
Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, în Baza 71 Aeriană ‘General Emanoil Ionescu’ din Câmpia Turzii, acestea urmând să intre în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene ‘Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino’ de la Mihail Kogălniceanu.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale, capabilitatea operațională a escadrilei va fi dezvoltată în cadrul Bazei 71 Aeriene, urmând ca procesul de operaționalizare complet să fie atins în Baza 57 Aeriană, odată cu finalizarea proiectului de infrastructură.
Noile aeronave se alătură celor deja aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și vor contribui la consolidarea securității țării noastre prin executarea misiunilor de apărare a spațiului aerian național și aliat, atât în timp de pace, cât și în situații de criză, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și NATO.
***
Noul lot de aeronave face parte din contractul semnat între Guvernul României și Guvernul Regatului Norvegiei privind achiziția a 32 de aeronave F-16, împreună cu suportul logistic inițial și un pachet complementar de bunuri și servicii furnizat de Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Aeronavele, livrate în stare operațională, au resursa disponibilă care permite utilizarea lor pentru o perioadă de tranziție de minim 10 ani, până la trecerea către avioanele de generația a V-a. Astfel, achiziția avioanelor de luptă norvegiene reprezintă, în fapt, un transfer de capabilități între două state aliate în cadrul NATO, precizează MApN.
Până în prezent au fost livrate 18 aeronave, dintre care 16 alcătuiesc Escadrila 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii și două care vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare de la Mihail Kogălniceanu.
„Președintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a crea o zonă tampon de securitate de-a lungul frontierei dintre Rusia și Ucraina; Această sarcină este în prezent abordată de Forțele Armate Ruse. Șeful statului a anunțat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu membri ai guvernului rus, pe 22 mai”.
Ukruina devine din ce in ce mai mica.
Avioanele de vanatoare nu mai pot fi folosite ca arme de atac. Rachetele le-au doborat suprematia. Epoca aviatiei de vanatoare s-a incheiat, la fel ca si epoca blindatelor.
Sunt rachete care pot intercepta un avion supersonic, indiferent ce manevre de eschiva poate face pilotul.
Îmi bag p… in ruginiturile tale !!! NOI nu vrem ARME ( vechituri ) , vrem o ARMATĂ NAȚIONALĂ , dar nu sifonare de bani in fiare vechi !!!
made in 1970 si cat? astea sunt la fel de vechi ca MiG-uri 21 folosite la arat si ingrasat terenurile de langa Fetesti
Aviația nu numai că n-a cîștigat nici un război dar nici măcar l-a influențat. De cînd e armă de sine stătătoare și nu parte a infanteriei e apă de ploaie.