Guvernul îngheață tot

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei, iar începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei. De asemenea, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei. Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018. Acestea sunt prevederile dintr-un proiect de OUG care urmează să fie adoptat de Guvern pe 7 decembrie. Angajaţii din instituţiile publice, inclusiv cele finanţate din venituri proprii, rămân fără premii, indemnizaţia de hrană şi de vacanţă în 2019.

Fac excepţie de la această prevedere personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în anul 2018 de indemnizaţia de hrană. Aceşti angajaţi vor primi indemnizația de hrană și în anul 2019. De asemenea, personalul din învăţământul superior de stat poate beneficia în anul 2019 de indemnizaţia de hrană care se acordă doar din venituri proprii ale universităţilor de stat. În anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Prin excepţie de la aceste prevederi, în anul 2019, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017. Începând cu 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Prin excepţie de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

În anul 2019, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie se menţin la nivelul lunii decembrie 2018.

În anul 2019, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi, respectiv, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2018. În anul 2019, indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului–Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul cuvenit sau aflat în plată în luna decembrie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Huuoooo ! Minciuni ale opozitiei. Ne-a spus ieri nea Isarescu ca are balta peste. Invidiosilor, va e ciuda ca bugetarii au de unde, iar voi lenesilor din privat nu aveti. Sic! La munca cu voi lenesilor !

  2. Pensiile au fost prevazute/programte sa fie majorate in septembrie 2019. Nu e nicio inghetare. De restul nu stiu.

    • Legea actuala a pensiilor PREVEDE ca incepand cu 1 Ianuarie in fiecare An, Punctul de pensie creste cu Rata Inflatiei PLUS 50% din Cresterea Salariului mediu Brut, din anul anterior!
      Mai cititi!!

  3. Foarte bine procedeaza guvernul sa inghete totul si sa ii lase pe fraierii care au votat in proportie foarte mare acest PSD sa sparga seminte in fata televizoarelor incontinuare linistiti .

  4. mai sunt ”niste inghetari” de care nu vorbiti:1. cresterea salariului minim de la 1900 la 2080 lei.2. 1/4 sau 25% din grila de salarizare din 2022…3. intelegerea cu sindicatele din invatamant pt. cresterea ritmului de aplicare a grilei din 2022, deci o crestere mai mare de 25% si suplimentarea cu 15% a fondurilor pt. a ajunge la un procent de 6% din PIB in 2022…totul ”ingheata”, crescand nu cu 4-5% asa zisa inflatie ci mai mult in procente cu doua cifre. ”totul este de rau si trebuie sistat”, asta este cea mai mare ironie pe care rezistentii/opozitia si unii oameni asa zisi instruiti/destepti tot o clameaza. Maine cand nu vor mai fi soferi pe autobuze si batranii vostri nu se vor mai descurca singuri si va vor cere sa-i ajutati tot atat de critici veti fi impotriva unora care vor sa incurajeze forta de munca sa ramana in tara? De 20 de ani invatamantul romanesc este in pericol pt. ca tinerii nu mai urmeaza facultati cu profil pedagogic, limba romana, chimie-fizica, istorie-geografie sau biologie, erau in deficit acum 20 de ani azi inca profesorii pensionari contribuie la functionarea invatamantului, dar pana cand? Si ei ajung la o varsta sau nu mai sunt. Fara generatia de maine toti ”rezistentii” veti ramane cu urmasii vostri intr-o vacanta fortata…

  5. Astea sunt spaimele liderilor de sindicate ale militienilor si caraliilor ca, dupa ce nu li s-au dat neuroni in plus, nu vor primi nici bani. Baietii sunt ” educati ” de generatia lu` Tata Nitu.

  6. S-a terminat laptele si mierea promise de Pisdei?Ca preturile la toate capitolele cresc in ritm accelerat.

  7. Guvernul dupa opozitie a inghetat: Prutul, Siretul, Muresul, Oltul,Dunarea si pe deasupara si Marea Neagara.

  8. Oare ne vom mai deștepta vreodată? Nu cred, ținând cont că suntem o țară de analfabeți, iar mai nou și de hoți și prostituate. Rușine să ne fie fiindcă acceptăm toată bătaia de joc din partea unor așa ziși politicieni care sunt în slujba cetățenilor. Care cetățeni,cei care sunt obligați să trăiască cu minim pe economie având rate la bănci, întreținerea mărită, medicamente de luat? De ce nu se măresc și alocațiile copiilor așa cum își măresc mai marii statului salariile? Rușine, rușine, rușine să ne fie că suntem LAȘI!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.