Întrebarea de 1984 de puncte

Lumea riscă să facă din bizarul preşedinte al Coreii de Nord cel mai (negativ) celebru personaj contemporan. Asta pentru că atât SUA, cât şi Japonia şi chiar ONU au cvasicertitudinea că rachetele lansate recent de Coreea de Nord erau purtătoare de bombe nucleare sau chiar termo-nucleare. Mai mult chiar, SUA îşi pun problema lansării unui atac preventiv asupra ţării conduse de acest nepot nebun al lui Kim Ir-sen.

Iată, însă, întrebarea pe care nu a pus-o nimeni până acum: cum se face că lumea este aproape convinsă că această ţară care îşi înfometează, la propriu, cetăţenii chiar ar fi fost capabilă să producă propriile arme nucleare? Nu mă refer la finanţare, că la câte sacrificii au fost făcute de poporul nord-coreean este foarte probabil că banii s-au adunat (aşa cum s-au adunat şi banii românilor necesari rambursării anticipate a împrumuturilor FMI în perioada comunistă).

Mă refer la un alt aspect, mult, mult mai preocupant.

Alături de alte ţări considerate potenţial teroriste (cum ar fi Iranul), şi Coreea de Nord a fost supusă zeci de ani unui foarte restrictiv embargou asupra combustibilului nuclear şi asupra materialelor necesare asamblării unor arme nucleare.

În prezenţa unui asemenea embargou, de unde a cumpărat şi în ce modalităţi, cu câte complicităţi, cu ce mită şi trafic de influenţă a reuşit celebrul domn Kim Jong-un să facă rost de cele necesare pentru a-şi construi jucăriile nucleare?

Asta este întrebarea de 1984 de puncte.

Dar cred că ştiţi răspunsul.

Recomanda
Gheorghe Piperea 57 Articole
Author