Iohannis, după declarațiile ministrului Toader despre MCV: Nu cred în așa ceva 

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, în Suedia, referitor la afirmațiile ministrului Justiției potrivit cărora MCV ar putea fi ridicat în 2018, că optimismul afișat de Tudorel Toader este cel puține nepotrivit, precizând că nu este de aceeași părere cu ministrul.

„Nu cred în așa ceva. Acest optimism afișat este cel puțin nepotrivit”, a declarat Klaus Iohannis, președintele fiind întrebat dacă MCV ar putea fi ridicat anul următor, așa cum a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Concluzia raportului este pozitivă, în sensul că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat. Este un raport de etapă, este un lucru foarte important de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raportul din ianuarie 2017.

Raportul evidențiază multe dintre progresele înregistrate de România față de momentul ianuarie 2017, fundamentând opinia Comisiei, în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV, cu orizont de timp anul 2018. Este și angajamentul pe care ni l-am asumat, ca, la începtul anului 2019, România să nu se afle sub MCV. Evoluțiile se încadrează în acest anagajement”, a spus ministrul Justiției după ce raportul a fost făcut public.

Potrivit celui mai nou raport, privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, țara noastră a „realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător.

Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare”, se arată în raport.

Totodată, comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, „deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu.

Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV”.

Comisia Europeană anunță că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

2 Comentarii

  1. tradarea de tara cu obraz fin se tine… si morga de mare facator de …nimic. acest individ nu face absolut nimic pentru Romania!

  2. SA FIE REFORME, DAR SA NU SE SCHIMBE NIMIC- MCV-UL ASTA ESTE SCRIS MULT PREA EVIDENT DUPA CERERILE,OFURILE,DISPERAREA SI DICTAREA DE PE LA STATUL PARALEL CORUPT SI MAFIOT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.