Insistenţa Guvernului asupra revoluţiei fiscale sperie investitorii

Cursul leu/euro a trecut de pragul de 4,6 lei în şedinţa interbancară de tranzacţionare, şi a urcat până la o valoare record de 4,63 lei, în creştere cu 0,70% faţă de nivelul de deschidere, după ce guvernul a anunţat că va trece prin ordonanţă de urgenţă cel mai controversat pachet de modificări fiscale, evitând astfel o dezbatere legislativă.

Euro era cotat astăzi la 4,5968 lei în şedinţa BNR, o creştere de numai 0,10% faţă de valoarea de luni. Dolarul a urcat de asemenea puternic pe interbancar, cu peste 1%, ajungând la 3,9881 lei, ”periculos” de aproape să treacă din nou de pragul de 4 lei, scrie ZF.

Premierul Mihai Tudose a anunţat marţi în Parlament că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin Ordonanţă de Urgenţă, care urmează a fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ora 15.00.

Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Mihai Tudose a răspuns afirmativ, şi a confirmat faptul că acest transfer se va face prin OUG sau prin proiect legislativ, Tudose a precizat că se va face prin OUG.

Tudose a negat că ar fi existat nemulţumiri din partea primarilor legate de măsurile fiscale pe care Guvernul intenţionează să le adopte. Premierul a spus că şedinţa de Guvern va avea loc miercuri la ora 15.00.

Banca Naţională a României a avertizat astăzi că inflaţia pe termen scurt va creşte peste aşteptări, iar conduita fiscală a Guvernului va avea implicaţii asupra economiei. De asemenea, incertitudinea construirii bugetului public pe 2018 induce noi riscuri în economie.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a discutat marţi situaţia economiei şi raportul privind inflaţia, hotărând să îngusteze coridorul de fluctuaţie a dobânzilor între +/- 1,00 puncte procentuale de la +/- 1,25 pp, şi să gestioneze ferm lichidităţile din sistem.

BNR anunţă şi o creştere a deficitului comercial, care este dublu faţă de anul trecut, pe fondul creşterii importurilor, şi accelerarea creşterii economice, bazată însă pe consum şi stocuri.

BNR a decis în şedinţa de marţi, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Recomanda
Eugenia Solomon 869 Articole
Author

3 Comentarii

 1. Adaugati cele 10 Miliarde Euro IMPRUMUTATE deja in cele 10 Luni de guvernarea PSD si aveti dimensiunea DEZASTRULUI!
  Asta e doar inceputul, Criza din Spitale e alarmanta, NU mai sunt Bani nici de Salarii, pentru Medicamente si Auxiliare nici vorba, Bodog e dat disparut din spatiul public, Romanii sa se roage la Dumnezeu sa nu ajunga in Spitalele aflate in prag de FALIMENT!
  Pentru ce-ati votat minciunile acestui IMPOSTOR numit Dragnea, oameni buni?!
  Stiu ca lui Dragnea NU-i pasa, „Azi NU dau declaratii”, a spus el IERI Jurnalistilor, el vorbaretul din campania electorala prezent zi de zi, de 7 ori pe zi la TOATE TVurille cu celebrul PIX in mana cand ne mintea cum Salariile EXPLOIDAU iar BINELE Romanilor era GRIJA lui mare!!
  Azi, fuge de aceiasi jurnalisti, dle Dragnea mergeti la Realitatea TV, la Rares Bogdan, acolo unde ati declarat: „dle Rares Bogdan, eu daca NU fac ce Scrie in Programul de guvernare, eu PLEC acasa, eu sunt nascut la tara, in Teleorman, NU sunt nascut in eprubeta”!
  Plecati, dle Dragnea, ca Programul de guvernare NU mai exista nici pe Site-ul Guvernului, nici al PSD si nici Dvs NU-l mai aduceti nici la RTV nici la A3!?
  Rusine, impostor penal!
  Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

  • Anul trecut Ciolos a imprumutat 12-14 miliarde de lei pe trimestru. La el nu era dezastru nu? A rupt gura targului reparand 100 m de sosea… Anul trecut unde erai?

  • @liliput: Intrebarea mea este: Unde-i BINELE promis de Dragnea in campania electorala, Ciolos NU a promis nimic si NICI NU a facut ceea ce spuneti!
   Imprumuturile Guv. Ciolos in tot anul 2016 au fost datorate Angajamentelor facute de Guv Ponta, uite aici(iti recomand sa te documentezi cand scrii!!)
   „Guvernul Cioloș ar fi împrumutat, în 2016, 48-50 miliarde de lei de pe piața internă și 3,25 miliarde de euro de pe piața externe. Da, dar trebuie făcute câteva precizări.

   Prima ar fi că echipa condusă de Dacian Cioloș, din care făcea parte, ca vicepremier, fostul lider social-democrat Vasile Dâncu, a trebuit să pună în practică măsuri adoptate de Guv. Ponta.
   Inclusiv cele cuprinse în noul Cod Fiscal, începând cu reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.

   A doua precizare privește faptul că, în 2016, au ajuns la Scadență Datorii contractate în anii anteriori.
   O estimare în acest sens arăta că in 2016, Statul trebuia să plătească circa 38 miliarde de lei pentru titlurile emise pe piața internă și aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru obligațiunile emise pe piața externă.
   De altfel, despre Datoria publică în creștere s-a tot vorbit, ba chiar a existat și un Raport al Curții de Conturi care arăta că, în intervalul 2013-2015, adică guvernarea Ponta, Datoria publică pe locuitor a crescut cu 21%, ajungând la circa 16.200 lei (echivalentul a 3.650 euro).”

   Mai mult, la sfârșitul anului 2016, Datoria guvernamentală s-a situat la un nivel de 37,6% din Produsul Intern Brut. „Pentru luna Iunie 2017 (Date estimate) se situează la un nivel de 38,1% din PIB, NET inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastrich”, a transmis Ministerul de Finanțe. Ceea ce înseamnă că, la finalul primelor 6 luni din 2017, Guvernele PSD au avut nevoie de mai mulți bani decât a avut nevoie Guvernul Cioloș pentru tot anul 2016.
   Gasiti informatiile pe net!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*