Hotarele istorice Vocalize în re minor (16)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – Hotarele istorice Vocalize în re minor, apărut la  Editura Junimea din Iaşi, în 2015.

 

  1. Am câştigat Premiul Nobel!

Un entuziasm de nedescris a izbucnit când Comitetul Nobel a anunţat câştigătorul premiului pentru chimie: Julius Zimberlan. Nu e puţin lucru ca o ţară atât de nouă ca Republica Vandana de Nord să şi aibă un laureat al premiului Nobel. Brusc, toţi vandanii s-au simţit laureaţi.

Nu mai puţin entuziasm a stârnit decernarea premiului Nobel lui Julius Zimberlan în Republica Vandana de Sud. Unde, brusc, toţi vündünii s-au simţit laureaţi.

Profesorul Julius Zimberlan a emigrat în Papua Noua Guinee încă de pe vremea Regatului Vandana (de tristă amintire), dar, desigur, nu şi-a uitat rădăcinile. Universităţile din cele două republici surori s-au grăbit care mai de care să-l invite acasă pentru a-i conferi înaltul titlu Doctor Honoris Causa, iar presa a difuzat reportaje, interviuri şi portrete, precum şi amănunte ale arborelui genealogic al ilustrului savant. Şi în Sud şi în Nord, a reieşit că strămoşii lui Zimberlan s-au aflat pe pământul strămoşesc în mod cert încă din veacul al optulea, dar poate şi mai devreme. Vandanii au pus bineînţeles accentul pe ramura dinspre mamă a lui Julius, descriind cu lux de amănunte şi cu fotografii originare modul modest cum s-a complăcut străbunica Sofia – nume predestinat! – să trăiască. O femeie tipică din Nord.

Vündüni au pus bineînţeles accentul pe ramura dinspre tată a lui Julius, descriind cu lux de amănunte şi cu fotografii originare modul modest cum s-a complăcut străbunica Gloria – nume predestinat! – să trăiască. O femeie tipică din Sud.

Întrebat dacă se simte vandan sau vündün, laureatul premiului a vorbit mai înainte despre motivele care l-au determinat să emigreze în Papua Noua Guinee, unde, de altfel, se simte foarte bine. Episodul acesta din biografia savantului n-a fost făcut public nici în Republica soră Vandana de Nord, nici în Republica soră Vandana de Sud, însă entuziasmul patriotic în legătură cu fericitul eveniment n-a scăzut nici o clipă.

Am câştigat Premiul Nobel!

Un entuziasm de nedescris a izbucnit când Comitetul Nobel a anunţat câştigătorul premiului pentru chimie: Julius Zimberlan. Nu e puţin lucru ca o ţară atât de nouă să aibă un laureat al Premiului Nobel. Brusc, toţi vandanii şi toţi vündünii s-au simţit laureaţi.

Am câştigat Premiul Nobel!

 

  1. Nimeni nu poate să-şi explice cum de supravieţuieşte atât de senin Banca Zimberlan & Fiii

Pe timpul regatului (de tristă amintire), sucursalele Băncii Zimberlan & Fiii erau împrăştiate în toată ţara. Însă, ca şi în cazul tuturor firmelor aflate în această situaţie, odată cu crearea Noului Regim şi a celor două republici surori, Vandana de Nord şi Vandana de Sud, despărţite de gardul cu sârmă electrificată ce se întinde pe toţi cei trei sute optzeci şi şapte kilometri, lăsând libere doar cele trei treceri dintr-o ţară în cealaltă, problemele ar fi trebuit să apară şi la importanta instituţie bancară. Şi asta nu din pricina lipsei lichidităţilor ori a unor tranzacţii neinspirate, ci fiindcă nimeni nu putea prevedea evoluţia legislaţiei în noile state. Ba se vorbea că în Republica Vandana de Nord se vor naţionaliza toate instituţiile financiare, ba se spunea că în Republica Vandana de Sud va urma o iminentă reformă monetară. Şi au mai apărut şi alte numeroase zvonuri, având toate în comun doar perspective dintre cele mai sumbre. Cu toate acestea, spre uimirea generală, Banca Zimberlan & Fiii nici nu şi-a restrâns filialele şi cu atât mai puţin a dat faliment. Când lumea a început să-şi retragă economiile, casieriile au satisfăcut prompt toate cererile. Iar când mai mulţi funcţionari aflaţi în Republica Vandana de Nord au fost reţinuţi sub suspiciunea de spionaj, sediile acestora şi-au continuat activitatea. La fel, când, în Republica Vandana de Sud, a apărut marele scandal în legătură cu doi membrii ai Consiliului de Administraţie arestaţi pentru corupţie, banca şi-a continuat activitatea. (Cei doi înalţi responsabili, condamnaţi la ani grei de închisoare, au fost zăriţi pe o plajă din Caraibe. După puţină vreme, şi familiile lor au dispărut din Republica Vandana de Sud.) Nimeni nu poate să-şi explice cum de supravieţuieşte atât de senin instituţia, în ciuda atâtor atacuri. (Şi nu se cunosc decât cele publice!)

Cele două republici surori, Vandana de Nord şi Vandana de Sud, sunt despărţite de gardul cu sârmă electrificată ce se întinde pe toţi cei trei sute optzeci şi şapte kilometri, lăsând libere doar cele trei treceri dintr-o ţară în cealaltă. De fapt, în urma unor dispute regretabile, singurul punct de frontieră activ a rămas doar cel din mijloc. Dar şi pe acolo traficul este extrem de redus. (Cu excepţia zilelor festive, când, pentru a-şi arăta respectul şi dragostea frăţească, delegaţiile oficiale se deplasează dintr-o ţară soră în cealaltă ţară soră.) Cu vize permanente, funcţionarii de la Banca Zimberlan & Fiii călătoresc neobosiţi dintr-o parte în cealaltă. Nimeni nu poate să-şi explice cum de supravieţuieşte atât de senin instituţia, în ciuda atâtor atacuri. (Şi nu se cunosc decât cele publice!) Atât de solida contrabandă cu boia nu reprezintă în nici un caz o explicaţie suficientă.

Nimeni nu poate să-şi explice cum de supravieţuieşte atât de senin Banca Zimberlan & Fiii. În ciuda atâtor atacuri!

 

  1. Cicatricele cauzate de criza boielei se închid văzând cu ochii

Profesorul Luigi Rossini de la Universitatea din Bologna, având grave probleme cu aciditatea la stomac, a observat că principalul motiv îl constituia boiaua. Aşa că a început să studieze „efectele negative ale ardeiului pisat asupra stomacului, maladiile, posologia şi contraindicaţiile”. Şi chiar aşa şi-a intitulat comunicarea pe care a susţinut-o la cel de Al Nouălea Congres Mondial al Nutriţiei de la Lupino. Unde, deşi lucrarea se adresa unui număr restrâns de specialişti, fiind vorba despre evenimentul cel mai important care se desfăşura în mica localitate alpină, un ziar a reprodus ample fragmente (şi) din lucrarea profesorului Rossini.

Aflat întâmplător tocmai atunci la schi la Lupino, consilierul municipal Alec Reven din localitatea Brandul Mic din Republica Vandana de Nord, extrapolând articolul despre comunicarea „Unele efecte negative ale ardeiului pisat asupra stomacului, maladiile, posologia şi contraindicaţiile” al eminentului profesor Luigi Rossini de la Universitatea din Bologna, Reven a iscat o adevărată isterie împotriva condimentului „boia de ardei iute”. În replică, un comunicat al Primăriei din municipiul Brandul Mare (din Republica Vandana de Sud) a explicat populaţiei că, de fapt, profesorul Luigi Rossini, personalitate academică aflată deasupra oricăror contestaţii, s-a referit la condimentul „boia de ardei dulce”.

Aici sunt necesare câteva precizări:

  1. În Republica Vandana de Nord, se spune că, datorită factorilor climaterici atât de favorabili, boiaua din ardei dulce este foarte ieftină, spre deosebire de Republica Vandana de Sud, unde doar boiaua de ardei iute se găseşte la preţuri extrem de atractive.
  2. Atât de celebrul articol „boia de ardei iute”, în prezentare originară, reprezintă 79,24% din exporturile Republicii Vandana de Sud. Foarte căutatele pungi de boia dulce constituie 81,06% din veniturile exportului Republicii Vandana de Nord.
  3. După apariţia materialelor legate de comunicarea „Unele efecte negative ale ardeiului pisat asupra stomacului, maladiile, posologia şi contraindicaţiile” al eminentului profesor Luigi Rossini de la Universitatea din Bologna, conform datelor oficiale, exporturile de boia iute a scăzut la 2,76% din palidul export al Republicii Vandana de Sud, în vreme ce şi în republica soră Vandana de Nord criza a prăbuşit comerţul cu boia dulce.
  4. Când, în disperare de cauză, cele două state surori s-au adresat, fiecare separat desigur, profesorului Luigi Rossini, rugându-l să precizeze mai hotărât că doar boiaua ducele, respectiv, boiaua iute provoacă acele „efecte negative”, savantul a replicat că are nevoie de cel puţin patru – poate chiar cinci – ani pentru a finaliza un studiu comparativ între cele două produse.
  5. Economiştii din cele două republici surori au calculat că o asemenea criză fără precedent ar distruge total economiile, dacă s-ar întinde pe patru – poate chiar cinci – ani.
  6. La Al Zecelea Congres Mondial al Nutriţiei de la Lupino, eminentul profesor Luigi Rossini a susţinut cu mare succes comunicarea „Unele efecte pozitive ale nutriţiei pe bază de boia de ardei”. După care s-a pensionat şi s-a retras la insula pe care tocmai şi-a cumpărat-o.
  7. Cu recomandările eminentului profesor Luigi Rossini, personalitate academică mai presus de orice contestaţii, comerţul cu boia a revenit la cele mai înalte cote, iar cicatricele cauzate de criză se închid văzând cu ochii.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.