Gazeta de Cluj a publicat probele

În politică, Dacian Cioloş a intrat ca naţionalist-securist prin „Vatra românească”

Gazeta de Cluj” a publicat, zilele acestea, o anchetă senzaţională, semnată de jurnaliştii Liviu Man şi Carmen Gorgan cu titlul „Naționalistul securist vopsit în tehnocrat. Dacian Cioloș a fost președintele PUNR Tineret și vicepreședinte al Junimii Uniunea Vatra Românească”! Ancheta scoate la iveală modul în care Dacian Cioloş, astăzi mare „dreptaci” în politică, şi-a început cariera ca naţionalist-extremist de stînga în asociaţia „Vatra românească” şi în PUNR, partid care a fost la guvernare alături de PDSR, partidul condus de Ion Iliescu.

De remarcat faptul că în nici un CV, Dacian Cioloş nu a scos măcar o vorbă despre trecutul său politic, omiţînd totdeauna să facă vreo referire la apartenenţa lui la PUNR şi „Vatra românească”, ambele formaţiuni rămase în istorie ca structuri generate de SRI şi foşti ofiţeri ai Securităţii.

Spre exemplificare, vă prezentăm CV-ul lui Dacian Cioloş de la Parlamentul European, cînd era Comisar european pentru agricultură. Veţi observa că la capitolul „Political career”, Dacian Cioloş lasă să se înţeleagă că ar fi intrat în politică abia în anul 2007, ca secretar de stat la Ministerul Agriculturii, devenind apoi ministrul Agriculturii, după care a fost „Șef al Comisiei prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii din România”:

După cum vedeţi, Dacian Cioloş nu spune nimic despre prezenţa sa în structurile de conducere ale PUNR şi „Viaţa românească” din vremea studenţiei sale, dovedind astfel intenţia sa de a ascunde trecutul său politic în cele două formaţiuni, prima ca partid politic, cea de-a doua ca extensie a partidului spre statutul de „societate civilă”.

Din fericire, jurnaliştii de la „Gazeta de Cluj” au intrat în posesia unor documente care arată fără putinţă de tăgadă că Dacian Cioloş a intrat în viaţa politică din România ca extremist-naţionalist într-o formaţiune de sorginte securistă! Redăm mai jos cele mai importante pasaje ale anchetei colegilor de la ziarul clujean, împreună cu documentele aferente:

În 1990, pe vremea când Dacian Cioloș era student în Cluj-Napoca și locuia în Căminul Hașdeu a pus umărul la consolidarea Asociației ”Junimea Vatra Românească” ce avea sediul în Casa de Cultură a Studenților din Piața Păcii nr 1-3 (actualmente Piața Lucian Blaga). Concret, Asociația respectivă s-a constituit ca organizație de tineret în cadrul Uniunii Vatra Românească, o organizație neguvernamentală naționalistă de extremă dreaptă înființată în 7 februarie 1990 la Târgu Mureș.

Atât Uniunea Vatra Românească, cât și Junimea Vatra Românească au fost expresia politică a Securității ceaușiste. Așadar, neîntâmplător, Junimea Vatra Românească s-a înființat în noiembrie 1990, la câteva luni după evenimentele sângeroase de la Târgu-Mureș.

Asociația Junimea Vatra Românească se descria ca fiind ”o asociație social-culturală și de atitudine civică, care își propune renașterea spirituală a poporului român și instrumentarea unui climat democratic pentru toți fiii patriei”. Printre persoanele din conducere se afla nimeni altul decât Dacian Cioloș ce era președintele comisiei de cenzori. Cioloș era înscris și ca membru al Uniunii Vatra Românească Cluj, unde avem documente că plătea și cotizație.

Trei ani mai târziu, în mai 1993 a fost votat noul comitet director al Junimii ”Vatra Românească” filiala Cluj, conferință în cadrul căreia Dacian Cioloș a fost avansat în ”grad”, fiind numit vicepreședinte. Aceste fapte sunt demonstrate inclusiv de hotărâri judecătorești.

În vara anului 1995, a luat ființă Organizația de tineret a Partidului Unității Naționale Române, o organizație politică ce făcea parte din structura PUNR. Oportunist, așa cum sursa îl descrie, Dacian Cioloș a ajuns președintele PUNR Tineret. Cocoțat în fruntea partidului, Cioloș a pregătit la Cluj-Napoca prima conferință a organizației de tineret în luna septembrie 1995. Însă, spre stupefacția tuturor, după o săptămână de la conferința ținută de Cioloș, în mod subit, acesta a decis să plece în Franța, chiar dacă atunci se puneau la cale detaliile pentru ca Cioloș, alături de alți membri PUNR să plece în delegație în China, după o invitație făcută de Liga Tineretului Comunist din China.

”Until we shall see again, we`d like to contact also The Youth Organization Junimea Vatra Românească, about which you have told us”, se arată în informarea trimisă de Liga Tineretului Comunist din China către Organizația de Tineret a Partidul România Mare. (traducere: Până vom ne vom vedea din nou, ne-ar plăcea să contactăm și Organizația de Tineret Junimea Vatra Românească, despre care ne-ați spus)”.

După vizita tinerilor chinezi comuniști, la prima conferință susținută de Dacian Cioloș, în calitate de președinte al PUNR Tineret, s-au discutat tocmai detaliile despre delegația ce urma să se facă în China. Dacian Cioloș a fost chiar la ambasada pentru a accepta invitația, însă, se pare că invitația în Franța a fost mai generoasă… ”Îl cumpărase deja”, spune o susă apropiată evenimentelor”.

Ca jurnalişti profesionişti, colegii de la „Gazeta de Cluj” l-au contactat şi pe Dacian Cioloş pentru un punct de vedere, întreaga discuţie putînd fi citită pe site-ul publicaţiei clujene: Vă prezentăm mai jos fragmentul în care Dacian Cioloş neagă faptul că a fost membru al PUNR şi „Viaţa românească”, deşi documentele arată că era chiar în conducerea acestora:

Reporter: Ce puteți să ne spuneți despre perioada în care ați făcut parte din Organizația PUNR Tineret? Dar din Junimea Vatra Românească? (când și de ce ați intrat în acest partid/această organizație, cine/dacă v-a îndrumat să luați această decizie, ce activități ați desfășurat în perioada în care ați fost implicat în acest partid și această organizație, când ați renunțat și motivele pentru care ați renunțat).

Dacian Cioloș: Nu am fost niciodată membru PUNR și în niciuna dintre organizațiile acestui partid. În primele zile de după Revoluție, împreună cu mai mulți colegi studenți, am participat la câteva acțiuni de protejare a unor obiective culturale din Cluj. Unele acțiuni de acest fel erau organizate și de Junimea Vatra Românească, una dintre primele organizații civice apărute după 1990 care, în contextul de atunci, oferea studenților posibilitatea de a se manifesta civic în acele momente. Am fost, pentru scurt timp, împreună cu alți colegi studenți la întâlniri ale acestei organizații, dar nu am mai continuat din momentul în care au început discuțiile despre constituirea unei organizații politice de tineret PUNR. În acel moment am avut posibilitatea să merg la studii în Franța și acest lucru a devenit o prioritate.

Reporter: Ați deținut vreo funcție de conducere în acest partid și în această organizație sau ați fost doar membru?

Dacian Cioloș: Nu am fost membru de partid, deci, evident, nu am deținut nici o funcție în partid”.

Numai că documentele jurnaliştilor clujeni arată contrariul, adică Dacian Cioloş a fost chiar preşedintele Organizaţiei de tineret a PUNR, aşa cum se vede pe Ordinul de deplasare nr. 43 din 06.07.1995:

Funcţia aceasta este confirmată şi de un document intern al Organizaţiei de tineret a PUNR, unde Dacian Cioloş este preşedinte peste toţi coordonatorii regionali care-i erau vicepreşedinţi:

Pentru ca tabloul să fie complet, jurnaliştii de la „Gazeta de Cluj” au stat de vorbă şi cu fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, care a confirmat că partidul i-a găsit un loc călduţ lui Dacian Cioloş la Primăria Cluj, unde a lucrat la „Camera agricolă” din subordinea acesteia.

În finalul excepţionalei anchete publicate de „Gazeta de Cluj”, jurnaliştii ne oferă şi cîteva elemente biografice ale lui Dacian Cioloş, mai puţin cunoscute chiar de către cei care-l văd viitor Preşedinte al României:

Despre Dacian Cioloș cunoșteam că este absolvent al unui liceu agricol și care de-a lungul anilor a fost așezat pe înalte funcții de stat, ascensiune monitorizată de ”Vulpea”. Pe lângă studiile făcute în Occident, înșiruite în CV, despre viața personală a lui Dacian Cioloș știm că din anul 2000 este căsătorit cu franţuzoaica Valerie Ciolos-Villemin, fiica unui ofițer cu funcție foarte mare în rândul serviciilor secrete franceze (DST), dar şi nepoata fostului Ministru de externe al Franţei, Michel Barnier. Se spune că omul care a pus umărul din greu la ascensiunea lui Cioloș este unchiul său, controversatul chestor de poliție Virgil Ardelean, cunoscut sub numele de ”Vulpea”, fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI – fosta ”Doi și un sfert), serviciu secret al MAI. Bunica maternă a lui Ardelean a fost soră cu bunica maternă a mamei lui Cioloș, cele două surori având numele Tătar Ileana și Tătar Maria. Pe de altă parte, tatăl lui Dacian Cioloș și Virgil Ardelean au fost colegi de profesie și de generație, absolvind amândoi Școala de Ofițeri de Miliție de la Băneasa în anii ‘70”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nu ati epuizat subiectul,ma rog,Liviu Alexa nu a epuizat subiectul?Pentru cine conteaza Ciolos?Si in Iasi cu Postu si in Cluj cu Alexa,sunt barfele locale,cui ii pasa?Maine poate o sa aflam ce mai face Solomon in Craiova,cu documente”made of Spanu”,dar cui ii pasa?Tot presarii le fac reclama poolitrucilor, cand ii scot in linia intai..

  2. CV ul OFICIAL al acestui personaj ALUNECOS si toate activitatile sale de dupa studentie au aratat ca A DEFECTAT CA ARDELEAN in favoarea unor interese straine. Actualmente , stie si Grivei ca Ciolos este OMUL LU SOROS platit si la ora actuala de acesta-via UE (intrebati colegii de serviciu a distinsei sale sotii!)De subliniat , ca scopul aruncarii pe piata a acestei informatii ca candidatul siie la presedentie e ..OM DE-AL NOSTRU DIN POPOR , este IN PRINCIPAL pt pacalirea # ardelenilor SERVUS- SERVI – mandri ca au fost odata slugi sub administratie maghiara si austriaca.Pt a-l vota anul viitor… daca Macron -mentorul lui n-o sa fie alungat de vestele galbene! Asa cum, tot ei -dusi de capastru de propaganda securista – l-au votat 16 ani pe basescu si iohanis , doua MARIONETE ale intereselor straine in Romania. Pentru ca …miticii DIN VATRA STRAMOSEASCA le pute, domniilor lor!

  3. Nu-i nicio crima, don Spanu, ca Ciolos a fost membru si lider in organizatia patriotica Vatra Romaneasca. Crima este ca , odata ajuns in functii publice interne si externe, aceasta struto camila romano francezo maghiara, a tradat spiritul Vetrei! Nu-i o rusine sa fii nationalist , e o rusine se fii tradator!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.