Guvernul, în fața unei decizii critice: Tăierea salariilor sau creșterea datoriei în 2025

Un document oficial al Ministerului Finanțelor aduce în prim-plan necesitatea urgentă ca Guvernul României să implementeze măsuri de corecție a datoriei publice, până cel târziu în primul semestru al anului 2025. Aceste măsuri sunt impuse de Legea responsabilității fiscal-bugetare, care prevede intervenții clare atunci când datoria publică depășește 50% din PIB, scrie Profit.ro.

Conform documentului, îndatorarea statului a depășit deja pragul de 50%, atingând 51,6% din PIB la sfârșitul primului trimestru din 2024. Legea nr. 69/2010 cere Guvernului să adopte măsuri de reducere a datoriei, printre care înghețarea cheltuielilor salariale din sectorul public. Până acum, guvernanții au evitat activarea acestei prevederi, invocând condiții complicate de raportare și favorizând investițiile ca soluție pentru a controla îndatorarea.

Raportarea datoriei publice: O marjă de manevră tot mai restrânsă

Raportarea datoriei publice este un proces complex, care implică termene lungi pentru transmiterea datelor către Eurostat, biroul de statistică al UE. Această situație a permis Guvernului să manevreze ușor datele și să revizuiască PIB-ul în timp util, menținând datoria sub pragul critic de 50%. Cu toate acestea, împrumuturile masive din ultimii ani au redus această marjă de manevră. În 2023, România a contractat împrumuturi record de 203 miliarde lei, iar pentru 2024 sunt programate noi împrumuturi de 217 miliarde lei. Pe fondul încetinirii creșterii economice, prognozată acum la 2,8% în loc de 3,4%, datoria publică va continua să crească, iar finalul de an ar putea aduce un nivel mult peste prognoza actuală de 49,4%.

Salariile publice: un punct sensibil în buget

Cheltuielile cu salariile din sectorul public reprezintă una dintre cele mai importante componente ale bugetului de stat, iar majorările decise în 2024, la presiunea angajaților din sectorul public, au avut un impact semnificativ asupra deficitului bugetar. De la o prognoză inițială de deficit de 5% din PIB, s-a ajuns la 6,94% după rectificarea bugetară, adăugând o presiune suplimentară asupra finanțelor publice.

Ce prevede Legea responsabilității fiscal-bugetare?

Legea nr. 69/2010 stipulează că atunci când datoria publică depășește 50% din PIB, dar se situează sub 55%, Guvernul trebuie să adopte un program pentru reducerea datoriei, incluzând măsuri de înghețare a salariilor din sectorul public. Aceste măsuri trebuie aprobate printr-un act normativ, cu aplicabilitate cel târziu în semestrul următor depășirii pragului.

Investițiile, o soluție pe termen lung

În răspunsurile anterioare la criza îndatorării, Guvernul a pus accent pe stimularea economiei prin investiții publice, ca alternativă la măsurile restrictive precum înghețarea salariilor. Potrivit Ministerului Finanțelor, investițiile publice estimate pentru 2024 vor ajunge la 6,9% din PIB, iar acestea sunt văzute ca un motor esențial pentru creșterea economică. Fondurile europene, inclusiv cele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), joacă un rol crucial în această strategie.

Un moment de decizie crucial în 2025

Rămâne de văzut dacă Guvernul va activa măsurile prevăzute de Legea responsabilității fiscal-bugetare sau va găsi o modalitate de a amâna din nou aplicarea acestora, așa cum s-a întâmplat în trecut. Cert este că, odată cu atingerea unei datorii publice de 51,6%, Guvernul nu mai poate ignora măsurile de reducere a îndatorării, iar primul semestru al anului 2025 se conturează ca un moment decisiv pentru stabilitatea financiară a țării.

Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 4997 Articole
Author

32 de Comentarii

  1. Sunt salarii astronomice in sectorul bugetar. 1,4 de milioane de bugetari bine plătiți fata de 0,8 in 89. Aici sunt banii dumneavoastră! Numai amante rujate cu ochii cat cepele, tatuate ( schimonosite, conform Teodosie) care plimba doua hârtii pe zi și încasează 10.000 de ron net/ luna. Agenții peste agenții, institute de cercetare științifică și primarii la 1.000 de locuitori plecați la sparanghel.

  2. … fara bani pentru Ukraina si ati rezolvat problema.Dar nu veti face asta pentru ca sunteti cei mai mari tradatori din Istoria Romaniei.

  3. Solutia ar fi simpla… sa nu se mai doneze armament, gaze etc. catre ucraineni.

  4. Cea mai simpla solutie: World War III.
    Are si alte beneficii, cum ar fi moartea a milioane de europeni excedentari.

  5. vor fi restructurari, profesionistii vor fi concediati si toate scur…de partid tinere vor ramane asa ca din 2025 nici frunze la caini nu se vor mai taia pt ca fetitele si baiteii nici pe astea nu stiu sa le taie pt ca au IQ-ul mic si lenea urisa, altfel isi gaseau in mediul privat un post cu multa munca si raspundere si platit asa si asa…
    cine nu are IQ ajunge angajat in regii si altele…

  6. Reducerea aparatului bugetar la 450.000 oameni, reducerea salariilor imense din instituțiile statului, din regiile autonome și companiile cu capital de stat, reducerea agențiilor parazitare , etc., și atunci vom întra intr-o normalitate la care se așteaptă tot mai mulți oameni.

  7. @Constatatorul: Din salariile primite în sectorul bugetar trăiesc, bine-mersi și afacerile private. Dacă lumea va avea bani mai puțini, va cheltui mai puțin iar bișnițarii (a se citi „oamenii de afaceri”), care cumpără cu 2 lei și vând cu 10, vor falimenta… Poate ar fi cazul/timpul să nu mai aruncăm miliarde în războaiele altora!

  8. in 2025 nu va mai fi acest guvern, va fi altul cu PM desemnat de noul presedinte si alta structura poate si alte partide la guvernare…

  9. Sa dea afara tot ce au angajat politicienii în ultimii 4-5 ani, sa anuleze fondurile alocate sediilor de partide, sediile sunt închiriate afaceriștilor și încasează la greu pe neve(la negru), sa nu mai deconteze banii celor care, benevol, pentru că au avut bani, și-au depus candidatura pe cont și prin asumare voită, deci, pe propriul cont, ai bani=candidezi, nu ai, stai pe tușă! Problema e că guvernul e dator vândut celor din justiție prin hotărâri judecătorești definitive de ani de zile! Mă mir cum de nu au pus sechestru, deși au amenințat, pe ministerul de finanțe!

  10. Stai liniștit! Nici un angajat în mediul privat nu merge la crâșmă să dea 15 lei pe o bere care costă de fapt 3 lei. Asta își permit doar bugetarii… Și care, culmea, mai beneficiază și de tichete de vacanță!?

  11. ar mai fi si: taierea pensiilor speciale, stoparea evaziunii pe TVA, pe salarii si nu numai. da taiem salariile bugetarilor dar cu cei platiti la gri ce facem?? stoparea contractelor acordate de stat prvatilor care striga in gura mare la bugetari dar triesc indirect tot din bani de la buget. are dreptat bogdan, hotii stiga hotii! de aia nu ne mai facem niciodata bine!

  12. Mai sunt alegeri în primul semestru al anului 2025? Parlamentare, locale, europene, etc? Se pare că nu mai sunt. Reedităm cu mare bucurie primul semestru al anului 2010 când pedele avea majoritatea absolută în parlament iar TBăsescu era epuizat de câte minciuni spusese în campania electorală. În acest caz vom avea plăcerea să ne bucurăm de tăierea sănătoasă a salariilor și probabil o bună impozitare a pensiilor că asta de până acum e cam firavă. Rămâne de văzut cine va avea majoritatea absolută după alegeri că e cam nevoie de ea. Sau de o coaliție bine sudată.

  13. @Constatatorul. Bugetarii nu sunt o apa si-un pământ, asa cum nu sunt nici ,,romanii” despre care vorbesc politicienii. Sunt bugetari bogați și bugetari săraci. Primii formeaza ,,statul”, asa cum ne spunea cândva to’arsul Ciolacu. Au importanta ,,stratejica”, au institutionalizat interesele străine în Romania și nu se va atinge nimeni de ei/ele. Sunt ,,speciali”. Bugetarii săraci sunt extra-statul, ceva epifenomenal și de care te poți dispensa. Culmea e ca ,,extra-statul” ne educa copiii celor mai mulți dintre noi. Din bugetarii bogați face parte și mediul universitar, care legitimează la greu statul care contează in România. Ala ,,stratejic”, care lansează narațiuni esențializante și anti-sociale.

  14. ‘.. înghețarea cheltuielilor salariale din sectorul public’e totuna cu ‘Tăierea salariilor..’din titlu?
    Foarte interesanta lipsa de proprietate a termenilor,…punem lemne pe foc

  15. Soluţia e simplă, tăierea facilităţilor de lux pentru Iohnnis. Şi aşa se duce degeaba pe unde se duce. Să nu mai cumpărăm tehnică militară de la americani care ne jupoaie, după care ne obligă s-o livrăm gratis ucrainei, să nu mai dăm energie şi gaze gratis Moldovei şi Ucraienei, să reducem ajutorul pentru refugiaţi ucrainieni.

  16. Ha, ha! Ar mai hi o soluțâie: aceia di-ai imbrăca pi toț’ bujetarii în uniformă( că ș-asa vor bani pintru “țânute”). Or să hie obligaț’ să puarte un sămn distinctiv, ceva colo-șa… Ui’ di igzemplu, să nu să mai puată plimba pân oraș în “interes di sirvici” dicăt în BeaMWeu X5 or 6…

  17. Auzim ca există “legea responsabilității fiscal-bugetare, care prevede intervenții clare atunci când datoria publică depășește 50% din PIB”.

    Dar când datoria a trecut de 10%, de 20% șamd, nu a fost legea responsabilității? Ce măsuri au fost luate atunci? Bănuim ca s-a constatat și s-a mers mai departe.

    Nu o să se întâmple nimic și o să ne reamintim de legea asta când datoria va trece de 60%.

  18. Deci ca invatatoare de linba si muzica americana si sotiea lui President al NATO declar solemn ca only solution is sa taie in carne vie pensiile si salariile ca prea s-au obisnuit the Romanians sa stea degeaba vacante si iar holidays si vacante. NU este possible toata lumea sa sta degeaba si only President of NATO my husband sa munceste ca un slave.
    Asa it does not work anymore de aici incolo!

  19. TREBUIE, REDUS CONSIDERABIL APARTUL BUGETAR , DESFIINTATA POSIBILITATEA OBTINERII CUMULAT A PENSIEI CU SALARIU DE BUGETAR.
    ELABORAREA NORMELOR SI INDICATORILOR STATISTICI DE MUNCA PENTRU BUGETARI.
    NORMALIZAREA PREVEDERILOR LEGALE PRIN DESFIINTAREA PENSIILOR SPECIALE , CUMULAREA MAI MULTOR PENSII, ETC……..

  20. …pib-ul real al cociocului este putin peste 100 miliarde de euro, despre ce vbim?…

  21. Tăierea salariilor bugetarilor și a pensiilor speciale cu 25% asta este soluția.

  22. Bă guvernule PSD – PNL , plecați (!) și lăsați-ne în pace ! (editat) . Noi , romănii stăm cu capul în pămînt datorită greutății jugului cu care ne-ați pricopsit !

  23. deficitul de 6,94% DIN PIB după rectificarea bugetară -A CRESCUT!!!!!
    1.AU CHELTUIT CA PORCII,NUMAI FURACIUNI
    2.Bugetul e doar o parte din PIB,
    e partea la dispozitia Guvernului,restul sunt bani liberi ai celor care i-au produs,dupa ce au scapat de impozite si taxe.
    Bugetul e 27% din PIB DECI DEFICITUL ESTE DE 25,7% DIN BUGET!!!!!!!!!!

    -adica Guvernul PESTE LEGEA BUGETULUI ,lege anuala emisa de catre Parliament,
    a mai cheltuit cu UN SFERT IN PLUS!!!!!!!!!!

    aici e vorba de tradare pur si simplu!

  24. gaura numita „deficit” e de 24,4 miliarde euro
    adica 1’000 de euro pe cap de vita incaltzata…..

  25. Reducerea bugetarilor ar trebui începută cu reducerea numărului de parlamentari! Avem mai mulți parlamentari decât Polonia! Ne permitem!

  26. Masuri: nu mai achiziționați și donati sisteme Patriot, tăiat pensii speciale, tăiat sporuri doctorate făcute pe copy-paste, nu mai alimentați ONG-uri și presa cu bani publici, nu mai lăsați să se producă jaf in piata de energie, nu mai dați burse la note de 3-4 și pușcăriași, reduceți aparatul bugetar cu 100 de mii că se găsesc tot felul de asociații fundații etc, nu naibmariti salariile 2-3 ani dar reduceți TVA de la 19 la 15 și la 5 la alimente și reduceți impozitarea pe muncă, anulați jaful national din SGR, eliminați taxele aberante de la țigări, combustibili și băuturi răcoritoare. Acest stat are atât de multe măsuri de corectat dar el se gândește doar la cum să-și elimine cetățenii, sa plece daca se poată să aducă asiatici. Niste nemernici pe toată linia.

  27. Sa fim seriosi, vorbim despre colonia rromania, aici o sa se intample amandoua lucrurile… o sa se taie salariile la fraierii de la stat, o sa se creasca la aparatul de represiune, secaturisti, jandarmerie, porcusori, magistrati si politicieni, si-n acelasi timp o sa continue sa se imprumute intr-un ritm accelerat

  28. ma, ati inebunit?
    Vreti sa taiati lefurile si pensiile speciale?
    Dublati impozitele si taxele boborului, ca va voteaza asta si la minus 30 grade! Au mancat adidasi de porc si gheare de pui, sunt obisnuiti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.