Înregistrările cu Kovesi: „Este grav”

Jurnalista Sorina Matei scrie, analizând înregistrările cu Laura Codruța Kovesi, că „este grav” că procurorul şef al DNA gândeşte asemenea lucruri şi le împărtăşeşte cu lejeritate ca un fel de ordin pentru un procuror de faţă cu un număr mare de persoane.

1. DNA nu este dărâmată de politicieni. DNA se dinamitează singură din interior pentru că există procurori care încalcă legea şi procurori care nu acceptă încălcările legii şi ordinele/dorinţele cuiva . Cu procurorii nu poţi să te joci. Dacă sesizează ceva care nu este ok, nu te iartă, oricine ai fi.
2. Este pentru prima oară în istoria DNA când procurorul şef DNA este înregistrat în propria şedinţă chiar de cineva din DNA şi înregistrarea este dată la presă. Asta arată starea tensionată din DNA şi că procurorii nu mai acceptă orice doar pentru că vine de la şef.
3. Este grav că procurorul şef al DNA gândeşte asemenea lucruri şi le împărtăşeşte cu lejeritate ca un fel de ordin pentru un procuror de faţă cu un număr mare de persoane.
4. Potrivit legii, procurorul este independent pe dosar- nu poţi să-i spui, “să ajungem” la cineva, “să înhăţăm”, “ştiţi ce îmi doresc” – pentru că dosarele penale nu se fac după placul sau dorinţele cuiva, fie el şi şef de parchet, ci după încălcarea sau nu a legii. Nu se pot instrumenta dosare penale fără să existe probe solide, fără să se respecte legea, doar pentru că acel cineva – persoana vizată după dorinţe/ţinta- are o demnitate publică în acel moment. Nu poţi să spui procurorilor că “s-au încurcat în lege”, tu fiind instituţional apărătorul respectării legii.
5. Slăbirea capacităţii instituţionale a DNA în instrumentarea dosarelor a scăzut şi este o realitate. Cea de operare a autorizaţiilor a scăzut cu 90%. Iar achitările din instanţe au crescut. Asta arată că în trecut, aşa cum se putea observa, capacitatea DNA de a scoate un dosar penal pe săptămână, uneori cu probatorii şubrede, era nefirească, anormală, şi nu reprezenta capacitatea instituţională adevărată a DNA. Capacitatea reală a DNA este cea din prezent.
P.S. Potrivit legii 303/2004 privind-statutul-judecatorilor-si-procurorilor
art.99. Constituie abateri disciplinare:
b) intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii, precum și imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror;”, spune Sorina Matei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.