Interesele lasă persoanele cu dizabilități fără plaja promisă

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) a anulat proiectul de transformare a unui sector de plajă din orașul Constanţa într-una dedicată persoanelor cu dizabilităţi. Reprezentanții Centrului de Autism „Marea Neagră“ menţionează că această plajă ar putea fi oferită pentru închiriere unor beach baruri. Organizaţia a transmis o petiţie premierului, solicitând un control la ABADL.

Centrul de Autism „Marea Neagră“ a transmis un comunicat prin care anunță că sectorul de plajă din municipiul Constanţa care a fost alocat iniţial organizaţiei de către Apele Române, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale, a fost anulat, pentru a fi oferit spre închiriere unor beach baruri. În semn de protest, Centrul „Marea Neagră“ a transmis o petiţie către premierul Viorica Dăncilă, prin care solicită un control la ABADL Constanţa, pentru a scoate la lumină aspectele semnalate. Proiectul ar fi urmat să se realizeze din donaţii şi sponsorizări şi cu munca a sute de voluntari. Managerul proiectului, Adrian Gemănaru, spune că „gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă“. Psihologul Adrian Gemănaru susţine că i-a fost cerut de către ABADL un preţ de 12 lei pe metru pătrat pentru respectiva zonă de plajă. „Mi-a fost solicitat în cadrul audienţei la ABADL un preţ de 12 lei/mp, în condiţiile în care agenţi economici aflaţi în aceeaşi zonă de plajă şi mult mai bine poziţionaţi plătesc între 1 leu şi 2 lei/mp, iar în cea mai aglomerată staţiune de pe litoralul românesc, Mamaia, se plătesc sume de 10 lei/mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilităţi, am curăţat întreaga zonă de plajă de vegetaţie şi mizerii şi am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de faţă statul român să încerce să ofere această zonă de plajă unor comercianţi“, a explicat managerul proiectului. Centrul „Marea Neagră“ consideră că gestul statului român, prin ABADL, faţă de persoanele cu dizabilităţi din România este unul jignitor şi lipsit de respect faţă de o categorie importantă a populaţiei României: 791.761 de oameni, conform site-ului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. Bine ca Dragnea ofera gratuitati Casei Duda und Margarethe….

    • Mai Itic de la Odessa, daca nu-ti place, du-te inapoi! Noi ne respectam Casa Regala. Uita-te la diferenta dintre noi si maghiari: ei si-au primit inapoi grofii cu alai, i-au instalat in castelele confiscate de autoritati, pentru care primisera despagubiri. Noi ne-am gonit boierii, iar conacele lor fie au fost distruse, fie transformate in cuibusoare de nebunii pentru nomenclatura comunista si postcomunista. Si te mai miri ca suntem tratati cu dispret de catre Occident? Astia ca tine n-au coloana vertebrala.

  2. Vedem acum ca nu era Mazare singurul rechin din Constanta, de fapt e plin.

  3. Pana acum bateati moneda cu integrarea persoanelor cu dizabilitati in colectivitate. Deci, prin cererea de spatii izolate, recunoasteti ca aceste persoane nu pot sta langa oameni normali. Mai bine intrebati-va cum au ajuns asa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.