Se „trage” cu rachete Patriot în Parlament

Opoziția și Puterea și-au găsit un nou motiv de încăierare în Parlamentul României. USR și PNL „trage” cu rachetele Patriot în reprezentanții PSD și ALDE. Cele două partide de opoziție au susținut, marți, că PSD și ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziția rachetelor Patriot, după ce reprezentanții Puterii au lipsit de la ședința Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziția rachetelor.

„Uniunea Salvați România avertizează că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel parteneriatul strategic cu SUA.

Niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat, astăzi, la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi este proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută”, susține formațiunea într-un comunicat.

”PSD-ul și aliații lor aduc România într-o situație fără precedent. Dacă această lege de achiziție a rachetelor Patriot nu va fi adoptată, România nu va reuși să cheltuie cei 2% din PIB pe care s-a angajat  în fața partenerilor internaționali că îi va investi în apărare, iar seriozitatea țării noastre în interiorul NATO va fi afectată. Sper totuși că domnul Dragnea, care sunt sigur că a luat această decizie, se va răzgândi, iar legea va fi discutată cel târziu săptămâna viitoare în Comisia de apărare din Senat. Atât domnul Dragnea, cât și aliații domniei sale, ar trebui să înțeleagă că securitatea națională nu este un joc politicianist și nu poate da foc la țară doar pentru a-și salva propria piele”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare și ordine publică, citat în comunicat.

Președintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, a declarat, pentru Mediafax, că, prin absența membrilor PSD-ALDE din ședința de marți, proiectul a fost blocat pentru încă o săptămână.

„Șapte au lipsit. Cei șase de la PSD și unul de la ALDE. Nu a fost cvorum, proiectul de lege a venit de la Guvern, el a fost repartizat, ieri, de la Biroul Permanent al Senatului. E o situație care normal că naște niște întrebări. Astăzi, putem spune că, neprezentându-se, au blocat proiectul. Și se mai pierde o săptămână. Noi avem un angajament, la nivel de alianță NATO, să cheltuim o anumită sumă de bani în fiecare an, și practic nu mai este foarte mult timp, orice zi contează. În joc e și credibilitatea României. Dacă ne-am angajat să facem asta, lumea se așteaptă ca exact asta să facem. E destul de delicată problema”, a spus Dumitrescu.

Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marți, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Membrii guvernului Tudose au aprobat, în ședința de miercuri, proiectul de lege prin care Armata va achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.

Primul sistem va fi cumpărat până la sfârșitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

Recomanda
Ioana Radu 1264 Articole
Author

11 Comentarii

 1. …la 1907 – liberalilor le-au fost de ajuns tunurile….acum vor rachete….cică „patriotice”! (și le vor repede să nu „închidă” magazinul !)

 2. Cred ca mulți parlamentari din USR și PNL ar trebui trimiși să-i plătească administrația americană. Să te dai de ceasul morții că România nu v-a cheltui anul acesta 2 % din PIB fiindcă nu va plăti nu-știu cărei firme private americane miliarde de dolari să luăm rachete să ne apere de iranieni, trebuie să fie mercenarul firmei fie cu probleme de sănătate mentală.

  • Să facă o chetă doritorii să le cumpere. Doar au în spate toți liberalii afaceriști potenți! Ori s-a mai subțiat punga de când afacerile cu statul au scăzut ca și cotele Dunării la vărsare în mare vara. Referendum pt. patrioate! ieșiți în stradă pentru ele … sau nu vă mai învoiesc patronii?

  • Chiar asa. S-a spus ca scutul spatial cu rachete Patriot este ca sa ne apere de rachetele iraniene. Acum s-a ajuns la semnarea unui protocol cu iranienii si ar fi cazul sa ne intrebam; la ce mai sunt necesare si contra cui?

  • Daca cei mai multzi de la cimarosie in frunte cu Daddy&Tarry sunt de mult timp pe „statele de plata” de la fsb/svr[kgb, atunci de ce sa nu fie si uni pe statul de plata a CIA; E drept ca altceva esta sa ai in buzunar niscai dolari de cat niste Kopeici!

 3. PSD si ALDE au facut foarte bine ca n-au venit la discutii… Americanii sa-si ia jigodiile sorosiste acasa, sa-i faca vint lui Kovesi si ambasadorului lor care-si baga nasul unde nu-i fierbe oala in toate problemele interne, si-apoi facem si afaceri. La santaj se raspunde cu santaj.

 4. Bravo! Asta e raspunsul cel mai bun dat opresorului. Daca ei nu ne lasa sa ne autoguvernam, atunci nu le mai platim tributul.

 5. americanii au un sistem de rachete la deveselu…s-a spus ca e necesar ca apara europa de rachetele nucleare ale iranului care nu exista …daca alea nu exista ne apara de alea de exista asa ca ce nevoie e ca sa isi ia megalomanii nostri rachete ….sa se laude ca bulgarii n-au si ei saracii…tovarasi ! ajunge cu prostia platiti pensiile si faceti autostrazi, ori construiti spitale …..prosti si la putere si in opozitie….sa traiasca prostia ca-i a noastra……..

 6. Domnu’ Fălcoi ,dacă ne prinde Crăciunul cu rachetele Patriot(- ism american ) neplătite chiar am dat foc ţării ; aşa crezi că mobilizezi poporul pretinzând să plătim mai repede nişte arme ?

 7. ROMANUL umbla cu pantalonii rupti in c.r si Ionel de la Sibiu a promis americanilor ca isi vinde casele si cu banii primiti le cumpara rachetele patriot! Americanii ar trebui sa ne dea 4 miliarde de dolari noua pt ca suntem intr-o zona strategica de mare importanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*