Hidrocentrala Porţile de Fier a fost deconectată de la Sistemul Naţional din cauza unui scurtcircuit

În dimineaţa zilei de ieri, 3 iulie, hidrocentrala Porţile de Fier 1 şi 2 a fost deconectată de la Sistemul Energetic Naţional din cauza unui scurtcircuit produs la staţia Transelectrica care o deserveşte. Defecţiunea a fost remediată în circa jumătate de oră, spun atât reprezentanţii producătorului de energiei, cât şi ai Transelectrica, astfel încât nu au fost înregistrate pagube. Incidentul avea însă potenţialul, dacă durata de remediere era mai mare, să producă grave dezechilibre în SEN, dar şi în comerţul transfrontalier cu energie.

“Am avut o problemă la Porţile de Fier. Staţia Transelectrica a fost nefuncţională pentru un timp, astfel încât agregatele noastre au mers în gol. Am compensat punând imediat în funcţiune hidrocentrala Lotru – Ciunget, de pe Olt. Nu am înregistrat pierderi, pentru că perioada de întrerupere a fost scurtă”, spune Ovidiu Agliceru, director Hidroelectrica.

La rândul său, Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional şi membru al directoratului Transelectrica, a precizat că defecţiunea a apărut, într-adevăr, la staţia Transelectrica, în urma unor manevre repetate care au supraîncărcat circuitele, provocând scurtcircuit. “La 9.12 a fost problema. Echipele noastre au intervenit imediat, astfel că, până la ora 10.00, lucrurile au revenit în normal. Va trebui să facem o analiză, să vedem de ce s-au defectat instalaţiile şi cine răspunde”, arată Lohan. Potrivit acestuia, astfel de defecţiuni apar foarte rar.

Pe partea sârbească a Porţilor de Fier (hidrocentrala este exploatată în comun cu sârbii) nu au existat probleme cu alimentarea, problema reducându-se doar la SEN românesc. Însă exact în punctul energetic transfrontalier Djerdap, pentru o scurtă perioadă, nu s-au mai putut realiza fluxuri de energie dinspre Serbia spre România. Aceasta nu a reprezentat însă nicio problemă, pentru că România mai are şi alte conexiuni cu Serbia, iar energia poate să ajungă dintr-o ţară în alta chiar şi prin reţeaua unei terţe ţări, cum este Bulgaria ori Ungaria.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, având o capacitate instalată de circa 6.500 de MW. Transelectrica este monopolul de stat al trasnportului de energie.

Hidrocentrala Porţile de Fier 1 şi 2 are 2.700 MW putere instalată şi este cel mai mare complex de acest tip de pe Dunăre şi cea mai mare unitate de acest tip din România. Cele două unităţi ale hidrocentralei sunt exploatate în mod egal de statul român şi de cel sârb. Porţile de Fier are un rol strategic în ţară, fiind principalul reglator de sistem şi înseamnă cam 20% din capacitatea totală a Hidroelectrica. Astfel, în perioadele de penurie de electricitate, grupurile intră în funcţiune pentru siguranţa energetică a ţării. Energia produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină din ţară, la un cost de doar 70 de lei/MWh. Preţul mediu al energiei în piaţă este de 160-170 de lei/MWh.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1056 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.