Iohannis, despre Brexit: România nu a blocat niciodată vreo negociere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că românii din Marea Britanie nu trebuie să aibă condiţii mai grele, după Brexit, subliniind faptul că România nu blochează negocierile pentru ieşirea britanicilor din UE.

Iohannis a afirmat, joi, la Craiova, că echipa de negociatori Brexit, numită de Consiliul European, are o misiune clară şi în ceea ce priveşte capitolul privind libertatea de mişcare a persoanelor. Preşedintele a declarat că ”românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai grele”.

”România nu a blocat niciodată vreo negociere şi nici nu are de gând să o facă. Spun această treabă ca unul care este chiar foarte implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. Nu, România nu blochează nicio negociere, dar toţi cei 27 care rămânem în Uniune după plecarea Marii Britanii am hotărât să numim o echipă de negociatori, o echipă care este foarte bine aleasă, o echipă performantă şi am dat acestei echipe un mandat. Mandatul este de a negocia prima dată condiţiile cele mai importante pentru ieşirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început şi sunt capitole care ne interesează şi pe noi. Este capitolul privind libertatea de mişcare a persoanelor, românii de acolo să nu rămână izolaţi şi să nu aibă condiţii mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligaţiile financiare, fiindcă aici e vorba de foarte multe proiecte în care Uniunea Europeană este angajată. Dacă Marea Britanie se retrage acum, anumite obligaţii evident că rămân, iar aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate”, a spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că România este un partener constructiv, în procesul Brexit.

”Urmează ca în momentul în care negocierile ajung într-o fază suficient avansată pe cel puţin aceste chestiuni, plus graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, să fim anunţaţi de echipa de negociatori că merge bine şi să luăm în Consiliul European decizia dacă mergem mai departe şi deschidem capitole de negociere pentru relaţia viitoare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare ţară în parte, ci de echipa stabilită. Consiliul European va decide exact când este momentul şi dacă e cazul să se continue într-un anume fel aceste negocieri. România este partener constructiv în aceste negocieri, ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie, ne interesează mersul economiei europene, dar şi să avem în continuare o relaţie foarte rezonabilă cu Marea Britanie. Nu există în acest moment niciun blocaj intenţionat din partea vreunei ţări. Se negociază între echipele desemnate”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre o presupusă apropiere a ţării noastre de Grupul de la Vişegrad, mişcare pe care o consideră ca fiind nerealistă.

”Această apropiere a Grupului de la Vişegrad este o constantă a politicii externe româneşti şi România tot încearcă să se apropie, de mulţi ani, însă în ultima vreme, în ultimii ani, Grupul de la Vişegrad are unele opinii care sunt foarte diferite de ale noastre. În acest moment, o apropiere între România şi Grupul de la Vişegrad nu este realistă. Ca să nu vorbim că de fapt şi în interiorul acestui grup există practic două tabere care au din ce în ce mai multe divergenţe în ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi mersul lucrurilor”, a declarat preşedintele.

Despre (R.C.) Articolele 2686
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*