Intră în vigoare noile norme de călătorie în interiorul UE

Noile norme privind călătoriile în UE, care intră în vigoare de marți, prevăd o perioadă standard de acceptare de 270 de zile pentru certificatele digitale vaccinare împotriva COVID-19. Românii care s-au vaccinat în luna mai 2021 și nu au făcut încă doza 3 pierd valabilitatea green-pass-ului.

Potrivit unui comunicat al CE, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile (9 luni) de la finalizarea seriei de vaccinare primară.

În cazul vaccinurilor cu doză unică, aceasta înseamnă 270 de zile de la prima și unica administrare.

În cazul vaccinurilor cu două doze, aceasta înseamnă 270 de zile de la administrarea celei de a doua doze sau, pentru persoanele vindecate de COVID-19, 270 de zile de la prima și unica administrare, în funcție de strategia națională de vaccinare.

Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel.

„Începând de mâine (marți, 1 februarie 2022 – n.r.), va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecție a vaccinului și subliniază importanța administrării unui rapel. Cu sprijinul experților din cadrul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și al Agenției Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru Justiție.

Aceste norme se aplică numai certificatelor de vaccinare utilizate în scopul călătoriilor în UE.

„Statele membre pot aplica norme diferite atunci când utilizează certificatul digital al UE privind COVID în context intern, dar sunt invitate să se alinieze la perioada de acceptare stabilită la nivelul UE. Începând de mâine, trebuie puse în aplicare și noi norme în ceea ce privește introducerea în certificate a administrării dozelor de rapel”, a anunțat CE.
Șeful DSU, Raed Arafat a declarat, luni, că în România încă se poate folosi certificatul cu două doze, însă cei care nu au boosterul nu vor putea călători.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

18 Comentarii

 1. citand din primul (editat) dan deal: „vaccinati-va” PANA VETI FI „SANATOSI”! hahahahhaha!

 2. Deci, aflam azi ca de maine certificatul nu este valabil. Si ce fac cei care au plecat in strainatate AZI cu certificatul valabil si constata maine la intoarcere ca nu mai e valabil? Intra in carantina ptr ca nenorocitii care ne conduc n-au fost in stare sa anunte din timp?!

 3. Doamne, ăștia chiar ne închid. Nu acceptați mizeria asta mistificatoare a crimei planetare.Frumoasa de Ursula și gașca s-au îmbogățit, vor trai fără nici o restricție, iar noi așteptăm să ne dea ei libertatea cu porția?
  Libertatea este a noastră și a copiilor noștrii, nu a plozilor lor degenerati, și nici a lor. Ne trebuie sa o luam înapoi, dacă am fost tâmpiți sa o pierdem păcăliți de niște cocalari de Alba neagra. Iar toți complicii ăștia, fugăriți, prinși pina la unul, și închiși cu averile confiscate. Cam cum au făcut israelienii cu naziștii.

 4. 98% din colegii mei nu sunt interesați de drepturi și libertăți. Mai grav e faptul ca nu si-au pus niciodat întrebări referitoare la ele. Când vor sa aiva drepturi se vaccinează.

 5. Lumea văzută pe dos:
  Nu e nicio restricție pentru cei complet vaccinați, inclusiv cu doza de rapel. În unele tari europene ponderea lor depășește 70%. În altele e peste 80%.
  „Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele de rapel”. Într-un asemenea caz, valabilitatea certificatului verde este practic (deocamdată) nelimitată.
  Dacă vrei se călătorești în Uniunea Europeană te conformezi cu a treia doză de rapel. Sau stai și protestezi acasă până ți se acrește.

 6. Dragi concetateni vaccinati, noi v-am zis ca asa va fi. Ca in reclama aia penibila de la un lant de fastfood: „Da Romania ce are?”. Daca nu va plac concediile in Romania poate serviti niste miocardita, cheaguri, boli autoimune, neurologice, cancer…toate astea vin gratis cu boosterul. Succes.

 7. Cutez din spusele lui arafat:”însă cei care nu au boosterul nu vor putea călători.”
  Serios, bre? Actiunea „libera circulatie” este pusa pe tapet ca program debut inca din decembrie fara nicio opreliste pentru 1 februarie 2022 si tu te opui?! Nu are dreptul acest individ sa se opuna la deciziile unanime europene. De ce? Pentru ca hotararea a fost luata in europa intre tarile cu rata maxima de infectare de peste 35-38.000 virusati si nu ca in Romania cu 1-2.000 bolnavi! S-au luat mai multe decizii despre care nea „sfarleaza” habar nu are sau nu vrea sa spuna pentru informarea compatriotilor romani din tara!

 8. Aceste noi norme de calatorie in UE nu au nici o treaba cu gestionarea reala a covidului, prin aplicarea lor atata timp cat este arhicunoscuta ineficienta serurilor ‘imunizatoare’ ( un procent semnificativ din vaccinati sunt purtatori de virus ), cat si inafidabilitatea testelor RT-PCR nu se face altceva decat a se uniformiza raspandirea virusului in tot spatiul UE .. doar se acorda vaccinatilor un mic premiu pentru obedienta.

 9. Injectarea si digitalizarea omului nou european…Multumim din inima ursulei.

 10. prin boala este de 27 de ori mai puternica decat vaccinul. De ce nu se prelungeste si aici la 270 de zile???

 11. Noi, cei simpli, cei fără putere politică, noi trebuie să facem imposibilă guvernarea acestor vânduţi globaliştilor Marii resetări, ei ne tiranizează încălcându-ne drepturile constituţionale, iar noi trebuie să producem anarhie prin nesupunere civică. Asta este soluţia când la putere ajung mişeii trădători! Așa sună orice manual despre o societate revolutivă, care nu admite nedreptăţirea celor mulţi de către cei puţini.

 12. Cine nu primeste de la virus proteina toxica spike e obligat sa o primeasca prin vaccin, impreuna cu toate urmarile negative pentru organism. Sanatate!

 13. Certificat covid european înseamnă inclusiv opțiunea de testare. M-am uitat chiar acum pe site-ul MAE, la condițiile de călătorie din citeva țări care mă interesează, și toate conțin opțiunea testării. În cel mai rău caz poți să ieși pozitiv, stai pe bară doua săptămâni sau cît mai este perioada de izolare și pe urmă ești ok 6 luni, că trecut prin boală. Oricum nu mai durează mult, se cam zdruncină șandramaua.

 14. @Solutie Simpla: Iar iti schimbi nickul? Crezi ca nu ne dam seama ca esti acelasi gunoi de la USR? Certificatul verde nu opreste raspandirea virsului, mizerie umana care esti. Omicronul a fost imprastiat tocmai de intepatii ca tine.

  Alina: Testarea ar trebui sa fie pentru toti pentru ca si vaccinatii fac boala si o dau mai departe. Nu exista logica in a nu-i testa pe vaccinati.

 15. Mergeți, ba, în UE. Cu foaie de parcurs, că așa meritati. Muma voastră, UIe Shue, va lăsa să vă plimbați doar daca acceptați că sunteți boi.Nu i așa că vă place? Și va doriti mult, mult?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.