Instanța a decis ștergerea unor articolelor despre George Maior

Decizie suprinzătoare a Justiției din România. Judecătorii Tribunalului București au dispus eliminarea de pe internet a unor articole în care se făcea referire la corespondența lui George Maior interceptată de hacker-ul Guccifer. Materialele au fost publicate pe site-ul riscograma.ro  și pe www.romaniacurata.ro. iar solicitarea de ștergere a articolelor a fost făcută de „omul lui Ghiță de la Bruxelles“, „personaj obscur nemenționat în articol ci doar în corespondență“, după cum precizeaza  Lucian Davidescu,( de la Romania curata) într-o postare pe Facebook. 

În postare se mai precizează „De asemenea, Tribunalul a dispus ca România Curată să șteargă de pe internet alte două articole, inclusiv unul despre un subiect independent care face doar trimitere tangențială la articolele în cauză, partea a doua dintr-o serie de trei!


Informaţii generale
Nr. unic (nr. format vechi) : 19359/3/2018
Data inregistrarii 07.06.2018
Data ultimei modificari: 13.02.2019
Sectie: Secţia a-IV-a Civilă
Materie: Civil
Obiect: obligaţie de a face daune morale
Stadiu procesual: Fond

Părţi
Nume Calitate parte
COTOROS MIRCEA NICOLAE CU DOM ALES LA SCA MITROI, DAMIAN, SERBU, SERBAN Reclamant
LUCIAN DAVIDESCU VIOREL Pârât
RISCOGRAMA SRL Pârât
SOCIETATEA ACADEMICA DIN ROMANIA – PROIECTUL ALIANTA PENTRU O ROMANIE CURATA LA AV. CLAUDIA POSTELNICESCU Pârât

Şedinţe
13.02.2019
Ora estimata: 08:30
Complet: F 4
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Admite în parte cererea. Obligă pârâţii la retragerea următoarelor articole publicate pe site-ul  www.riscograma.ro :

-cel din data de 25.01.2014, intitulat „ Dezvăluirile lui Guccifer : Şeful SRI știa de patru ani că firma lui Ghiţă « a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi » ” ;

– cel din data de 28.01.2014, intitulat „Apăraţi-l pe Nelu Neacşu”.

Obligă pârâţii la retragerea următoarelor articole publicate pe situ-l www.romanaicurat.ro :

– cel din data de 27.01.2014, intitulat „Ar trebui investigate contractele firmelor lui Sebastian Ghiţă? ”

– cel din data de 25.06.2015, intitulat „Asocieri mai mult şi mai puţin secrete. Cine a protejat firmele lui Ghiţă şi Vlădescu în afacerile lor cu softurile pentru spitale ? (II) ”.

Obliga pârâţii, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 10.000 euro, echivalent în lei la data plăţii, reprezentând daune morale.

Obliga pârâţii, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 8.270,68 lei reprezentând cheltuieli de judecată, constând în: taxă judiciară de timbru, onorariu de avocat, cheltuielile de transport şi cazare pentru martorul Neacşu Nelu.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti ,secţia a IV-a civilă. Pronunţată azi, 13.02.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 13.02.2019

Din ce știu, este fără precedent ca articole de presă să fie suprimate complet prin decizie judecătorească. Și, după cum am arătat în concluziile depuse, neconstituțional: Art. 30 alin(2) – „Cenzura de orice fel este interzisă”.

Deci un litigiu se poate teoretic solda cu orice – dezmințiri, scuze, despăgubiri, pușcărie, amendă, bătaie, orice, dar ***retragerea*** nu!

De asemenea, eu și România Curată suntem obligați să plătim în solidar despăgubiri de 10.000 de euro plus cheltuieli de judecată de alte aproape 2.000 către reclamant, un oarecare Mircea Cotoroș, cândva omul lui Sebastian Ghiță la Bruxelles, care apare menționat în corespondența trimisă către George Maior și făcută publică de Guccifer.

Mergem în apel și recurs dacă e nevoie, articolele stau acolo până la o sentință definitivă și vor fi puse la loc dacă e cazul după decizia CEDO.

Povestea pe scurt: în 2014 sunt făcute publice e-mailurile din conturile sparte de Marcel Lehel Lazăr / Guccifer. Într-unul dintre apare un mesaj de la Nelu Neacșu, un român din Belgia, despre cum Sebastian Ghiță ar fi încercat să creeze o rețea de dat șpagă direct la Bruxelles. Atașată, o corespondență inițiată de Mircea Cotoroș către colaboratorii săi, în care omul se plânge că a fost „trimis la cules mure” și le cere colaboratorilor „să-și întindă antenele” (integral în articol).
Am publicat corespondența pe Riscograma, sub titlul «Dezvăluirile lui Guccifer: Şeful SRI ştia de patru ani că firma lui Ghiţă „a pus la punct un sistem diabolic, bazat pe şpăgi”», cu o introducere care nici măcar nu menționa numele lui Cotoroș.

A doua zi, Nelu Neacșu își asumă corespondența pe Facebook și LinkedIn.

A treia zi, primesc aproape simultan de la Necșu și Cotoroș câte o scrisoare în care primul atașează o declarație notarială cum că de fapt nu el a spus ce a ajuns la George Maior iar celălalt – care știe deja de declarație – îmi cere să „retrag” articolul.

I-am explicat omului că e vorba de o corespondență disponibilă liber pe internet, că astfel de informații prezintă un interes public care excede cu mult persoana lui și nu pot fi pur și simplu șterse, că dacă are precizări de făcut sau vreun drept la replică de dat i le public cu dragă inimă. A refuzat.
Am publicat cel de-al doilea articol – „Apăraţi-l pe Nelu Neacşu” – în care am prezentat situația. Denunțătorul o fi dezmințit, o avea motivele lui, dar corespondența tot acolo este!

Aproape doi ani mai târziu m-am întâlnit cu Cotoros și mi-a cerut iar să șterg articolul, după ce s-a plâns că din cauza articolului nu poate să ajungă secretar de stat. L-am refuzat politicos și l-am îndreptat către Google să-și ceară dreptul de-a fi uitat (o procedură care ascunde articolul din rezultatele căutărilor pentru numele lui – că asta era problema individului – dar îl lasă acolo atunci când cineva îi caută pe George Maior și Sebastian Ghiță). S-a supărat iar.

Vara trecută – la mai mult de trei ani cât este chiar și termenul de prescripție, dar instanța a respins și excepția asta – Cotoroș mă dă în judecată, pe mine și pe România Curată, și cere ștergerea a patru articole – cele două inițiale de pe Riscograma și alte două de pe România Curată care fac doar referire la primele.

Părea un proces stupid, mai degrabă o șicană. Cu o cerere neuzuală și neconstituțională, ieșit din termenul de prescripție, cu despăgubiri de 100.000 de mii de euro puse mai degrabă „la intimidare” și cu doi martori – unul Nelu Neacșu care nu recunoaște ce i-ar fi spus lui George Maior într-un e-mail privat iar celălalt un coleg recent de MBA de-al lui Cotoroș.
Nu în ultimul rând, pentru că însăși miza e bizară. Dacă chiar voia să fie uitat episodul, fix un proces public nu-i trebuia pentru asta, fie el și câștigat.

Ieri (n.red Miercuri), instanța i-a încuviințat cererea: articolele despre corespondența primită de George Maior legată de Sebastian Ghiță trebuie să dispară“.

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Domnule dragă dumneata o numești “rețea de dat șpagă la Bruxelles”. Asemenea “rețele” au la Bruxeles și pe lângă toate ziarele mari și posturi influente TV toate țările și toată lumea bună doar că se numește “lobby”. Rețeaua Băsescu-Macovei de pe pe làngă unele trusturi Media sau de la Bruxelles este încă activâ. Numai că numai noi românii ne facem de râs să folosim aceste rețele nu în interesul României sau a unor oameni de afaceri, ci pentru mărunte și neproductve lupte interne pentru putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.