Hans Klemm, ambasadorul ”Buy American”

Alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare în următorii 10 ani reprezintă „o decizie politică dificilă, dar curajoasă”, iar achiziționarea primului sistem Patriot este „doar un punct de început” în colaborarea cu Statele Unite în domeniul industriei apărării, a declarat, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un interviu acordat AGERPRES.

Klemm a vorbit despre preocupările SUA în ceea ce privește lupta anticorupție și statul de drept în România, despre recenta vizită la Pentagon și Casa Albă, alături de ministrul Apărării, Mihai Fifor, dar și despre protestele de la București, de la începutul acestui an. „A fost o minunată demonstrație, nu doar a unei palete de factori de guvernare, ci și a rolului individului, cetățeanului, în sănătatea unei democrații”, a afirmat diplomatul american. ” nu putea exista o reprezentare mai puternică a ceea ce spunea de Tocqueville despre sănătatea democrației americane, iar acum era vorba de mărturia sănătății democrației române — să fie atâția indivizi care își exprimă îngrijorările cu privire la cursul guvernării”.

Sistemul Patriot este primul pas

Achiziționarea pruimului sistem Patriot ”este doar un punct de început. Un lucru important în ceea ce privește decizia politică luată de România este angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Nu este o decizie doar pentru 2017, este o decizie pentru 10 ani, iar această decizie a fost ratificată de către Parlament. Aceasta este o oportunitate minunată bazată pe o decizie politică dificil,ă dar curajoasă. Dar este o oportunitate pentru România să investească în apărarea națională pentru a promova reziliența națională a țării, pentru a îmbunătăți abilitatea armatei sale să opereze alături de aliații săi în NATO și să se asigure că sistemele sale de apărare sunt moderne și la cel mai înalt nivel tehnologic și care sunt complementare altor sisteme de apărare ale aliaților în eforturile de apărare și descurajare față de toate amenințările semnificative”.

O altă întrebare adresată de Agerpres a privit misiunea Trade Winds a guvernului SUA, pentru promovarea exporturilor americane, care va organiza o conferință în România săptămâna viitoare. Ambasadorul SUAS a confirmat ca la eveniment vor participa cel puțin două firme din sectorul de apărare. ”Mi-au spus că vor participa ori direct, ori ca sponsori”.

”Probabil nu vom putea detecta succesul timp de luni sau de ani. În primul rând, este vorba de o misiune comercială, nu este vorba de o misiune de investiții. Majoritatea companiilor vin în România pentru a căuta parteneri în comunitatea română de afaceri pentru a îmbunătăți vânzările bunurilor și serviciilor americane. Uneori, vânzările merg într-o direcție, iar câteodată urmează și investiții. La conferința Trade Winds în sine unul din aspectele importante pe care sperăm să le facilităm este să avem întâlniri de tipul „business to business”, anume dezvoltarea de parteneriate între companii române și americane. (…)Deci acesta este scopul, ca peste timp — nu se va întâmpla peste noapte — ca peste luni sau săptămâni, ani, să existe o prezență mai mare a serviciilor și companiilor americane aici, în România”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.