Hocus-pocus cu economia: „Fie mint oficial, fie recunosc”

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu analizează cifrele economice, concluzionând că „fără măsluirea cifrelor” este imposibil ca guvernanții să se încadreze în ținta de deficit.

„Stirea pe scurt: Singura șansă pentru a închide bugetul pe 2018 în ținta de deficit constă în realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei în decembrie. Niciodată nu s-a realizat această sumă. Fără măsluirea cifrelor este imposibil!

După doua măsluiri consecutive ale rectificărilor de anul acesta (prin umflarea veniturilor din pix), în decembrie trebuie fie să mintă oficial (Comisia Europeană, FMI, BM, BERD), fie să recunoască public eșecul guvernării.

După cum puteți observa în tabelul alăturat, au nevoie de venituri in decembrie in valoare de 35 de miliarde de lei pentru a realiza 296 md lei cât au trecut din pix la rectificare. Dacă urmărim evoluția veniturilor și a celorlalti indicatori de anul trecut, observăm că misiunea este 100% imposibila pentru că:

1. Nu ai cum să aduci venituri la buget în dec. 2018 cu 10,9 mld lei mai mult în dec. 2017, chiar daca au luat din banii de investiții de la companiile de stat cca 1 mld.
2. Nu ai cum să ții deficitul în dec. 2018 la 0,23%, când in dec. 2017 a fost de 1,67%, anul acesta având oricum cheltuieli mult mai mari decât anul trecut cu salariile și pensiile.
3. Nu ai cum să crești ponderea veniturilor în PIB cu aproape 1 pp intr-o singura lună, dec. 2018 fata de dec. 2017.

Acum sper că este clar de ce au crescut nivelul fiscalității si au plafonat creșterile de salarii și pensii. Dacă execuția bugetară arată astfel anul acesta ne putem lesne imagina cât de dificilă este construcția bugetului pe anul viitor și de ce nu au făcut-o nici până astăzi”, a scris Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetului general consolidat s-a majorat cu 5,1 miliarde de lei în noiembrie 2018, ajungând la 26 de miliarde de lei după primele 11 luni din acest an, respectiv 2,7% din PIB, iar faţă de aceeaşi perioadă din 2017 creşterea a fost de peste 2,5 ori,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

11 Comentarii

  1. „Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu ” se ocupa de ceea ce tebuie sa faca altii , nicidecum de ceea ce trebuia sa faca el . Un alt bashibuzuk pus acolo sa dormiteze. S-a trezit din „somnul cel de moarte” acu ‘ doar cind a ramas fara coledzi. Cind te gindesti ca administratia e plina de-alde astia , te ia amoku’!

    • Incep sa cred ca Diaconu si Lili sunt una si aceeasi persoana. Ambii cu state vechi la Manastirea Secu. Si tu, Ioana?

    • Cifrele minte! Cum ar zice o Veorica. O fi basist acest Diaconu, dar si fara sa ne demonstreze Gelutzu cu cifre ca urmeaza dezastrul, il anticipan si noi. Toate aceste amanari de plata, de inghetari, de imprumuturi imense(mai mari decat in criza lui Basescu) ne arata ca anul 2019 e anul ascunderii dezastrului(similar anului 2009), iar anul 2020 va fi anul inflatiei galopante(chiar cu doua cifre) sau al taierilor de salarii si pensii. Insa scenariul pesimist poate fi chiar anul 2019 anul decontarii distractiei PSD.

  2. Marele economist Băsescu spune : asa trebuie citat acest mare chef ce vede in subtil . El compara perioade diferite si in viziunea acestui mare economist de sorginte femeita , daca anul asta copacul are 100 de mere nu este normal ca anul trecut sa fi facut doar 80 . Oare de mana cu baluba de la BNR , pentru a aplica teoriile revolutionare ce au adus Romania in stadiul de colonie , prin alte galaxi ce vor putea a fi jefuite .

  3. Minciuna a devenit regula la noi. Trebuie interzise imprumuturile externe. Atunci vom avea o imagine corecta a guvernarii.

  4. GURU frate. Pusi politic pe scaune si acum parerologi de serviciu. Ne-am saturat cate am auzit de la expertii PnDL din 2016 incoace. Nu mai au, Nu mai merge, NU NU NU NUUUUUU mai mor. Pur si simplu sunt terminati ca vine anul electoral si cu toate lacunele unui partid de la putere, PSD-ul misca. Nu cum ar vrea unii, caci toata propaganda tfl-ista ii injura, BNR-ul ii ataca, FMI-ul la fel, insa misca inainte. Sunt sanse foarte mari ca lumea sa nu mai vrea variatie, adica sa voteze USR, PnDL, PMP etc Atunci tinete nene…

    • Stim bai rusnac dezinformator. Stim ca locul tau e un fundul Siberiei.

  5. cata dreptate ai! Cand Romania traia fara imprumuturi, abia atunci s-a vazut ce forta avea tara…. Dar acum, cand imprumutam 10 miliarde pe an, doar pentru paranghelii si lefuri-pensii speciale, ce ne asteapta? Iar cei care latra pentru partid, credeti ca ai vostrii copii nu vor plati datoriile facute de voi?

  6. Nu stiu cum se face, dar criticile vin numai de la ” fosti „. Toti, fara exceptie, cum nu mai ajung la ciolan critica, de parca pe vremea cand erau in functie au procedat altfel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.