora li se alatura o mare masa de naivi, asa cum s-a intamplat si in Romania anilor 1989-’90. Daca e cazul ca o tara sa se destrame in bucati, aceea e Rusia, formata 70% din asiatici si musulmani. Rusia este inchisoarea popoarelor acestor vremuri.

    • Un popor cu limba, cultura, istorie PROPRIE arelegitimitate sa proclame, sa pretinda si sa lupte pentru independenta.
      Intr-o asociere care nu prevede dez-asocierea, judecatorii nu pot invoca lipsa prevederilor constitutionale existand norme de drept si principii care sustin corectitudinea actiunii de [re]dobandire a independentei.
      Spania are istorie cu … terorismul fiindca l-a practicvat timp de secole jefuind tot ce-a prins pe unde a trecut , pe uscat si pe apa…
      Bascii sint divizati „statal” de corporatiile „Espagna” si „France” si reactia lor – ca si a armenilor a facut parte din LUPTA pentru independenta.
      Si pentru dumneata „niste” milioane oameni care voteaza sint … „masa de naivi”
      E clar ca marxismul cultural iti este „muma”, democratia e buna doar cand iti place „jocul”, cand nu – bastoane de cauciuc, gaze lacrimogene, grenade fumigene, tunuri cu apa…. si multa inchisoare, nu-i asa?

    • georghe@ Si la ce nivel ar trebui dupa parerea ta sa se opreasca divizarea societatii si independenta in sec. 21? La nivel de trib, ginta, clan sau familie? Tendinta generala este revenirea la comuna primitiva, se formeaza numeroase clanuri. Ar fi bine ca toate sa fie independente, pentru ca au cultura de clan, si interese altele decat ale altor clanuri.
      Dar despre milioanele de oameni care nu vor sciziunea, de ce nu vorbesti nimic, dupa judecata ta este democratic sa le impui lor in mod ilegal vointa unor grupuri de interese meschine, in dispret fata de constitutie si legi (dispret pe care separatistii il numesc exprimare democratica). Parerea mea (nu si a ta, desigur) este ca fara respectarea legilor nu exista democratie. Fraudele transfrontaliere facute cu urnele la asa zisul referendum total opac si secret sau voturile multiple si lipsa de transparenta nu sunt o expresie democratiei. Daca tu erai in locul guvernului, ce faceai, iti asumai incalcarea legilor statului pentru ca asa vor o mana de separatisti turbnti, violenti si vocali, care nu sunt mai multi de cateva sute de mii, sub un milion cu tot cu sustinatori? Tu chiar stii despre ce vorbesti, sau te-ai trezit vorbind? Tot scandalul este alimentat extern. Este vorba de bani, putere si lacomie, nimic bun pentru omul de rand.

  3. Cata ipocrizie& cat amatorism platit din greu…adica acum recunosti competenta Spaniei!?
    Sper ca Spania sa ramana si in continuare consecventa in ceea ce intreprinde….
    Viva Spania!!!

    • Competenta???
      Cine este „Spania” ca sa fie … „consecventa”?
      O entitate conceptuala nu are nici „dreptate”, nici „competenta”, nici „consecventa”…
      Vrei sa spui bogatasii Castilieni – astia de le zice „maranos” – care contoleaza militar-politieneste celelalte provincii, ei sint…. competenti.
      Sigur, cu forta gloantelor, cu manevre propagandiste…
      Cred ca ti-e greu sa spui Spania si sa nu te gandesti la Barcelona… da’ ce sa-i faci daca Barcelona e catalona si nu castiliana?
      Viva Spania daca Viva Catalunya unita, Viva Euskadi unita s.a.m.d. faza moderna a autodeterminarii ca singua solutie impotriva globalizarii manipulate de guvern unic, anti-national, anti-cultural, anti-istoric, anti-viata.

    • Dragos@Gheorghe/De cate ori vine vorba de Catalonia, de atatea ori de intreci in ..era sa scriu ‘ineptii’, dar nu e politicos.Te intreci in dezinformari.Acum ti-a casunat pe ‘maranos’, parca esti Torquemada, unde vrei sa te intorci?’Viva Catalonia unita’ cu cine, cu Aragonul? ca a mai fost si au avut impreuna un imperiu maritim la M.Mediterna,le-a cam placut, poate cu Provence (vorbesc limbi foarte asemanatoare), vrei destabilizarea Frantei? cu Franta ca atare, ca au fost dominati de Franta si condusi de o familie franca, cu Tunisia, ca le place sa faca parada cu familia Barca si cartaginezii, cu sf. imperiu roman de origine germana, ca s-au facut pres in istorie, cu vreun califat arab, ca au fost si califat arab sau cu Roma, in amintirea celor peste 600 de ani de provicie romana, cand orasul Barcelona a fost reinfiintat?In Catalonia traiesc oameni din toata Spania, au si origini comune si diferite,si autohtone si neautohtone, teritoriul nu mai e de mult roman, franc, arab, germanic, cartaginez sau chiar nu intelegi ca societatea merge inainte si nu se poticneste in pretexte aruncate pe piata de niste magnati pentru exacerbarea in folos propriu a unor diferentieri obiective, existente necesar si in cadrul aceleiasi familii?O tii langa cu autodeterminarea, ti-am mai spus ce inseamna ‘autodeterminare’.Intoarce-te la tine in bastina ( nu pe unde ai mai umblat)si autodetermina-te pe cap de locuitor.

  4. @Gheorghe: ce inseamna *marxism cultural* ca nu stiu? cum interpretezi afirmatia lui Rousseau ,,vointa populara este suverana, dar poporul se poate insela*?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.