Hai și tu în cartierul evreiesc din București

Duminică 12 noiembrie, de la ora 18.30, la Teatrul Evreiesc de Stat, are loc vernisajul expoziției ”Cartierul evreiesc din București. Pionierii locuinței moderne din perioada interbelică”. Evenimentul face parte din cadrul Festivalului ”Zilele Europene ale Culturii Evreiești”. Expoziția va fi deschisă spre vizitare la Teatrul Evreiesc de Stat între 12 noiembrie și 22 decmbrie.

„Prin prezenta expoziţie de fotografie de arhitectură, iniţiată de UAR, Sectorul 3, autorii și-au propus să pună în valoare identitatea culturală şi istorică locală a unor imobile rezidenţiale reprezentative pentru arhitectura modernistă a capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate în perioada interbelică în vechiul Cartier Evreiesc al Bucureştiului“, spun orgnizatorii într-un comunicat remis cotidianul.ro.

Ei mai precizează că expoziția „prezinta o «colecţie» de blocuri/vile de mici dimensiuni, cu două-trei nivele, din zona centrală a orașului, pe teritoriul actual al sectorului 3, o mică parte din locuințele de acest fel, răspândite în Bucureşti.

Zona studiată reprezintă o relicvă unică a ceea ce a fost cândva cartierul evreiesc, aflat pe malul stâng al Dâmboviţei şi care a scăpat parţial de demolările anilor ’80. Zona încă păstrează amintirea mahalalelor bucureştene autentice şi în care în care retrăim atmosfera perioadei interbelice, când diversitatea etnică, arhitecturală şi urbanistică, compunea un spectacol autentic.

Cartierul evreiesc avea de la cocioabe, la case cochete în stil parizian, case-vagon cu prăvălie la stradă şi sinagogi. În perioada dintre cele două războaie, cartierul a căpătat un aer modern, cu vile cu decoraţie art-deco şi blockhausuri confortabile ce au completat peisajul. Străduţele pietruite şi întortocheate ce şerpuiau între arterele principale – Calea Călăraşilor şi Calea Dudeşti – au generat o ambianţă aparte.

Autorii expoziţiei au căutat să reconstituie, prin fotografiile prezentate, aceea atmosferă caracteristică străzilor din Cartierul evreiesc“

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.