Guvernul menţine impozitarea suplimentară pentru mai multe case şi maşini în 2012

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la finalul şedinţei Guvernului, că Executivul a aprobat menţinerea, pentru 2012, a impozitării suplimentare a persoanelor care au mai multe case, precum şi a deţinătorilor de maşini „sofisticate”, respectiv a căror capacitate cilindrică depăşeşte 2.000 de cm.

„Am decis în Guvern să menţinem şi în 2012 sistemul actual de impozitare a clădirilor şi mijloacelor de transport. Altfel spus, cei care au mai multe case, mai multe proprietăţi, sau maşini sofisticate plătesc mai mulţi bani la bugetul de stat. Menţinem acelaşi regim de impozitare aşa cum a fost în 2011”, a declarat Emil Boc.

Premierul a subliniat că în legea trimisă Parlamentului impozitarea suplimentară a fost prevăzut să se aplice doar pentru anul în curs, dar Coaliţia şi Guvernul au decis menţinerea acesteia şi pentru anul viitor.

„Având în vedere limitarea în timp a aplicabilităţii prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 59/2010 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, ca urmare a adoptării Legii nr. 88/2011, se propune menţinerea şi după data de 31 decembrie 2011 a cadrului legal actual de impozitare pentru persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri şi pentru mijloacele de transport”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect care aduce modificări Codului Fiscal.

În vara anului trecut, Guvernul a decis ca impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi să fie dublat, iar persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Coaliţia a discutat luni şi modificările privind obligativitatea depunerii declaraţiei unice, fiind de acord ca firmele cu o cifră de afaceri de maximum 100.000 de euro, adică aproximativ 370.000 de firme, să nu mai depună declaraţia unică lunar, ci trimestrial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.