Hackeri ruși ar fi sustras secrete cibernetice ale SUA de la NSA

Hackeri ai Guvernului rus ar fi sustras în 2015 secrete cibernetice clasificate ale SUA de la Agenția Națională de Securitate (NSA), după ce un contractor a transferat informații pe computerul său de la domiciliu, conform presei internaționale.

The Wall Street Journal a raportat, citând surse neidentificate, că furtul a inclus informații despre modul de pătrundere pe rețeaua unui computer străin și protejarea împotriva atacurilor cibernetice, aceasta putând fi considerată una dintre scurgerile de informații cele mai semnificative din domeniul securității.

Washington Post a transmis că angajatul în cauză lucrase pentru unitatea de Operațiuni de acces personalizate pentru hackeri de elită a NSA-ului, înainte de a fi concediat în 2015.

NSA a refuzat să commenteze informațiile presei, citând politica agenției : ”nu comentăm niciodată despre afiliații noștri sau despre chestiuni interne”.

În cazul în care va fi confirmată această informație, atacul ar putea marca ultima scurgere de informații dintr-o serie din partea agenției, inclusiv scurgerile de informații ale contractorului Edward Snowden privind programele de supraveghere americane.

Un alt contractor al NSA-ului, Harold Martin, așteaptă să fie judecat pentru sustragerea unor coduri de computere clasificate şi posibila dezvăluire a acestora. Este vorba de coduri utilizate pentru activităţi de spionaj în sisteme informatice ale guvernelor străine.

Tensiunile se află la cote înalte, după ce în octombrie 2016, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative, în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, potrivit serviciilor secrete americane.

Departamentul de Securitate Internă din SUA a cerut, în luna septembrie, tuturor agenţiilor guvernamentale să elimine toate softurile companiei ruseşti Kaspersky Lab din sistemele IT, pe fondul unor suspiciuni în privinţa legăturilor companiei cu serviciile de informaţii din Rusia. Oficialii companiei Kaspersky Lab au negat în repetate rânduri că ar avea legături cu Kremlinul şi s-au declarat dezamăgiţi de acţiunea şi de acuzaţiile Departamentului de Securitate Internă, precizând că sunt nefondate. Reprezentanţii Kaspersky sunt de părere că au devenit pionii jocului geopolitic dintre SUA şi Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.