Invenția care ne va ajuta să evităm alimentele periculoase

Inginerii irlandezi Aonghus Shortt şi Peter Harte au fondat FoodMarble, un startup care a inventat dispozitive portabile, de mici dimensiuni, care testează nivelul de hidrogen din respiraţia unei persoane, un semnal cheie pentru tulburările digestive.

„Oamenii nu ar trebui să producă hidrogen în respiraţie”, explică Harte. Aceasta se întâmplă atunci când alimentele care nu au putut fi digerate în intestinul subţire se mută în intestinul gros, unde bacteriile le descompun, într-un proces numit fermentaţie. Acest proces eliberează gaze, cum ar fi hidrogenul sau metanul, care pot provoca durere sau balonare.

Dispozitivul AIRE de la FoodMarble, lansat în 2018, le permite utilizatorilor să testeze hidrogenul după mese, oferindu-le feedback în timp real cu privire la ce alimente sunt rele pentru organismul lor. Rezultatele sunt transmise prin Bluetooth către aplicaţia FoodMarble, unde utilizatorii pot înregistra ceea ce mănâncă, iar pe parcursul mai multor săptămâni pot depista ingredientele care declanşează simptomele, potrivit CNN.

Testele de respiraţie cu hidrogen reprezintă de mult timp o metodă de diagnosticare a afecţiunilor digestive, cum ar fi intoleranţa la lactoză şi, mai recent, supracreşterea bacteriană a intestinului subţire (SIBO), spune Harte. Dar el adaugă că tehnologia nu a fost accesibilă pe scară largă sau convenabilă, necesitând adesea mai multe drumuri la spital pentru testare.

„Prin miniaturizarea acesteia, scopul nostru este să democratizăm tehnologia”, spune el. „Avem mulţi pacienţi care pur şi simplu nu au avut o modalitate de a depăşi aceste probleme dificile. Dispozitivul nostru este uşor de utilizat şi de înţeles, le dă speranţă”.

Piaţa globală a tratamentelor pentru intestinul iritabil este, de asemenea, în creştere, urmând să ajungă la o valoare de peste 4 miliarde de dolari până în 2028, de la 2 miliarde de dolari în 2020, potrivit unui raport al firmei de cercetare de piaţă Research and Markets.

FoodMarble a vândut 25.000 dintre dispozitivele sale cu senzor de respiraţie şi tocmai a deschis precomenzile pentru o nouă versiune care măsoară şi nivelul de metan. Acestea sunt disponibile în întreaga lume şi costă între 190 şi 260 de dolari. Dar compania, care a obţinut o finanţare de 5,5 milioane de euro, doreşte, de asemenea, să intre pe piaţa clinică, iar tehnologia sa este în prezent în curs de testare la Johns Hopkins Medicine din SUA pentru a îmbunătăţi diagnosticarea SIBO.

Dr. Pankaj Jay Pasricha, profesorul care conduce studiul, spune că, până în prezent, dispozitivul a depăşit alte metode de testare a respiraţiei cu hidrogen.

Dr. Tara Troy, un gastroenterolog care conduce clinica Comprehensive Gastrointestinal Health din Northbrook, Illinois, consideră că un dispozitiv de luat acasă, reutilizabil, ar putea fi extrem de benefic atât pentru clinicieni, cât şi pentru pacienţi.

Efectuarea testelor de respiraţie într-un cadru clinic poate fi o provocare logistică şi necesită multă forţă de muncă, spune Troy, fiind nevoie ca un asistent medical să preleveze o probă de respiraţie la fiecare 15 minute, timp de mai multe ore.

„Atracţia dispozitivului FoodMarble este că nu este doar o analiză unică a respiraţiei”, spune ea. „O persoană ar putea să-l folosească de mai multe ori pentru a aduna mai multe puncte de date pe baza cărora să facă apeluri de judecată şi evaluări mai bune cu privire la sensibilităţile alimentare”.

Indigestia, crampele stomacale şi constipaţia sunt toate semne ale sindromului de colon iritabil, o afecţiune digestivă care se estimează că afectează una din 10 persoane din întreaga lume. Nu există un tratament, deşi această problemă poate fi gestionată prin schimbări în stilul de viaţă şi în alimentaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

6 Comentarii

  1. te doare capul de atata „inovatii” intru control. hai siktir.

  2. Hopa ! Oculta Mondiala a inceput sa aplice preceptele lui Murphy : „Orice lucru bun de mincat face rau sanatatii sau ingrasa !” … Ma si mir cum n-au propus bransarea celor care „expira hidrogen” la rezervoarele viitoarelor masini care vor functiona pe acest tip de „combustibil” ! (ps : domnilor „oameni de stiinta”, cred ca ati uitat masurarea nivelului de hidrogen eliberat in atmosfera si prin alte parti ale corpului, mai ales dupa o portie zdravana de ciolan cu fasole …)

  3. Lasati sa mearga AGRICULTURA cu alimente naturale din Ro, fara e-uri, inlocuitori, cipsuri si mixuri cu praf de nimicuri in toate artificialele superprezente din colosii cu produse , altele ,decat Ro. si nu ne mai trebuie stiintificele nimanui!!Se normalizeaza si matzul , fara sulfuroase la emisie.

  4. Păi bre,. Cum de incă nu te-ai prins.. Tot ce găsești pe rafturile de la ”supermarket” sunt alimente cu E-uri, sunt procesate sau sunt otrăvuri de-a dreptul.. Iți trebuie prostie națională imensă să le comercializezi, să le aprobi, să le consumi. La fel, te duci in piață, la ”produse românești”..și găsești marfă turcească, sau din cea care are mii de km de la producător, fie ele mere, prune sau usturoi.. Cât de prost și imbecil trebuie să fii.. Dar mai ales putoare de rang intâi..

  5. Păi bre.. sa-i sufli de praf pe pacalicii pe care-i votezi, oaie multiculturala !

  6. Sa fim seriosi! Daca doar alimente de proasta calitate si cu ingrasaminre industriala interzisa sanatatii, vor fi importate si puse in comert:
    – La ce bun mai trebuie aceasta inventie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.