Înfrânarea materialismului

În jurul 1600, niciun geniu omenesc întrupat nu a putut prezice pustiirea despiritualizantă ce avea să vină prin inovațiile tehnologice ale materialismului. Acest curs al lucrurilor a fost prezis însă de un spirit omenesc destrupat. A avut în destin șansa de a-și găsi colaboratori importanți în lumea eurilor destrupate, astfel încât, printr-o schimbare majoră în misiunea spirituală a planetei Marte, să fie prezervate pe Pământ frâne ale evoluțiilor materialiste asupra sufletelor omenești. Câteva suflete pământene aveau să poată anihila rigiditatea ce venea prin paradigma științelor mecanicii și aveau să conserve accesul direct al eurilor la spiritualitatea cosmică.

Acest curent a rămas în plan ezoteric până la 1900, când a fost prezentat exoteric de Rudolf Steiner. În fapt, este ezoteric și azi în mare parte tocmai prin neînțelegerea lui de către sufletele deja cucerite de rigiditatea mecanicii și de succesele fabuloase ale urmașilor săi.

Curentul de care vorbim este alimentat spiritual din centrala” unui corp eteric: acela cu care a fost întrupat pe Pământ Christian Rosenkreutz. Acolo, în acel corp, există timp (ritmuri temporale), dar nu există spațiu tridimensional. Acolo poți însă descifra cum va evolua o plantă în spațiu. Acolo a descifrat Goethe planta primordială și spațialitatea pe care o va crea. Nimic nu e mecanic acolo. Nimic nu e matematizabil. Acolo, totul e dans de imagini și metamorfoze ale imaginilor și salturi de la o metamorfoză a plantei la forma fructului ce-și conține în semințe tot traseul evoluționar.

Christian Rosenkreutz a decis ca rozicrucienii să predea exoteric despre cunoașterea în spiritual doar după ce savanții materialiști vor fi descoperit trei lucruri: analiza spectroscopică a luminii ce vine de la stele, radioactivitatea materiei și noi forme de conștiență (hipnoza, de pildă).

Aceste trei descoperiri fiind pe deplin cunoscute la finele secolului al XIX-lea, începutul secolului următor a fost martorul apariției unei școli de gândire non-materialistă. Spectroscopia spune că materia este la fel peste tot. Radioactivitatea spune că atomii nu sunt eterni. Iar hipnoza dă de înțeles că avem în problema conștienței o temă de cercetare rămasă la… firul ierbii.

La capătul dinspre abc-ul acestei școli, o surpriză majoră: afli că științele economicului nu pot fi științe. Ele nu pot face predicții, la fel cum nici darwinismul nu o poate face. Cunoașterea de tip economic este empirie, dar nu dă vreo știință în sensul tare al cuvântului. Și descoperi astfel minciuna fondatoare a materialismului. Nu că există materie este minciuna aceasta, ci că poți cerceta materiile economicului la fel cum ai cerceta materia fizică.

Nefiind o știință, ce este totuși economicul? Antroposofia îl descrie în aceeași serie cu politico-juridicul și cultural-spiritualul. Acestea sunt cele trei forme de activitate ce se desfășoară în socialul uman. Socialul albinelor nu are decât forma economică și forma politico-juridică. Tocmai forma cultural-spirituală a socialului uman are capacitatea de a explica de ce ar fi o dezvoltare a Răului dacă economicul s-ar înstăpâni peste politico-juridic ori peste cultural-spiritual. Ceea ce s-a întâmplat deja.

Criza gravă în care ne aflăm în ultimele decenii vine din faptul că azi cultural-spiritualul este captiv în lumea economicului și nu conștientizează răul din situația aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

5 Comentarii

  1. matematica nu e o stiinta in sine ci doar un formalism,
    „matematica” nu e „regina shtiintelor” ci doar sclava oricui vrea sa se serveasca

  2. https://www.cotidianul.ro/productivitatea-pe-salariat-marea-diversiune-colonialista/

    maestrul ec. ilie serbanescu nu a sesizat,
    formula productivitatii muncii functioneaza,
    capitalistul se serveste de ea si capitalistul o duce bine:
    ” salarul ” ESTE DE FAPT O CANTITATE NEGATIVA,
    e doar dreptul de a te indatora.
    semnul + din formula capitalista provine in mod ascuns,dezvaluit aici din:
    semnul – cel corect in formula „inmultit” cu semnul MINUS al cantitatii numita „salar”.
    „neamtul” din argumentul dl.lui economist ARE DREPTUL DE A SE INDATORA MAI MULT,
    neamtzul e disciplinat,”educat”,obedient
    salarul il duce la lidl,la bmw si tui,
    „banul trebuie sa circule”,atata tot.
    pentru a intelege ca intradevar asa functioneaza calculul „productivitatii-pe-salariat”
    raspundeti la intrebarea:
    -care este productivitatea muncii sclavului dupa formula?

  3. d-aia unii presteaza pe „indemnizatie” nu pe „salar”,
    differenta e colosala, de esenta,
    se poate si mai rau decat sclav: trebuie doar sa-ti vinzi sufletul……
    (cu exceptii, si vita salariata se face ca nu stie,
    asa si indemnizatu se face ca nu stie;
    „vita salariata” poate fi om sau vita-vita,
    „indemnizatu” poate fi om sau satana,
    „oameni,vite si satane”,
    nu uitati!).

  4. de exemplu: „eroii nostri” care „salveaza vieti”
    medicii sint „indemnizati” cu 40 de lei sau cu 60 de lei
    pentru 1 injectie,
    zilele astea,
    uite d-aia e runda a 4a,
    asa se cern satanele si vitele de oameni-cu nitzica tentatie.

  5. Înfrânarea materialismului??????
    Ecuatia VREI PAINE? IA CIP: Iranul implementează cupoane digitale pentru raționalizarea pâinii
    -e doar o ecuatie,o formula matematica……
    de fapt ayatolahhu necinstit,”liderul moral suprem” a inchis primul moscheile,”covid”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.