Curat reformă! Guvernul pregătește politizarea prefecturilor

Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke, a prezentat miercuri în ședința de Guvern, în primă lectură, un proiect care prevede transformarea prefecților din înalți funcționari publici în demnitari.

„Această chestiune prevăzută în programul de guvernare va fi promovată din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării pentru că este necesară, pentru ca acele tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns în diverse funcții publice vor trebui eliminate și va trebui să clarificăm acest lucru. Drept urmare, noi propunem guvernului ca statulul prefectului și subprefectului să fie modificat și, față de situația actuală în care ei sunt înalți funcționari publici, dar știm de fapt de unde vin, să devină cu funcție de demnitate publică”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul susține că această modificare respectă Constituția, potrivit căreia prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar și HG 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare a funcției publice.

„De asemenea, avem corespondența cu Comisia Europeană, care în perioada 2017-2019, în răpsunsurile pe care le-a oferit, a spus același lucru: delimitați nivelul politic de acel al funcției publice și inclusiv legat de statutul prefectului”, a mai spus Cseke Attila.

Ministrul a precizat că după ce proiectul va obține toate avizele din partea ministerelor și autorităților implicate acesta va fi prezentat, spre aprobare, Guvernului.

Conform acestuia, prefecții vor fi obligați să urmeze stagii de specializare la Institutul Național de Administrație.

Practic, dacă modificarea va fi adoptată de către Executiv, premierul poate numi prefecții din rândul membrilor de partid, fără ca aceștia să mai fie nevoiți să intre în rândul funcționarilor publici prin tertipuri precum cel făcut de Traian Berbeceanu, actualul prefect al Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Saaritiiiii lume!Se politizeaza perfecturaaa haoleuu,limbricii PSD nu mai capata nimica

  2. Interpretare de zavragiu si martafoi politic. Maine vor politiza si responsabilii W.C.-urilor publice, facand festivitatea – obligatorie – de rigoare.La ce bun te poti astepta de la niste neispraviti, obligati de un neispravit, sa conduca Romania. Zic ca sunt de dreapta… Care dreapta??? PNL – marele PML – este 80 % PDL, rezultat din FSN-ul lui Iliescu. USR este partid de extrema stanga. neomarxist si progrsist, un prozelit nociv al doctrinei macroniste, iar UDMR este un SRL tutelat de Victor Orban. Doar mintea creata a oportunistilor de tot soiul poate considera aceasta adunatura de pitifelnici si martafoi de tip jupan Dumitrache dreapta politica Oare cu ce a gresit poporul roman sa fie condus de 30 de ani de tot soiul de lepadaturi si impostori, de analfabeti si jeguri, de martafoii mahalalelor, toti pusi pe capatuiala, pe jaf si distrugere???

  3. #nostradamus:..”cu ce a gresit poporul roman. .”Iata cu ce :a confintit si a participat la o dubla crima in Ziua Craciunului!Pedeapsa e de 100 de ani;au trecut doar 30 si mai ramine de ispasit 70 .Doar forta divina este cu drept de viata/de moarte;poporul ,prin reprezentantii lui,au trecut peste forta divina si asta e pedeapsa.

  4. Păi bre ciumete, cu sufletu in bidonu de benzină, cu prieteni falși și dușmani adevărați, cu credință falsă și hoție tradițională,. Păi un prefect este reprezentanța guvernului in teritoriu..Insă o reformă administrativă clar se impune, căci de fapt CJ-urile nu prea au rost.. Un proiect de cam peste un deceniu, in care UDMR reformează administrativ romania a fost des refuzat căci seamănă, după unii patrioți, cu granițele ardealului de Nord din anii 40. Deci patrioții de stingă mereu au refuzat o măsură clară de economisire și reducere a birocrației.. Acu ce puii mei mai vor unii gică contra ??

  5. Attila Cseke este individul care a dat curs inchiderii celor 60 de spitale in epoca Boc Basescu. Cum sa te uiti in gura boului. Mars si cu capabilii si profesionisti din UDMR. Are si asta in spate niste lichele de il tot baga in fata de parca ar fi nu stiu ce eminenta in vreun domeniu cand de fapt el este ca toti ceilalti, lingaul de serviciu, perfect…

  6. @ Andrei/Andras.. Se pare că n-ai priceput nimic din ce a vrut Cseke Attila atunci, in limitele posibilităților existente și fără ca să indetoreze țara cum se face azi.. Deci clar au existat și există ș azi ”spitale” care de fapt papă bani, iar oricare caz mai de sănătate este și azi redirecționat spre un spital central județean dotat și cu medici de specialitate.. Cseke vroia ca prin reforma lui să doteze, să facă performante, spitalele care oricum primesc și rezolvă mai toate cazurile. Azi aveai poate și spitale regionale, vizibil lipsă, bine dotate și utile, căci uite ce ți-a picat pe cap,. N-ai vrut, că ți-a zis ungurul. Păi nu ai,.Spală-te pe cap cu ce ai,.Atât.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.