Hoţii voiajori, prinşi şi condamnaţi în Suedia şi Norvegia

Un grup de cetăţeni români, de etnie ţigănească, a fost condamnat la închisoare de magistraţii Tribunalului Göteborg, după ce membrii lui au fost prinşi furând portofele cu bani de la persone în vârstă, scrie în ediţia sa electronică publicaţia Realisten – www.realisten.se. Toţi cei trei infractori sunt recidivişti şi au mai fost condamnaţi la închisoare în Danemarca şi Finlanda, pentru hoţii, ameninţări şi violenţe.

Tudor Dumitru, de 38 de ani, Cătălin Mardare, de 29 de ani, şi Aneta Pata, de 31 de ani, vor sta după gratii timp de şase luni. Pata a mai fost condamnată la închisoare după ce a fost prinsă furând din buzunarele unor bătrâni din Copenhaga, capitala Danemarcei. Mardare a mai stat şi el în puşcăriile nordice pentru furt din buzunarele unor finlandezi, iar în Suedia a mai fost condamnat pentru ameninţări şi violenţe. El fusese eliberat din puşcărie în data de 20 ianuarie şi după o săptămână a fost arestat din nou pentru că furase portmoneul unei bătrâne la Göteborg.

Aceeaşi publicaţie notează faptul că bandele de ţigani români au dat mai multe spargeri în casele unor suedezi din localitatea Overkalix, ei fiind depistaţi ulterior după amprentele digitale. Alţi câţiva infractori români, şase la număr, au fost prinşi furând drujbe în localitatea Mariestad.

Tot şase cetăţeni români, de etine ţigănească, au fost condamnaţi la închisoare de magistraţii din oraşul suedez Lund, pentru furturi din locuinţe. Pentru Vasile Farca – 43 de ani, Doru Pascu – 19 ani, Viorel Arghir – 35 de ani, Florin Pascu – 26 de ani, Cătălin Prutică – 21 de ani şi Alin Hilitanu – 19 ani, toţi înrudiţi între ei, procurorii suedezi au cerut expulzarea, pentru că formau un grup infracţional organizat şi sunt recidivişti.

Un val de jafuri şi hoţii s-au petrecut în lunile martie şi aprilie la Oslo, capitala Norvegiei, unde bandele de ţigănci au furat inele, verighete şi alte bijuterii de la femei în vârstă şi fără apărare. Poliţia norvegiană atrăgea atenţia populaţiei faţă de bandele de hoţi voiajori, despre care spune că sunt în exclusivitate din România. ”Aceste femei care fură nu au nici un fel de milă faţă de victimele lor. E dureros să citeşti plângerile făcute de către victimele furturilor, deposedate în mod brutal de bijuteriile lor, care de cele mai multe ori au pentru ele o valoare sentimentală”, spune Geir Ellefsen, ofiţer în cadrul unităţii speciale de crimă organizată a poliţiei din Oslo. Metoda folosită în majoritatea acestor cazuri pornea de la cerşit, iar apoi se trecea la jefuirea bătrânei, dacă se ivea ocazia.

O femeie în vârstă de 83 de ani declara la poliţie că a fost oprită de două ţigănci şi întrebată dacă vrea să cumpere bijuterii. Atunci când femeia a răspuns negativ, ţigăncile i-au apucat mâna stângă şi i-au smuls trei inele. Femeia a strigat puternic, de durere, apoi a văzut că şi verigheta mamei sale, datând din anul 1927, a dispărut. În raportul său despre bandele de hoţi voiajori din România, ofiţerul Geir Ellefsen cere expulzarea imediată a acestora, după ispăşirea pedepselor cu închisoarea, precizează publicaţia norvegiană VG – www.vg.no.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.