Imunoterapia face minuni în tratarea cancerului

Cercetările din ultimii ani în domeniul cancerului au făcut progrese în rândul tratamentelor cunoscute sub numele de imunoterapie. Este vorba despre investiții de milioane de dolari ale marilor companii farmaceutice, care conduc sute de studii clinice în acest sens, potrivit New York Times. Mii de pacienți din întreaga lume trăiesc grație acestui tratament, iar medicii încearcă imunoterapia pentru vindecarea mai multor tipuri de cancer.

Din păcate, în țara noastră deocamdată nu se folosește imunoterapia, iar statul nu se arată încă interesat de a deconta un astfel de tratament pentru bolnavii de cancer. Medicii din singurul centru de cercetare în imunoterapie din țară, din Timișoara, fac cercetări să-i ajute, în timp ce românii care au nevoie de imunoterapie merg la clinici renumite din străinătate, unde plătesc zeci sau poate chiar sute de mii de euro ca să trăiască.

Încercări intensive la Timișoara

Terapia folosește sângele pacientului după ce anumite celule sunt modificate și reușesc ulterior să le distrugă pe cele bolnave, după ce sângele tratat este injectat din nou pacientului. Totul se întâmplă fără afectarea celulelor sănătoase.

Medicii timișoreni au câștigat un proiect european de două milioane de euro și, împreună cu medicii și oameni de știință din Germania, fac cercetări pentru a obține un tratament-minune care să-i ajute pe bolnavii de cancer. „Încercăm să lucrăm, să manipulăm celulele killer pentru a recunoaște și distruge limfocitul T. Să găsim vectorul care să le modifice, încât să distrugă celula tumorală, dar care să nu creeze efecte secundare pacientului“, explică Virgil Păunescu, director de cercetare oncogen. Imunoterapia este o metodă revoluționară, care îi costă pe mulți pacienți aproximativ 5.000 de euro pe lună.

Care este rata de supraviețuire

Până în prezent, tratamentele ce funcționează ca inhibitori ai celulelor canceroase s-au dovedit a avea succes în tratarea melanomului avansat, limfomului și a cancerului de plămâni, rinichi și vezică urinară. Dar oamenii de știință testează tratamentul și pentru alte tipuri de cancer. În ceea ce privește rata de supraviețuire, medicii spun că acest lucru depinde foarte mult de tipul de tumoare. Potrivit acestora, imunoterapia se aplică în cazul unor tumori mici, rata de vindecare pe termen lung depășind 50%. La început era folosită doar în tratarea pacienților cu leucemie cronică limfatică ajunși în faza finală. Din rândul acestora, studiile arată că 90% au învins boala.

În România, potrivit statisticilor sunt aproape 127.000 de bolnavi oncologici care se tratează cu medicamente, iar alți peste 25.000 fac radioterapie. Statul va plăti anual pentru aceste tratamente peste 1,57 miliarde de lei. Costul unui tratament de imunoterapie poate ajunge și la 500.000 de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.